Hei tämä kirjoitus on sinulle, joka olet se tyyppi joka epäilee kaupassa huutavan lapsen olevan automaattisesti huonosti kasvatettu.
Miksi lapsi huutaa kaupassa?
1.Kyseessä saattaa olla erityislapsi
Erityislapsen kanssa asiat menee miten menee, eikä niitä valitettavasti pysty aina ennakoimaan. Erityislapsi voi saada raivareita kaupassa useinkin. Erityislapsi saattaa käyttäytyä yllättävälläkin tavalla, vaikka hänelle olisi opetettu tapoja ja pidetty kuria. Lapsen keskittyminen saattaa herpaantua hälyisessä kaupassa, tai lapsi saattaa joutua raivari-tilaan ihan yllättäen. Syitä on miljoonia miksi niin voi käydä. Myös erityislapsen vanhempien on käytävä kaupassa, eikä lasta voi jättää kotiin, jos hän on kovin pieni. Erityisyys ei näy aina ulospäin.
2. Lapsella saattaa olla nälkä, jano tai kuuma
Joskus saattaa kyseessä olla tilanne, missä lapsella on nälkä, jano tai kuuma. Jos aikuinen ihminenkin kiukuttelee nälkäisenä, niin miten ihmeessä sitä ei voisi tehdä lapsi? Kukaan vanhempi ei varmasti ehdoin tahdoin aiheuta lapselleen tilannetta missä tämä joutuu kauppareissulle mainitussa tilassa, mutta välillä niin voi käydä vahingossa tai pakon edessä. Pieni taapero ei välttämättä osaa tai pysty ilmaisemaan pahaa oloaan sanoin, joten se purkautuu sitten kaupassa kiukutteluna ja itkuna,
3. Lapsi voi olla kipeä
Joskus vanhemmat saattavat joutua ottamaan kipeän lapsen mukaan kauppaan tai vanhemmat eivät vielä tiedä lapsen olevan kipeä. Tottakai pieni lapsi itkee kipuaan, se on ihan normaalia. Joskus se kipu yllättää vanhemmatkin, eikä ostoksia tai laskua voi jättää maksamatta ja häipyä paikalta.
4. Lapsella voi olla huono päivä
Arvatkaa mitä…lapsellakin voi olla joskus huono päivä. Vaikka kyseinen lapsi käyttäytyisikin aina esimerkillisesti, voi joskus kerran tulla se päivä, kun ei käyttäydykään. Me aikuisetkin ollaan joskus huonolla päällä, miksi lapsi ei voisi olla? Sitä ei ikinä tiedä onko näkemäsi raivari lapsen ensimmäinen ikinä! Sitä ei ikinä tiedä, vaikka vanhemmatkin olisivat ihmeissään mitä siinä tilanteessa oikein tapahtuu? Lapsillakin on oikeus olla joskus huonolla tuulella.
5. Lapsi ei saanut mitä halusi
Joskus tilanne on se, että huutaminen lähtee liikkelle siitä kun lapsi ei saanut kaupasta mitä halusi. Sen sijaan, että syyttelet mielessäsi vanhempia huonosta kasvatuksesta, mieti kuinka hienoa on, että lapsi ei aina saa mitä haluaa. Siinähän kiukuttelee, kyllä maailmaan ääntä mahtuu! On mahtavaa, että vanhemmat eivät murru lapsen huudon alla.
6. Lasta saattaa väsyttää
Jälleen kerran, myös lapsi voi reagoida ikäviin tilanteisiin kiukuttelulla. Varmasti olet sinäkin joskus ollut väsyneenä kiukkuinen? Lapsellakin on siihen yhtäläinen oikeus. Ehkä lapsi on väsynyt koska on ollut päiväkodissa koko päivän ja joutunut heti suoraan siitä kauppaan vanhempiensa kanssa. Ehkä yksinhuoltaja vanhempi ei ehtinyt päivän kiireiden vuoksi kauppaan ajoissa, vaan tuli sinne lapsensa kanssa vasta illalla uniaikaan. Tai ehkä lapsi nukkui edellisen yön huonosti, koska hänen vatsa oli yön kipeä.
7. Lapsella voi olla uhmaikä
Toisilla lapsilla uhmaikä näyttäytyy käytöksessä. Kun lapsi irtautuu vähitellen vanhemmastaan, hän samalla omaksuu rajoittamaan, rauhoittamaan ja kannustamaan itseään. Harjoittelua voidaan tehdä myös kaupassa. Vanhempien vastustus (joskus jopa itkulla) on hyvä merkki siitä, että lapsi on itsenäistymässä vanhemmistaan, eikä se suinkaan ole merkki siitä, ettei lasta olisi kasvatettu.
8. Lapsi voi olla hemmoteltu ja huonosti kasvatettu
Onhan se myös mahdollista, että lapsi ON hemmoteltu ja huonosti kasvatettu. Mutta se mahdollisuus on aika häviävän pieni. Toisaalta jos lapsi itkee ja riehuu, hän ei todennäköisesti ole saanut jotain mitä on halunnut, ehkä tämä on siis se kerta kun hemmoteltu ja huonosti kasvatettu lapsi on saanut vanhemmiltaan rajat. Eikö ole siis hienoa, että hän itkee ja raivoaa? Ehkä vanhemmat tarvitsevat nyt tukea sille, että eivät anna aina kaikkea lapselleen periksi.
HEI, olisi kiva jos seuraisit meitä myös Instagramissa 🙂
Näytä tämä julkaisu Instagramissa