Oletko koskaan miettinyt, että mitä jos olisitkin isä ja eron hetkellä menettäisit lapsesi?
Minä olen kolmen aikuisen lapsen äiti. Jokaista rakastan sydänjuuria myöden.
Mutta… nyt kun lukee näitä kirjoituksia ja on itse saanut ajatella asioita, niin kuinka moni äiti eron hetkellä (Ihan oikeasti) on miettinyt isän tuskaa? Vai onko aina vain ajateltu itseään? Lapsen oikeus on molemmat vanhemmat, mutta toteutuuko tämä?
Usein sanotaan ja kirjoitetaan, että –ei isää kiinnosta, nyt sillä on omaa aikaa ja tekee mitä haluaa.- Mutta ei se vaan ole noin.
Äidille ero on kauhea. On lapset ja arki ja työ ja kaikkea muuta. Mutta SE perusarki yleensä jää.
Entäs mies? Häneltä lähtee hyvin usein koko elämänpohja. Miltä se tuntuisi, jos sen kokisi itse?
Ihan rehellisesti kysyttäessä, kuinka moni äiti antaisi lapsensa isälleen ja näkisi itse ehkä joka toinen viikonloppu? Suostuisitko sinä tähän?
Pitäiskö myös meidän äitien nähdä myös se toinen puoli. Myös ne lapsiaan rakastavat isät. He ovat tärkeitä meidän lapsille. Nyt pysähdy ja mieti kuinka tuntisit, jos eron hetkellä et saisi enää nähdä lapsiasi?
-Sana on vapaa-
Valtaosa lapsista asuu vanhempien eron jälkeen äidin luona
Valtaosa 81 % asumissopimuksista tehdään äidin luona asumisesta. Vuoroasumisten osuus oli 19 % asumissopimusten määrästä.
Vuoroasumisen yleistymisestä huolimatta lapsella voi lain mukaan olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Isät ovat äitejä harvemmin lasten lähivanhempia. Tilastokeskuksen vuoden 2019 perhetilaston mukaan:
- noin 153 000 perhettä muodostuu äidistä ja lapsista
- noin 33 000 muodostuu isästä ja lapsista.
Riitatilanteissa äidit vievät voiton. Yleisimmät ratkaisut ovat yhteishuoltajuus ja lapsen asuminen äidin luona.
Vuonna 2006 tehdyn laajan tutkimuksen mukaan valtaosassa (65 %) huoltoriitatapauksia tuomioistuin oli päättänyt, että lapsen tulee asua äidin luona ja vain alle kolmanneksessa (27 %) tapauksista oli tehty päätös lapsen asumisesta isän luona.
Loppuosassa tapauksia oli päätetty lapsen asumisesta vuoroviikoin kummankin vanhemman luona tai lasten asuminen oli jaettu siten, että osa lapsista asui äidin luona ja osa isän luona. Huoltomuodosta päätettäessä yleisin muoto oli yhteishuoltajuus.
Lähde: THL