Äiti Eija on melkoisen onnekas nainen, sillä hän on 7 pojan äiti. Sen lisäksi, että poikia on mahtava määrä, niin katsokaas näiden poikien nimiä! Aivan mieletöntä!
Timo, Tuomas, Eero, Lauri, Juhani, Aapo ja Simeoni. Siis oikeasti! Kyllä! Pojat ovat saman nimisiä kuin Aleksis Kiven romaanin seitsemän veljestä. Vanhin pojista on nyt 16 vuotias ja nuorin 6 vuotias. (vuosi 2017) Millaista on olla seitsemän veljeksen äiti ja miten ihmeessä nimet ovat pojille päätyneet, se kiinnostaa varmasti meitä kaikkia.
7 veljeksen äiti Eija vastaa
1. Missä vaiheessa ajattelit, että saatat päästä käyttämään jokaisen seitsemän veljeksen nimen?
2. Saako seitsemän veljeksen perhe valtiolta jotain tukea? (tällaista huhutaan)
Ei saa. Joskus aikoinaan Nurmijärven kunta on maksanut seitsemän veljeksen opinnot, mutta sitä säätiötä ei enää ole.
3. Millaista on arki 7 pojan äitinä?
Isoon perheeseenhän kasvaa sitä mukaan mukana kun poikia on meille syntynyt. Tällä hetkellä kun vanhin on ammattikoulussa ja 5 poikaa peruakoulussa sekä nuorimmainen on eskarissa, olen monestikki jo aatellut, että pääsen vähällä. 10 vuotta sitten meillä oli 5 alle kouluikäistä. Teen epäsäännöllistä kolmivuorotyötä. Äitiyslomille olen saanut jäädä ajallaan ja töihin olen palannut heti kun loma loppunut. Olen saanut olla terve ja jaksanuut hyvin tehdä töitä raskauksien aikanakkin.
Seitsemän pojan äitinä olen oppinut olemaan ns. löysempi mm. siisteyden kanssa. Enää ei haitta vaikka on sukkaa, paitaa, leluja laittioilla tai matot rutussa. En jaksa siitä tressata, kaikilla on näin helpompaa. Pojat kuluttaa paljon, mm. lattian pinnat on ollut kovilla, mutta siinäkin olen sanonut, että ainansa kutakin. Uusitaan sitten kun kulutus pienenee ja pojat kasvaa. ”Elämisen jäljet tekevät kodin ”
Samoin olemme antaneet mm. talon päädyssä pelata jalkapalloa ja sählyä sillä seurauksella, että nurmikko on lähtenyt, laitetaan siihenkin uusi nurmi kasvamaan kunhan pojat kasvaa. Mitäpä se olisi poikien elämä jos kokoajan saisit joka asiasta kieltää, ”elä koske siihe, elä potki siinä, elä kiipeä siihen” maalaisjärjen käyttö on sallittua.
Pojathan myskää keskenään paljon. Painitaan leikillään ja välillä tosissaankin. Kylille ei tarvitse tappelukaveria lähteä etsimään, se onneksi löytyy kotoa. Kotona opitaan voittamaan ja häviämään. 6/7 harrastaa salibandyä, joten reenikuskaamista on 7 päivänä viikossa, v-loppuisin lisänä peliturnaukset. Meillä pojat on liikkuvaisia, kirjan eteen niitä ei saa vaikka maksaisi siitä.
4. Vieläkö noinkin monen pojan jälkeen joudut kuuntelemaan niitä monen pojan äideille esitettyjä perus kysymyksiä… koskas prinsessa? Vielä yksi niin tulee tyttö?
Voi ja monesti. Yksi tyhmimmistä kysymyksistä! Ja varsinkin työkavereilta, jotka on kuulleet asiasta jo yhen sata kertaa, Siltikin sitä kysellään. Kuin loppuun kulunut kysymys se on.. Toisaalta itse en kysele kenenkään lapsi luku määrää, enkä sitä, että vielä on tarkoitus tehdä lisää. Kun ei se siitä tekemisestä aina oon kiinni, kaikki ei vaan saa, vaikka olisi jo useampi ja vaikka kuin haluaisi. Koskaan et voi tietää toisen taustoja niin hyvin, ettet jollainlailla loukkaisi häntä hölmöillä kysymyksillä.
5. Ovatko veljekset parhaita ystäviä keskenään?
Vaikka tietyt pojat ottaa keskenään yhteen, nii silti ne on kodin ulkopuolella parhaimmat kaverit ja kaverit kyllä kotonakin. Ja jos tulee tilanne, että jotain veljeä pitää puolustaa, niin kyllä ne koko poikalauma on omaa veljeään puolustamassa.
