Moni vanhempi miettii, että miten suojella lapsia hyväksikäytöltä?
Vanhemmat ovat huolissaan lasten hyväksikäyttäjien liian lyhyistä rangaistuksista sekä siitä, että ehdottomia tuomioita muutetaan ehdollisiksi. Asian nosti tapetille tuore tapaus, missä hovioikeus alensi kahden hyväksikäyttäjän tuomiota. (IltaSanomat)
Vanhempien hätähuuto kuuluu: “Miten voimme suojella lapsiamme hyväksikäytöltä?”
Onko aihe tabu, sillä keskustelua julkisesti siitä käydään hyvin vähän?
Hyväksikäyttäjä voi olla nainen, mies tai kuka tahansa, uhreina on niin tyttöjä kuin poikiakin. Asia koskettaa siis meitä kaikkia vanhempia. Kaikki lasten hyväksikäyttäjät eivät ole myöskään pedofiileja.
Lapsia seksuaalisesti hyväksikäyttäviä henkilöitä on monissa eri sosiaaliryhmissä; he voivat olla sosiaalisesti syrjäytyneitä tai arvostettuja. Tutkimusten mukaan noin 30 % pedofiileista on tullut itse hyväksikäytetyksi lapsuudessaan. (Lähde: Duodecim, Pedofilia ja sen uhrit)
Jokainen pedofiili ei ole rikollinen
On hyvä tietää, että jokainen pedofiili ei ole rikollinen. Pedofilia on Suomessa luokiteltu sairaudeksi.
Pedofiili fantasioi tai kokee seksuaalisia tunteita lapsia kohtaan. Jos pedofiili ymmärtää mahdollisten tekojensa seuraukset lapselle ja kykenee hillitsemaan toimintaansa, ei sairaus johda välttämättä rikokseen. Valitettavan näin ei kuitenkaan aina tapahdu, vaan pedofiili siirtyy myös tekoihin.
Lue myös, Ihmemaan mutsi: Voiko pedofiilia ymmärtää?
Rikokseen päätyvät pedofiili ei aina näe toiminnassaan mitään väärää ja tästä syystä rikoksen tehnyt pedofiili voi olla tuomion suoritettuaan riski uusille uhreille. Tästä syystä vanhemmat toivoisivat lasten hyväksikäyttäjille pidempiä tuomioita. tuomioiden pituuden toivottaisiin nostavan kynnystä rikosten tekemiseen ja niiden uusimiseen.
Hyötyä voisi olla myös vapautumisen jälkeiselle ajalle tehdystä järjestelmästä, joka toisi tuomittujen ympärille verkkoa ja rajoja tukemaan paitsi mielekästä elämää myös sitä, ettei vapaudessa enää tapahtuisi rikoksia. Muualla maailmassa on esimerkiksi käytössä pedofiilien vertaistoimintaa, jossa pedofiilit ovat sitoutuneet siihen, etteivät syyllisty rikoksiin ja tukevat toisiaan kaidalla tiellä pysymisessä. (Lähde MTV3 Uutiset)
Miten voisimme turvata lapsiamme hyväksikäytöltä?
Jos mietimme hyväksikäyttäjinä pedofiileja, niin he ovat taitavia manipuloimaan lapsia ja saavat lapset uskomaan siihen, mitä pedofiili heille aikuisena ihmisenä syöttää. Lasten uhkailu tai kiristäminen on myös tyypillistä.
Suuri osa pedofiileista etsii uhrinsa internetistä, mikä onkin helppo paikka saalistaa lapsia
Moni pedofiili saalistaa lapsia internetissä.
On hyvä tietää, että lapsen turvaksi puhelimeen asetettu paikannus voi kääntyä itseään vastaan. Jos paikannus on päällä, voi pedofiili liittyä lapsen kaveriporukkaan, ja seurata missä lapsi liikkuu ja asuu. Esimerkiksi kuva- ja videopalvelu Snapchat kertoo erittäin tarkasti käyttäjän sijainnin, jos sitä ei erikseen salaa.
Yksi helppo mahdollisuus hyväksikäyttäjälle lähentyä lapsia on pelimaailma. Peleissä voi helposti ottaa yhteyttä lapseen ja esiintyä itsekin lapsena. Hetken päästä ruvetaan kyselemään asuinpaikkaa tai ovatko vanhemmat kotona.
Yksi merkittävin keino suojata lastaan pedofiilien hyväksikäytöltä on digikasvatus.
Turvallinen mediankäyttö edellyttää kykyä tunnistaa haitallisia, uhkaavia tai riskialttiita tilanteita sekä ymmärrystä, tietoa ja taitoja toimia niitä kohdatessa. Jokaisen lapsen olisi hyvä osata nämä taidot. (Lue lisää: Suojellaan lapsia)
Lapsen suojelu netin ulkopuolella
Perheensisäinen hyväksikäyttö on harvinaista, mutta lapsen ahdistelija on usein lapselle kuitenkin tuttu. Ahdistelija voi olla perheen ulkopuolinen sukulainen tai vaikka vanhempien tuttava. Jokatapauksessa joku joka pyrkii varta vasten hankkiutumaan lapsen ystäväksi.
Lapset tarvitsevat aikuisen erityistä valvontaa ja suojelua. On hyvä tietää missä lapsi liikkuu ja kenen kanssa. Esikoilu- ja kouluikäisten lasten kanssa asiasta voi jo puhua selkeästi: lapsia kielletään lähtemästä tuntemattomien mukaan, autoon tai asuntoon. On hyvä kerrata myös se, että tuttujenkaan kyytiin ei tule lähteä, jos sitä ei ole vanhempien kanssa sovittu.
Vanhempien lapsilleen osoittama riittävä huomio jo yhteinen aika ovat erittäin tärkeitä. Hyväksikäytön riskiä nimittäin lisää se, jos lapsi lapset on vailla riittävää aikuisten seuraa ja kaipaa aikuisen huomiota. (Lähde: Päihdelinkki, Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö)
Kerro kommenteissa ajatuksiasi vaikeasta aiheesta?
Lähteet:THL,Mtv Uutiset,Suojellaan lapsia,Duodecim,Päihdelinkkki
-Poikien Äidit toimitus-