Kun ikäsi nousee, pitäisi työtuntiesi vähentyä. People.com uutissivusto kertoo, että vanhemmiten työtahtia pitäisi höllätä.
Teetkö pitkää päivää töissä ja tunnet olevasi väsynyt? Tuntuu, että kuljet savuverhossa, etkä palaudu välissä. Pitkästä päivästä huolimatta, et välttämättä saa töitäsi tehokkasti tehtyä ja jokainen päivä tuntuu vain pelkältä suorittamiselta. Mitä vanhemmaksi tulet, sen huonommin palaudut työviikosta. Lyhyt työviikko olisi pelastus kiihtyvässä työelämässä. Muutama vuosi sitten Ruotsissa kokeiltiin lyhyempiä työpäiviä kahden vuoden ajan vanhainkodissa. Työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät ja he jaksoivat työssään paremmin.
Työ stressaa meitä yhä enemmän informaatioteknologian kehityksen johdosta. Meidän täytyy olla koko ajan tehokkaampia ja saatavilla, jopa ympäri vuorokauden. Toisaalta kehitys myös muuttaa työn luonnetta. Turun Sanomien mukaan Suomessa tehdään keskimäärin noin tunnin lyhyempää työviikkoa kuin muissa Euroopan maissa. Tähän vaikuttaa muun muassa lomat, arkivapaat ja muut poissaolot. Silti työviikko tuntuu pitkältä.
Lyhyt työviikko parempi yli 40-vuotiaille
Entä jos saisit tehtyä työsi tehokkaammin käyttämällä työntekoon vain osan viikosta? Tämä on toki useissa ammateissa vain haavekuva. On kuitenkin tehty useita tutkimuksia, jotka puoltavat lyhyemmän työviikon tai työpäivän tehokkaammaksi kuin tekemällä jatkuvasti pitkää päivää ja pidempää työviikkoa.
Ihmisissä on paljon eroja siinä, kuinka kestää paineita. Toisia pidemmän työviikon tekeminen ei rasita niin paljon kuin toisia. Kaikille lyhyempi työviikko ei sovi, koska työ määrittää niin paljon elämää. Työn merkitys on toisille suurempi kuin toisille.
Melbournen yliopistossa julkaistu tutkimus osoittaa, että lyhyempi työviikko saisi työntekijästä enemmän irti. Varsinkin yli 40-vuotiailla lyhyemmän työviikon tekeminen olisi hyödyllisempää. Työn tekeminen olisi näin mielekkäämpää ja työhön käytetyt tunnit käyttäisi tehokkaammin hyödyksi. Tällä tavoin myös työstä palautumiseen jäisi enemmän aikaa.
Työelämän suuret muutokset
Pitkän päivän aikana alkaa helposti tekemään kaikkea muuta välissä. “Jätän tuon projektin myöhemmäksi” ja “teen tuon huomenna”. Päivät venyvät, kun harhailee projektista tai asiasta toiseen, tekemättä mitään kunnolla loppuun. Kuulostaako tutulle? Tämä pätee myös muihin elämän osa-alueisiin kuin pelkästään työhön. Lyhyemmän viikon aikana todennäköisesti suunnittelisi päivät paremmin ja työajan käyttäisi tehokkaasti vain työntekoon.
Lyhyt työviikko olisi varmasti unelma jokaiselle, jos siitä saisi saman palkan. Aikaa jäisi enemmän perheelle ja muullekin elämälle. Miten lyhyemmän työviikon saisi kuitenkin sovellettua eri ammatteihin, on eri asia. Se vaatisi suuria muutoksia työelämän rakenteisiin, uusia ajatuksia sekä innovaatioita ja rohkeaa päätöksentekoa.
Lähde: People.com, The Guardian
-Poikien Äidit -toimitus-