6. Meneekö teillä kuinka paljon rahaa ruokaan viikossa?
Ei olla koskaan laskettu raha määrää mitä ruokaan menee viikossa, kuukaudessa tai vuodessa. se on paljon kyllä siitäkin kiinni, mistä ruokaa haet, kauppa mahdollisuuksia on niin paljon, toisekseen paljon määrittelee semitä ruokaa laitat. Kotiruokaa kuitenkin syyään. Meidän perheessä ei käydä ns. ulkona syömässä eikä kotiin osteta subwayta, eikä hampurilaisia. Hyvin hyvin harvoin on voitu jokunen pitsa hakea, mutta kun isommille ei se yksi pitsa etes riitä.
Perunat haetaan joka syksy Tyrnävän pottumarkkinoilta nykyisin 200kg sekään ei riitä kuin syys-huhtikuulle. Leiää en enää juurikaan leivo itse, se haetaan PullaPirtiltä. Maitoa menee 12 litraa päivässä vähintää, leipää 3-4kg,rasvaa leivän päälle 600g päivässä. Jos ostat jogurttia, niin 7 litraa ei riitä päiväksi. 10 litran kattilalla kun keittää 7litraa, niin se yhdelle syönti kerralle kutakuinkin riittää. Iltapalalla 5litraa soppaa, 5litraa puuroa menee.
7. Mikä äidin ja pojan suhteessa on mielestäsi parasta?
Aitous ja rehellisyys. Pojat on ihan parasta. Äitinkin kanssa voi vaikka painia. Äiti on aina se ensimmäinen jolle kerrotaan kuulumiset. Ja äitiltä kysytään asiat; töihinkin, vaikka isäkin olisi kotona.
Kiitos Eija seitsemästä vastauksesta! Poikien Äidit kiittävät kovasti. Eijan ohje nuorelle lapsettomalle itselleen on myös hyvä ohje meille muille poikien äideille:
”Ei kannata joka asiassa nipottaa. Ota asiat löysin rantein, eikä kannata joka asiasta hermoilla. Nautti joka hetkestä.”
Saako valtiolta tukea?
Väärä vastaus.
Oikea = saa
n.1005€/kk
Kaikki lapsethan saa lapailisän, tässähän pointti oli, että saako seitsemän veljestä tukea mm. Seitsemän veljesten säätiöstä ->ei saa.. Tai niin ymmärsin kun kysyttiin.
Kuka on Eija? 🙂
7 pojan äiti
Hei
Nimi on väärä. Hän on Eila, ei Eija
Ja teille, jotka kyselette ruoan määrästä: Jos jossain perheessä menee ruokaa enemmän kuin teillä, onko se jotenki teiltä pois??
Koen tuon kyllä todella loukkaavana, että julkisesti herjataan jonkun perheen ruokamääriä. HÄVETKÄÄ!
Samaa mieltä tuosta olen ehdottomasti. Ei kuulu muille kuinka paljon missäkin perheessä syödään. Nimeä en uskalla nyt lähteä näin vuosi takaperin vanhaan artikkeliin enää muutamaan, kun en muista varmuudella hänen nimeään. Silloin aikanaan teksti meni hänen hyväksyntänsä kautta, voisi kuvitella, että väärän nimen olisi huomannut 🙂
Minä jäin ihmettelemään tuota ruoan menekkiä. Meneekö esim jugurttia oikeasti 7l päivässä?:o Itsellä on 9 sisarusta ja luulenpa että päivässä meni ehkä 3-4prk, jos jokainen söi esim 2krt päivässä 2dl.. Tai siis pointtina vaan se että aika isoja määriä kyllä syövät kerrallaan jos todella 7prk menee päivässä.:) Ja sitä myös mietin että syökö yksi ihminen todella lähes litran keittoa yhdellä aterialla (7l:9hlölle)..sama koskee sopan ja puuron määrää.. tuntuu liioittelulta tai sitten meidän perheessä vain oltiin pieniruokaisia!:D Aidosti ihmettelen vain, ei ole tarkoitus olla mitenkään ilkeä.
Minä veikkaan, että teillä on oltu pieniruokaisia. Sama se on meillä. Talossa on neljä kasvavaa poikaa ja usein ihmiset kysyy, meneekö ruokaa paljon. Meillä pojat syövät todella vähän. Ovat kamalan nirsoja ruuan suhteen ja sen lisäksi annokset ovat pieniä. Vielä ei ainakaan ole nähtävissä mitään ruuan suurkulutusta. Maitoa olemme korvanneet tahallisesti paljon vedellä ja kauramaidolla, jogurtteja syöty myös vähemmissä väärin ja siirrytty vegaanisiin. Sekin on vähentänyt kulutusta kun ei edes kanneta maidosta tehtyä jogurttia litra kaupalla kotiin. Jauheliha on meillä usein härkistä tai tonnikalaa. Mutta vielä tosiaan sitä odotellessa täälläkin, että ruokaa menisi enemmän.
