Nuoret voivat huonosti, miten voit auttaa lastasi?

Nuorten mielenterveyspalvelut ovat ruuhkaantuneet ja kaikki halukkaat eivät saa tällä hetkellä apua. Nuoret voivat huonosti, mutta miten me tavalliset vanhemmat voimme auttaa?

Miten ihmeessä tilanne on mennyt tähän?

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrialla on hoidossa 9% koko Uudenmaan nuoruusikäisestä väestöstä (13-17v). Tämä tarkoittaa, että lähes joka kymmenellä 13–17-vuotiaalla uusimaalaisella olisi vakava mielenterveyden häiriö. (Mtv3 Uutiset)

Syitä voi olla monia

Syynä korkealle tarpeelle on, että peruspalvelut ovat ruuhkautuneet, kun apua ei saa jo alussa, niin avuntarve kasvaa.

Nuoret voivat myös tunnistaa mielenterveysongelmat helpommin kuin ennen ja tämä lisää palveluiden tarvetta.

Voi myös olla, että nuoret ajattelevat luonnollisten tunteiden ailahtelujen olevan mielenterveysongelmia herkemmin kuin ennen.

Yksi iso asia on todennäköisesti runsas nuorten pahoinvoinnista uutisoiminen sekä sosiaalinen media. Kun nuori näkee koko ajan, että nuoret voivat huonosti, voi se kääntyä itseään vastaan.

Yhdeksi syyksi kasvavalle pahoinvoinnille epäillään suuria vaatimuksia. Nuorilla saattaa itsellään olla kovat vaatimukset omalle tekemiselleen.

Ehkä tämä olisi se kohta mihin me vanhemmat voisimme vaikuttaa.

nuorten aphoinvointi

Auta nuortasi

1. Ole läsnä

Hektinen ja nopeatempoinen yhteiskuntamme jättää lapset ja nuoret helposti oman onnensa nojaan. Vaikka vanhemmat ovat kotona, niin ovatko he läsnä?

2. Kysy mitä lapselle kuuluu

Voit kysyä lapselta päivittäin mitä hänelle kuuluu? Jos lasta on vaikea saada keskustelemaan niin pohdi missä tilanteessa keskusteleminen on hänelle helpointa. Onko se auto, sauna vai ehkä illalla olohuoneessa.

3. Seuraa muutoksia

Ole tarkkana muutoksille. Jos nuoren elämässä selvästi muuttuu jotain, on syytä tarkkailla hänen hyvinvointiaan enemmän. Onko nuori yllättäen koko ajan yksin, onko nuori yllättäen paljon porukoissa joista et ole ennen kuullut tai onko nuori yllättäen usein pahalla tuulella.

4. Ohjaa lapsi juttelemaan jollekin

Olisi hyvä jos lapsi ja nuori pystyisi puhumaan asioistaan edes jollekin läheiselleen. On se sitten ystävä, sukulainen tai vaikka se vanhempi. Voi olla, että asioista on helpompi puhua jollekin muulle kuin omalle äidille ja isälle, sekin pitää pystyä hyväksymään. On tärkeää, että osoitat tämän lapselle.

5. Kannusta ja rentouta

Siinä vaiheessa kun nuori kokee vasta normaalia tunteiden ailahtelua on aikuisella mahdollisuus kannustaa ja luoda toivoa. Keventää lapsen taakkaa, nuoruuden pitäisi olla huoletonta ja kevyttä. Aikuinen voi luoda nuorelle onnistumisen mielikuvia ja positiivista näkymää lapsen ja nuoren tähän hetkeen sekä tulevaisuuteen.

Lisää tietoa: Diakonissa laitos, Mielenterveystalo, MLL

-Poikien Äidit toimitus-

 

Kommentit

  1. Roosa

    Tarkastakaa rauta-arvot AINA ennen mt diagnoosia!!!!!

Vastaa