Törmäsin sattumoisin Instagramissa julkaisuun jossa oli siteerattu Buddhalaista ajatusta. Tuo ajatus herätti kiinnostukseni ja siltä istumalta, aikaa kuluttaakseni, päätin tutustua Buddhalaisuuteen. Yllätyin kuinka paljon hyviä ajatuksia heillä on ja kuinka moni niistä osui omaan arvomaailmaani.
Tuo teksti meni näin: “Kukaan ei rankaise sinua vihasta. Sinun vihasi on sen sijaan riittävä rangaistus”. Tämä löytyi Äiti Yrittää tililtä.
Kun pohdin näitä mietteitä Instagram stooreissani, sain useita yksityisviestejä, joissa pohdittiin samanlaisia juttuja.
Nyt aluksi pitää heti kertoa, että minä en ole sitten tippaakaan uskonnollinen ihminen. En ole ollut sitä ikinä. Ehkä tästäkin syystä olen jättänyt erilaisiin uskontoihin tutustumiset aika vähiin. Luotan tieteeseen, mutta toki ymmärrän, että kaikkea tiedekään ei pysty selittämään.
Ymmärrän kuitenkin uskovia oikein hyvin. Ymmärrän, että uskominen tuo lohtua ja toivoa, uskominen tuo tarkoitusta elämään. Joskus olen miettinyt, että voi kun uskoisinkin johonkin, koska välillä se voisi omaa elämääni helpottaa.
Buddhalaisuuden sanoma sopii minulle
Buddhalaisuudessa on paljon sellaista mikä sopii minulle ja arvoihini. Ensinnäkin siinä ei palvota mitään näkymätöntä jumalaa, vaan kaikki keskittyy tietoisuuteen. Siihen miten minä ajattelen, miten minä toimin. Hyvä lisää hyvää, ajatuksella.
Ok, tämän tyyppinen uskonto kuulostaa omaan korvaani hyvältä. Tutustuin lisää…
Selvitin, että Buddhalaisuuden päämääränä on pysyvä, syistä ja ehdoista riippumaton onnellisuuden tila, joka tunnetaan valaistumisena.
Tämä lähentelee kaiketi sitä samaa ajatusta mitä lukemassani Russ Harrisin kirjassa: Onnellisuus Ansa. Se on kirja mikä jäi minulle mieleen positiivisesti. Ajatuksena siis se, että jatkuvan onnellisuuden tunteen tavoittelun sijaan, meidän pitäisi löytää tasapainoinen tyytyväisyys elämäämme.
Buddhalaisuuden mukaan tietoisuus on ainoa asia mikä pysyy, kaikki muu vaihtuu. Valaistuminen merkitsee tämän ajattoman tietoisuuden tunnistamista tässä ja nyt, ja se on buddhalaisuuden perimmäinen päämäärä. Eli eletään hetkessä! Selvä! Kuulostaa järkevältä.
Buddhalaisuus inspiroi meitä ottamaan vastuun omasta elämästämme, moralisoimatta, auttamalla meitä ymmärtämään, kuinka syy-seuraussuhde (karma) toimii painovoiman tavoin – kaikkialla ja kaikkina aikoina. (Buddhalaisuus.fi)
Lue myös: Kamala viikko takana, elimistö oli hullussa stressitilassa
Erityisesti tämä ajatus kolahti minuun. Se vastuunotto omasta elämästään, on asia mitä toivoisi ihmisille enemmän. On helpompaa uhriutua ja sysätä vastuu omasta elämästään muille, mutta se ei tee ihmisestä ikinä tasapainoista tai onnellista.
Buddhalaisuuden mukaan, toimimalla myötätunnosta keskittyen toisiin emmekä itseemme, saamme parempaa palautetta maailmasta.
Aivan mahtava ajatus. Tällä hetkellä ihmiset ei muuta teekään kun keskity itseensä. Sellaiset häiritsevät tunteet, jollaisia meillä kaikilla on, kuten viha, ylpeys, takertuminen ja mustasukkaisuus, ovat tunteita joista olisi hyvä päästä eroon. Ilman niitä on kevyempi olla.
Buddhalaisuuteen kuuluvat periaatteet
-Tulee pidättyä tuottamasta vahinkoa muille eläville olennoille
-Tulee pidättyä ottamasta mitään mitä ei ole vapaaehtoisesti annettu
-Tulee pidättyä sukupuolisesta väärinkäyttäytymisestä
-Tulee pidättyä valheellisesta puheesta
-Tulee pidättyä sumentamasta mieltä millään keinoin
Näistä suurimman osan allekirjoitan omiin arvoihini sopivaksi, mutta viinistä en kyllä luovu 😉 Buddhalaisuus onkin siitä armollinen uskonto, että kyse on periaatteista, ei käskyistä.
View this post on Instagram
Viha lisää vihaa, hyvä lisää hyvää
Okei, ihan näin nopealla tutustumisella sain Buddhalaisuudesta irti varmasti vain pintaraapaisun, mutta yleisesti minua kiehtoo kovasti tämä uskonto, missä halutaan lisätä nimenomaan hyvää maailmaan.
Olemme eläneet pitkään maailmassa missä ei muuta tehdä kun etsitään pahaa ja vihaa ympäriltä. ihmiset voivat tosi huonosti ja se näyttäytyy nimenomaan niin, että oksennetaan se oma sisällä oleva viha kaikkien muiden päälle, jopa täysin syyttömien ihmisten.
Vihaan ei kannata vastata vihalla. Hyvä lisää hyvää.
Lue myös: Nuorten ilmastoahdistus ja sen kääntöpuoli
Olisiko aika rakentaa siltoja, eikä etsiä koko ajan syitä suuttua, uhriutua ja hyökätä? Olisiko aika kohdella toisia siten, miten itse haluaisit tulla kohdelluksi?
Minä haastan kaikkia kokeilemaan. Ainakin itse aion yrittää. Yritä hetki keskittyä hyvään ympärilläsi, älä etsi jatkuvasti uusia asioita loukkaantua tai suuttua. Keskity hetkeen!
Minä jatkan vielä Buddhalaisuuteen tutustumista ja ajattelin ottaa työn alle myös meditoinnin harjoittelun. Aikanaan kokeilin meditointia ja onnistuinkin siinä jo välillä. Minulla on tosi vilkkaat aivot ja pyöritän jatkuvasti asioita päässäni -yötä-päivää. Meditointi olisi omalla kohdallani varmasti loistava juttu ihan päivittäin.
Lähteet: Buddhalaisuus.fi
View this post on Instagram