Varmasti kuluu ruokaa , miksi sitä kysytään?
Koska sen määrä tuntuu kiinnostavan niin monia ihmisiä.
Monetkin kaksoset on?
En yhtä ihmetele, nuoret kasvavat poikalapset syö kyllä valtavasti. Jos vieläurheile ja liiku paljon, enerkia kuluu tuplasti.
Ihana määrä lapsia ja hurjaa, että toisille siunaantuu vaan toista sukupuolta???? Mutta itsellekin pisti silmään ruokamäärät, meitä on puolet vähemmän, mutta en ikinä suostuisi kantamaan 6 l maitoa päivässä kotiin. Vesi on useimmiten ruokajuomana kaikilla! ja ehkä johtuen pääkaupunkiseudun asumisen hinnoista, on kyllä tarkkaan tiedossa paljon rahaa menee ruokaan kuussa!
Minusta on mahtavaa, että kaikki perheet ovat oman näköisiään. Kovin olisi tylsää jos kaikki perheet näyttäisivät samalta. Kaikissa olisi sama määrä lapsia, samaa sukupuolta ja samassa järjestyksessä…tylsää. Paljon hauskempaa näin. Tämä maidon vähentäminen on enemmän pääkaupunkiseudun muoti, muualla asuvat perheet eivät ole vielä ehtineet siihen muotiin mukaan. Minä olen eläinten hyvinvoinnin puolella ja siksi kyseenalaistan maidon juontia. Muutoin en ole vielä kovin raskauttavaa materiaalia nähnyt siitä, että maidon juonti olisi pahasta. Nämä nyt menee aina muodin mukaan nämä ihmisten vouhotukset, Kymmenen vuoden päästä on taas uudet tuulet. Minun toiveeni tosin on, että eläinperäisiä tuotteita käytettäisiin yhä vähemmän. Ensimmäinen askel olisi se, että mietittäisiin mistä se maito kotiin kannetaan…
http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/
Hmmm…. kuka tämä Elina Hytönen on? Tuskin mikään ravitsemuksen ammattilainen? Googlettelin ja hän näyttää kirjoittavan samanlaisia propaganda tekstejä sokeritsta, rokkotteista ja paljon muustakin. Eli minun uskottavuus tuollaista tekstiä kohtaan on ainakin ihan nolla. Voisinhan minäkin kirjoittaa vaikka mitä ja laittaa lähteeksi erilaisia hupilehtiä.
Ei sillä, kuten aikaisemminkin sanoin, niin minustakin olisi hyvä jos eläinteollisuuden tuotteita käytettäisiin vähemmän tai ei ollenkaan. Eli jos tuollaisella huuhaalla saa muutaman ihmisen vähentämään noita tuotteita, niin sopii minulle 🙂 Vaikka syyt ovat täysin erit.
Aika paljon tekstissä oli viittauksia ihan tutkimuksiin, joita on tehty aiheesta aika paljonkin. Suomessa on Valion lobbaus onnistunut täydellisesti ja se tuppaa pyyhkimään ylitse yliopistojen tutkimukset.
Oli pakko kysyä tätä maito asiaa ystävältäni joka on ravintoterapeutti ja hän jos joku on tietoinen ravinnosta, sen terveellisyydestä ja haitoista. Hän sanoi, että maitoa voi juoda, kuten arvelinkin propagandaa tyystin nuo jutut maidosta. Samat kiihkoilijat linkkaavat toistensa tekstejä totuuksina pitkin internettiä. Ja jotkut myös uskovat ne tekstit…
Yhtä kaikki, ei maito myöskään ole pakollista, joten hyvin voidaan olla juomatta ????
Ja jos kerta maitotuotteet vähentävät osteoporoosia niin miksi Suomessa, jossa aikuisiällä niitä käytetään huomattavasti muita maita enemmän, on poikkeuksellisen paljon osteoporoosia? Mielestäni aika huolestuttava juttu.
Ihmisten asenne maitoa kohtaan lienee samanlainen trendi kuin esimerkiksi vesijohtovettä kohtaan. Muistaakseni vannoit suodattimen nimeen jossain yhteistyökirjoituksessasi. Maidon vaikutuksia tutkitaan koko ajan enemmän riippumattomien tahojen toimest. Ihmiset yleensä valitsevat ”todeksi” sen, mihin itse uskovat, oli tutkimus pätevä tai ei.
