You are currently viewing Minipillerit vai e-pillerit?

Minipillerit vai e-pillerit?

Minipillerit, e-pillerit, kierukka… Erilaisia ehkäisymuotoja on paljon ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. On olemassa paljon muitakin ehkäisymenetelmiä, mutta tässä artikkelissa keskitytään minipillerien ja e-pillerien eroavaisuuksiin.

MINIPILLERIT

Sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Minipillerien sisältämä hormonimäärä on pieni, ja niiden ehkäisyvaikutus perustuu kohdunkaulan limassa tapahtuvien muutosten kautta; tekevät siitä siittiöitä läpäisemättömän.

Minipillereitä otetaan päivittäin ilman taukoa. Pilleriliuskan loputtua aloitetaan heti seuraavana päivänä uusi liuska.

Minipillerit eivät lisää veritulpan riskiä, ja niitä voi käyttää myös imetyksen aikana. Kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti ja vuodot niukentua tai joskus kuukautiset saattavat jäädä kokonaan pois.

Lue myös: Ehkäisymenetelmät – tutustu vaihtoehtoihin

E-PILLERIT

Toiselta nimeltä yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia. E-pillereitä on monia erilaisia. Hormonien laatu ja määrä vaihtelevat eri valmisteissa. Yhdistelmäehkäisypillerit vaikuttavat verenkierron kautta, lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen (ovulaation) munasarjoista.

E-pillereitä käytetään raskauden ehkäisyn lisäksi kovien kuukautiskipujen hoitoon, kuukautiskierron säännöllistämiseksi, runsaisiin kuukautisvuotoihin sekä aknen ja rasvaisen ihon hoitoon.

Kuukautiset tulevat usein säännöllisesti, mutta niitä voi siirtää aloittamalla uuden liuskan syömisen heti edellisen loputtua.

Lähde: ehkäisynetti, terveyskirjasto

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa