UMMETUKSEN OIREET
Ummetuksesta puhutaan silloin, kun ulostaminen on harvaa (yli 3 päivän välein) tai lapsi tuntee kipua ulostaessa. Tähän liittyvät kovat ja runsaat ulosteet, ulostamisen välttely (panttaaminen) ja joskus peräaukon limakalvon rikkouma, jolloin ulostaminen muuttuu entistä kivuliaammaksi. Vaikeaan ummetukseen liittyy melko usein tuhrimista eli ulosteen tahdotonta valumista housuihin. Ummetuksesta kärsivä lapsi joutuu helposti kierteeseen, jossa yksi asia pahentaa toista. Lisäksi ummetus on usein toistuvien vatsakipujen syynä, ilman että lapsi tai vanhemmat asiaa oivaltavat.
Lasten ummetus on useimmiten (yli 90 %:lla) toiminnallista, eli se ei johdu sairaudesta. Joskus ummetukseen saattaa johtaa jokin tapahtuma, kuten kivulias ulostuskerta, ulosteen tahallinen pidättäminen, esimerkiksi perheen mökki viikonloppu vieraassa paikassa tai psyykkinen stressi. Toiminnallinen ummetus on selvästi yleisempää pojilla kuin tytöillä.
Lue myös: Raskausajan ummetus
UMMETUKSEN ITSEHOITO
Toiminnallinen ummetus on lapselle kiusallinen vaiva, jolla on taipumus ylläpitää itseään ja joka usein muuttuu vaikeammaksi ajan myötä. Ummetuksen paras hoito on ennaltaehkäisy. Jos lapsella on taipumusta ummetukseen, ruokavalioon on hyvä lisätä ulostemassa kasvattavia ainesosia. Imeväisikäisten kohdalla asiasta kannattaa ensin keskustella neuvolassa. Leikki- ja kouluikäiset lapset tarvitsevat kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyväviljoja (ruisleipää), vihanneksia ja hedelmiä. Ruokavaliossa on syytä välttää suolen toimintaa hidastavia ruoka-aineita, kuten mehukiisseliä (mustikka, puolukka, viinimarja), kaakaota ja banaaneja. Myös valkoiset viljavalmisteet ja runsassokeriset juomat hidastavat suolen toimintaa. Myös vedenjuontiin on hyvä kiinnittää huomiota. Maitotuotteista osa kannattaa tarjota hapanmaitovalmisteina (jogurtti, piimä, viili), sillä ne eivät aiheuta ummetusta yhtä paljon kuin happamattomat tuotteet. Jos maitotuotteet jätetään kokonaan pois ruokavaliosta, keskustele ensin asiasta neuvolassa.
Säännölliset WC-käynnit ovat keskeisiä ummetuksen hoidossa. Koska ulostamistarve on suurimmillaan ruokailun jälkeen, lapsi tulisi totuttaa WC-käyntiin ruokailun jälkeen, vaikka lapsen omasta mielestä ulostamistarvetta ei olisikaan. Rauhallinen 10–15 minuutin istunto on suotava. Onnistunut ulostaminen on syytä noteerata, mutta epäonnistuneesta tuokiosta ei pidä moittia. Jos lapsi selvästi panttaa ulostamista, tulisi hänet hyväntahtoisesti ohjata myös tällöin WC:hen.
MILLOIN HOITOON
Ummetuksesta voi ajan myötä tulla vaikea, lasta ja perhettä rasittava ongelma. Näin ollen siitä kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Alle 4-vuotiailla kuukauden mittainen ummetusongelma ja vanhemmilla lapsilla kahden kuukauden kestänyt ummetus ovat riittäviä syitä hakeutua hoitoon. Ummetuksen taustalla voi olla muitakin syitä, kuten ruoka-aineallergiat erityisesti imeväisikäisillä tai keliakia leikki-ikäisillä lapsilla. Hyvinkin harvinaisia syitä ovat Hirschprungin tauti ja peräsuolen rakenteelliset poikkeamat.
Toiminnallisessa ummetuksessa on hyvä aloittaa lääkitys varhain. Sen avulla uloste pehmentyy ja tulee helpommin ulostettavaksi. Käyttökelpoisia lääkkeitä on kolmea tyyppiä (laktuloosi, makrogolivalmisteet ja natriumpikosulfaatti), ja niitä annetaan useiden viikkojen ajan niin, että lapsi ulostaa esimerkiksi yhden melko löysän ulosteen päivässä. Vaikeassa ummetuksessa hoito aloitetaan säännöllisesti annetuilla peräruiskeilla, jotka tyhjentävät paksusuolen mahdollisimman täydellisesti. Näiden aloitus kuitenkin vasta lääkärin ohjeella.
– Poikien äidit toimitus –
Mun 9v poika on aina kakannut vain kerran tai 2 kertaa viikossa vaippaiän jälkeen, enkä oo edes ajatellut että se ois ummetusta tai ajatellut mikä on normaalia. Tavaraa tulee kerralla paljon ja vaikuttaa normaalilta, eikä ole koskaan ollut vatsakipuja. Suostuu käymään vain kotona kakalla, eikä suostu itse pyyhkimään, vaan peppu pestään edelleen suihkussa kakkaamisen jälkeen. Ihan pienenä suostui kakkaamaan vaan vaippaan, eikä millään meinannut suostua potalle tai pöntölle. Lopulta rupesi tekemään kakan suihkukaivon päälle, josta keräsin pökäleet pönttöön ja pesin pepun(tää tuli siis vahingossa kerran kun oli vatsataudissa ja väänsi ripulit suihkussa ja oli eka kerta kun ei vaippaan tullut) ja jossain vaiheessa sain suostuteltua tekemään pöntölle, mutta halusi aina että peppu pestään suihkussa. Nyt olisi edessä se itse pyyhkimisen opettelu… toisaalta kakkaa vain kotona, niin ei ole ollut kiire opetella asiaa. Varmaan on kyllä isovanhempien luona joskus kakannu tai jos ollut mökillä pidempään isovanhempien kanssa, mutta en ole tajunnut kysyä asiaa.
Mutta siis pitäisikö mun olla huolissani tästä asiasta tai tehdä asialle jotain? Syö normaalisti, välttelen banaanin antamista, syö maitohappobakteereja säännöllisesti, eikä ole vatsakipuja.
Moikka, vastaan koska tiedän. Ei tarvitse olla huolissaan, kaikilla meillä on erilainen kierto suolistossa. -Jonna-