Nyt seuraa asiaa pojan peniksestä!
Kun äiti saa ensimmäisen poikansa, voi peniksen hoito ja puhdistus tuntua vieraalta. Asiaan kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin. Peniksen hoito ei onneksi ole mitään rakettitiedettä.
Peniksen pesu
Syntyessä monilla poikavauvoilla on lääketieteellinen tila nimeltä fimoosi, joka tarkoittaa sitä, että terskaa peittää kiinteä esinahkakerros. Poikavauvan esinahka ei todennäköisesti vetäydy, kuten isompien poikien ja miesten esinahka.
Tästä syystä aukko, jonka kautta poika pissaa, on hyvin kapea ja alle saattaa kerääntyä eritteitä, mikä voi pahimmillaan johtaa tulehdukseen.
Vauvan peniksen puhdastamiseksi esinahaa ei tarvitse, eikä edes saa liikutella. Kun vaihdat poikasi vaippaa, niin putsaa penis, kivekset ja takapuoli huolellisesti. Pidä huolta, että puhdistat kaikki poimukohdat. Käytä puhdistamiseen vettä.
Kun vaihdat pojalle vaippaa, niin pidä vaippaa tai harsoa vauvan ja itsesi välissä, poikavauvat tuppaavat pissaamaan kaaressa kun pippeli pääsee “vapaaksi” vaipasta.
Kun poika kasvaa ja esinahka alkaa liikkua, voi pesua alkaa tekemään varovasti myös esinahan alta, pelkällä vedellä. Normaali suihkuttelu penikseen kuitenkin riittää pesuksi,
Esinahkaa ei saa missään nimessä väkisin repiä taakse missään vaiheessa, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen.
Peniksen oma elämä
Pojan peniksen “oma elämä” on asia, mikä yllättää monet poikien äidit jo pojan ollessa pieni vauva. Vaippaa vaihtaessa pojan penis saattaa jöpöttää pystyssä iloisesti, useita kertoja päivässä. Tämä on ihan normaalia, eikä siihen tietenkään liity mitään seksuaalista.
Pippelissä on paisuvaiskudoksia, jotka turpoavat eli suurenevat, kun niihin virtaa paljon verta. Joskus veri alkaa siirtyä pippeliin, siksi kun on kylmä tai kuuma ja vaikka kiukku tai ilo. Joskus se saattaa ihan itsestään kasvaa ilman mitään syytä.
Kun poika kasvaa, ja hän ymmärtää oman pippelin koskettelu tuottavan mielihyvää, tällöin on hyvä ohjeistaa pojalle oman mielihyvän tuottamiseen sopiva paikka, sekä hyvä käsihygienia.
Esinahka, tulehdukset ja siemensyöksyt
Esinahka ei ole suinkaan turha, vaan sen tarkoitus on toimia suojana peniksen kärjelle, eli terskalle.
Kuten aikaisemmin kerroimme, esinahka ei pienillä pojilla ole yleensä vedettävissä taakse, sillä esinahan aukko on pieni ja esinahka on osittain kiinni alustassaan. Noin 3-vuotiailla se on jo lähes aina väljä. Osalla pojista esinahan aukko on kuitenkin vielä kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa.
Esinahan pullistelu virtsatessa on pienillä pojilla yleistä, eikä vaadi hoitoa. Tilanne korjaantuu itsestään kiinnikkeiden hävitessä.
Jos pippeli tulehtuu, voi esinahan alaista tulehdusta hoitaa kotona istuttamalla lasta kylvyssä. Kylvetyksen on hyvä kestää ainakin 10 minuuttia, jolloin esinahka hieman pehmenee ja sitä voi varovasti yrittää vetää taaksepäin.
Tulehduksista on hyvä ottaa aina yhteyttä lääkäriin.
Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat poistuvat kuitenkin yleensä itsestään, mutta jos näin ei käy, on syytä hakeutua lääkäriin tilannearvioon.
Yölliset siemensyöksyt saattavat tulla yllättäen, mutta ne kuuluvat normaaliin pojan kehitykseen. Ensimmäinen yöllinen siemensyöksy tapahtuu noin 12-14 vuoden iässä. Yölliset siemensyöksyt ovat merkki siitä, että kivekset ovat alkaneet kehittää siemennestettä. Tämä puolestaan kertoo siitä, että murrosikä on ottanut askeleen eteenpäin.
Lähteet: Äitiydenihme, Terveyskirjasto, Hyvä kysymys
-Poikien Äidit toimitus-
Kivekset ei muodosta siemennestettä, be muodostavat siittiöitä.
Siemenneste, sperma siis, on pääosin eturauhasen tuottama eräänlainen välittäjäneste jonka turvin siittiöt pääsevät maaliinsa ja sen määrä vaihtelee yksilökohtaisesti paljonkin jo luontaisesti, useammat “tyhjennykset” luonnollisesti sitten vaikuttavat myös. Asia, mikä kannattaa ottaa puheeksi siinä vaiheessa kun seksistä ja murrosiästä yleensäkin nuorelle puhutaan.