You are currently viewing Pojan äänenmurros -koska ja miksi?
kuva: Altin Ferreira

Pojan äänenmurros -koska ja miksi?

Pojan äänenmurros on asia, mitä poika itse ja muukin perhe saattaa jännityksellä odottaa. Itseasiassa äänenmurros tapahtuu myös tytöille, mutta tytöillä se on yleensä lähes huomaamaton. Pojilla äänenmurroksessa ääni saattaa madaltua jopa oktaavin verran.

Äänihuulet kasvavat murrosiässä tytöillä 1–3,5 millimetriä. Pojilla noin 4–8 millimetriä.

Äänenmurros alkaa aikaisimmillaan noin 10 vuoden iässä, osalla se tulee vasta 17 vuoden iässä. Äänenmurros voi siis tulla hyvin eri ikäisinä. Keskimäärin äänenmurros tulee pojilla noin 14-vuotiaana.

Äänenmurros tulee toisilla kuuluvammin kuin toisilla.

Osan ääni muuttuu muutamassa kuukaudessa uuteen uomaansa, osalla uuden äänen kehittyminen vie vuosia. Ääni madaltuu aikuiseksi asti.

Oman perheen nuoren äänenmurrosta ei välttämättä huomaa, kun lapsen ääntä kuulee joka päivä. Perheen ulkopuolinen huomaa sen helpommin.

äänenmurros
kuva: Tim Graf

Poikien ääni alkaa madaltua siinä vaiheessa, kun äänihuulet kehittyvät ja kasvavat. Tämän tapahtumaketjun laukaisee testosteroni. Pojille alkaa muodostumaan silloin myös näkyvä aataminomena.

Hassut äänet eli äänen hypähtelyt kuuluvat tietysti asiaan. Osalla saattaa ääni hypähdellä korkealta matalalle useinkin. Osalla näin ei tapahdu lainkaan. Äänen särkymiset ovat merkkejä siitä, että murrosikäisen on vaikea hallita kurkunpäätä ja äänihuulten värähtelyä.

Ääni muuttu läpi elämän

Totuus on se, että meidän kaikkien ääni muuttuu läpi meidän elämän. Äänen muutokset kokevat vain sen isoimman harppauksen murrosiässä.

Miehillä äänen korkeus laskee noin 50-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen se alkaa pikkuhiljaa nousta. Naisilla ääni taas laskee vanhetessa. Tässä taustalla ovat muun muassa hormonaaliset muutokset.

Lähteet: Very well family, HyväkysymysSavon Sanomat

-Poikien Äidit toimitus-

Vastaa