Minä uskon aika pitkälle oikeita tutkimuksia. Kuten tässä maitoasiassa. Ja ammattilaisia. Sama juttu veden kanssa. Kyllähän suomalainen vesijohtovesi juotavaa on, sitä ei ole kukaan väittänyt etteikö olisi 🙂
Minäkin ihmettelen ruoan määrää. Jokainen juomellein 2 L maitoa päivässä, syö litran jogurttia jne. Meillä kuusi poikaa ja yksi tyttö, kyllä se kuopus on tyttö. Ja ovat vanhempia kuin Eijalla, kovia syömään, urheilua harrastavia, mutta ei ruokamäärät ole läheskään tuollaisia. En todellakaan kantaisi kaupasta jokaiselle Paria litrAa maitoa päivässä. Pientä liioittelua?
Muuten voin samaistua Eijaan, kaikesta ei jaksa nipottaa, toisaalta en anna poikieni melskata ja rikkoa istutuksia sillä perusteella että ovat poikia. Yhteisestä kososta ja pihasta pidetään kaikki yhdessä huolta
Sehän on oikiasti ihan sama kuinka paljon jossakin perheessä menee mitäkin evästä. Ei me ulkopuoliset voida tietää yhtään mitään muitten ruokailuista eikä voi verrata että jos meiän perhe syö näin niin eihän nuo voi syödä noin. Kukin tavallaan tässäkin asiassa. Mutta mahtava poikalauma Eijalla on, ihan harmittaa ihtiä ku ollaan saatu vain kaks lasta. Toki äärimmäisen onnellinen heistäkin, ois enempiki syliin mahtunu. 🙂
Kiitos kommentistasi, se varmasti lämmittää Eijaakin. Ehkä sinulle suodaan sitten iso katras lapsenlapsia 🙂 Iloa elämääsi.
Olipas mielenkiintoinen juttu, mutta niin paljon kirjoitusvirheitä, että oikein pahaa teki lukea.
Vastaukset oli suoraan äidiltä, eipä kotiäidin tarvitse niin taitava tuossa kirjoittamisessa olla. Kuten sanoit, mielenkiintoinen juttu, joten ilmeisesti asia tuli kuitenkin selväksi 🙂
Juu olen kuullut tästä perheestä ,Jossa on 7 poikaa,mutta en heidän nimistä ollut tietoa no nyt sekin selvis…
Ennenkin on ollut isoja perheitä. Isäni perheesä on 8 poikaa. Ei kukaan sitä sitä silloin ihmetellyt. Oli ainakin matilalla työntekijöitä.mitään tukia silloin ei mistään tullut, papan piti ollavälillä jopa mualka töissä että saovat elätettyä perheen. Kun pappa kuoli, oli mamman oltava äiti ja isä. Uutta miestä mamma ei koskan tahtonut.
Ja tosiaan on vielä sellainen hassu juttu että isän veljillä joillaon lapsia on poikia, myös heillä jotka ovat vähän vanhempina perheen perustaneet. Vain minä ja siskoni ollaan isän puolen serkuista ainoat tytöt?
Mistäs sitä tietää onko niitä ihmetelty? Ei vaan ole ollut somea. Ihan varmasti on kahdeksan pojan äiti saanut kuulla oman osansa voivotteluista, kuten moni muukin monen pojan äiti valitettavasti. Mutta isoja perheitä toki oli ennen paljon enemmän kuin nykyisin.
Tästä tuli jotenkin ihana fiilis, kirjoitusvirheistä huolimatta hyvänmielen juttu ?
Ja tuon kun kaikki vanhemmat muistaisi – ei siivouksen ja järjestyksen kanssa saa olla niin justiinsa. Ei ne lapset muista isompina, oliko kotona siistiä vai ei, ne muistelee yhdessä vietettyä hetkiä ?
Ja jokainen syö ja ja juo mitä tykkää, niin paljon kuin napa vetää ?
Ihana kun hän on äitinä jaksanut ja voinut hyvin, selkeästi äitiys ison perheen äitinä on ollut hänen juttunsa.
Ja niin hienoa, että pojat toinen toistansa puolustaa ja painimatsit nyt kuuluu lapsiperheisiin ?
Meilläkin kaksi nuorimmasta toistensa vihamiehet ja parhaat kaverukset, päivästä riippuen ???
Ihanaa joulunaikaa Eijan perheelle, sulle ja teidän perheelle Jonna sekä kaikille blogisi lukijoille ??
Kiitos, tämä oli ihana posti! Hyvää joulunaikaa sinnekin.
Kaikkea Hyvvää perheellesi ja Iloista Joulunaikaa !!