Lapsen oksennustauti ja sen hoito

Vatsataudit jylläävät jälleen. Joissain perheissä vatsatauti vierailee kohtuuttoman useasti. Lapsen oksennustauti ja sen hoito vaatii kärsivällisyyttä. 

Monella meistä on omat konstinsa hoitaa oksennustaudissa olevia lapsia. Meillä on myös omat hyväksi havaitut juttumme mitkä toimivat oksennustaudin hoitoon. Keräsimme tähän artikkeliin äitien käyttämiä keinoja.

Huomioithan, että nämä äitien vinkit eivät ole kaikki tieteellisesti todistettuja vaan ihan äitien omissa arkisissa ympyröissä hyväksi todettuja. Kysy aina ammattilaiselta viralliset vinkit oksennustaudin hoitoon. 

Monet keinot hoitaa lapsen oksennustautia

Maitohappobakteeri

Maitohappoja popsimalla saattaa hyvällä tuurilla välttyä oksennustaudilta. Kun vatsatauti jyllää lähipiirissä tai lasten koulussa ja päoväkodissa, niin maitohappobakteereja voi alkaa popsimaan varmuudeksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista, mono äiti sanoi tämän toimivan.

Juomaksi mitä vain, kunhan juo

Tärkeää on, että lapsi juo jotain. Ei kannata välittää, mitä lapsi juo, kunhan juo. Osa tykkää hiilihapollisista juomista, osa ei. Nykyään suositaan, että hiilihapollisia juomia ei juotaisi vatsataudissa, mutta moni lapsi tykkää juoda limua. Pelkkää vettä ei kannata juoda, sen oksentaminen voi maistua melko pahalle. Ja jos nestettä ei ole lainkaan elimistössä, oksentaminen on kivuliaampaa.  

Ensimmäisenä ruokana on moni syönyt mustikkakeittoa. Sitä ei kannata ottaa, ennen kuin jotain pysyy jo sisällä. Mustikkaa on ikävä siivoilla seinistä ja tekstiileistä. Suositeltavia ruokia vatsataudin jälkeen ovat puuro, perunamuussi ja kasvissosekeitto. Kannattaa aloittaa pienillä määrillä.

Kädet puhtaana ja ei sormia suuhun

Jotta tauti ei leviäisi koko perheelle, pitää käsiä pestä entistäkin ahkerammin. Käsidesiä parempi on saippuapesu. Jokaiselle kannattaa laittaa omat käsipyyhkeet epidemian ajaksi. Tärkeää on katsoa, ettei sormia pistetä suuhun. Jotkut käyttävät kumihanskoja oksennusten siivoamisessa.

Kodin siivous

Oksennuspyykit kannattaa pestä 60 asteessa. Liikaantuneet pinnat, ovenkahvat, hanat ja wc-pönttö voi pyyhkiä klooripitoisella puhdistusaineella.  Jos käytössä on useampi vessa niin toinen vessa sairastuneille ja toinen terveille.

Jos käytät yöllä oksennusämpäriä, laita sen pohjalle hieman vettä ja pesuainetta. Oksennus ei roisku ympäriinsä, eikä ala huone haisemaan pahalle, jos ämpäriä ei pääse heti puhdistamaan.

Koita jaksaa

Oksennustauti itää yleensä puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokautta. Lapsi voi saada tartunnan oireettomalta tarhakaverilta tai sisarukselta, jolle tauti on vasta tulossa. Oksennustaudin täysin estäminen on siis melko mahdotonta. 

Kun epidemia iskee, ei auta muu kuin odotella ja jaksaa.

-Poikien Äidit toimitus-

Kommentit

  1. Meiju

    Me ollaan syöty popcornia vatsataudissa. Se on hyvin pysynyt hyvin sisällä.

  2. Tuija

    Ämpäriin roskapussi, siitä solmuun ja roskiin. Ei tartte oksun kanssa läträtä.

  3. Päivi

    Toi roskapussi oksuastiaan, on ollut meidänkin perheessä paras vinkki. Laitetaan koko vati pussin sisään, enimmät oksut kipataan pönttöön ja pussi ympäri ja roskiin. Olisi aikamoinen homma tiskailla astioita hygienisiksi.

  4. Tiina

    Apteekista saatava kuitukankainen hengityssuoja kasvoille, kun siivotaan oksennuksia, ripulia ja vessanpönttöä. Näin voi välttyä saamasta pisaratartuntaa.

  5. Mia

    Meillä jos valittaa vatsaa siirretään patja lattialle ja patja ja sen ympärys vuokrataan pyyhkeillä. Vanhempi nukkuu vaikka vieressä sohvalla. Näin jos laatta lentää ei tarvitse siivota sänkyä ja seiniä otetaan vaan pyyhe pois. Pyykkiä voi tulla mutta helpompaa kuin sängyn pesu.

Vastaa