Kivunlievitys synnytyksessä -eri keinot listattuna

Jokainen kokee kivun erilaisena, ja synnytyskipu voi etukäteen jännittää ja pelottaakin. Kivunlievitys synnytyksessä on tärkeää niin inhimillisyyden vuoksi, mutta myös lääketieteen kannalta. Liian voimakas kipu voi hidastaa synnytyksen kulkua, ja heikentää verenkiertoa istukassa. Kivunlievityksiä on erilaisia joita voi jo etukäteen pohtia, ja niihin kannattaakin tutustua.

Kivunlievitys synnytyksessä

Lääkkeetön kivunlievitys

Lääkkeettömiä kivunlievityksiä on useampia. Käytetyimpiä niistä:

Vesi auttaa rentoutumaan, ja helpottaa synnyttävän asennon vaihtoa. Niin kylpy kuin lämmin suihkukin rentouttaa, ja lievittää kivun tunnetta.

Hieronta ja kosketus ovat helppoja tapoja rentouttaa kehoa, mikäi synnyttäjä sietää sillä hetkellä kosketusta.

Tens-laitteella voidaan helpottaa kipua erityisesti alaselän alueella. Laite häiritsee kipusingnaalin kulkua hermoissa, ja lisää endorfiinin eritystä kehossa.

Liikkuminen ja eri asennot voivat tuoda helpotusta kipuun. Esimerkiksi sänkyyn nojaaminen tai vartalon heiluttaminen puolelta toiselle voi tuoda apua kipuun.

Aquarakkulat ovat steriiliä vettä sisältäviä pistoksia, joita pistetään ihon alle yleensä alaselän alueelle. Teho perustuu kehon heijastepisteiden stimulointiin.

Lääkkeellinen kivunlievitys

Parasetamolia voi ottaa synnytyksen alussa kivunlievityksenä.

Ilokaasua hengitetään supistusten aikana, se vaikuttaa heikentämällä kipuimpulssien kulkua ja vapauttaa samalla kehon omia endorfiineja.

Kohdunkaulan puudutus laitetaan avautumisvaiheessa kummallekin puolelle kohdunkaulaa. Puudutuksen kesto on n. 1-2 tuntia.

Pudendaalipuudutus laitetaan ohuella neulalla emättimen kautta molemmille puolille lantion sivuseinää. Pudendaalipuudutusta käytetään ponnistusvaiheessa. Teho alkaa lähes välittömästi.

Epiduraali- ja spinaalipuudutuksen laittaa aina anestesialääkäri. Epiduraalipuudutuksen vaikutus alkaa n. vartin kuluessa, ja teho kestää 1,5-3 tuntia. Spinaalipuudutus vaikuttaa epiduraalia nopeammin, vaikutuksen kesto on n. 2 tuntia. Epiduraalia voidaan lisätä, spinaalipuudutus taas on kertaluontoinen.

Synnytyskivun voimakkuus on jokaisen synnyttäjän ja synnytyksen kohdalla yksilöllistä. Siihen vaikuttaa mm. synnyttäjän anatomia, sikiön asento ja koko. Suurin osa synnyttäjistä kokee kivun voimakkaana tai sietämättömänä.

Kivunlievitys synnytyksessä on aina tapauskohtaista, ja vaikka etukäteen olisi miettinyt valmiiksi toiveet synnytystä ja kivunlievitystä varten, voi synnytyksen kulku muuttaa tilannetta.

 

Lähteet: Pohjois-pohjanmaan sairaanhoitopiiri, terveyskirjasto

-Poikien Äidit toimitus-

Kommentit

  1. Äiti 74

    Liikkuminen, suihku ja ekassa ilokaasu. Toisessa ehti käydä suihkussa, ei muuta.

Vastaa