Suomen pojat ovat maailman tyytyväisimpiä -mistä se johtuu?

Helsingin Yliopiston julkaiseman artikkelin mukaan Suomen pojat ovat maailman tyytyväisimpiä. Väite perustuu kouluterveyskyselyn tuloksiin.

Toisaalta useat sosiaalityön tutkimukset puolestaan kertovat karua faktaa siitä, että pojat ja miehet ovat yliedustettuja itsemurhatilastoissa, yksinäisyydessä ja väkivaltarikosten uhreina sekä tekijöinä.

Miksi pojat kokevat kuitenkin tyytyväisyyttä tyttöjä enemmän? Tyytyvätkö pojat vähempään ja ovat siksi tyytyväisiä, vai onko poikien elämä Suomessa jostain syystä erityisen hyvää?

pojat ovat onnelliisa

Kouluterveyskysely paljastaa ristiriitaisia tuloksia

Kouluterveyskysely toteutetaan joka toinen vuosi. Tietoja kerätään perusopetuksen 4, 5, 8 ja 9. luokkaa käyviltä oppilailta sekä lukiolaisilta ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilta. Lisäksi 4 ja 5 luokkaa käyviltä kyselyyn vastaavat myös vanhemmat.

Kouluterveyskyselyn tulokset perustuvat siis kyselyssä esitettyihin kysymyksiin ja niihin vastattuihin vastauksiin.

On jokseenkin ristiriidassa, että kouluterveyskyselyn mukaan pojat eivät esimerkiksi koe väkivaltaa yhtä paljoin kuin tytöt, kuitenkin virallisten tilastojen mukaan pojat ovat väkivallan uhreja useammin kuin tytöt, niin pienenä kuin teini-iässä. (MTV3)

Pojat kokevat enemmän tuntemattomien tekemää väkivaltaa ja esimerkiksi liikunta- ja urheiluharrastuksissa pojat kokivat tyttöjä merkittävästi enemmän ohjaajan tai valmentajan tekemää väkivaltaa.

Tämä laittaa väkisinkin miettimään onko poikien vastaaminen kouluterveyskyselyyn ollut onnistunutta. Onko kysymykset esitetty niin, että vähemmän ajatustyötä omaan hyvinvointiinsa käyttänyt lapsi tai nuori osaa vastata siihen ongelmitta?

Onko pojat sittenkään niin tyytyväisiä kuin miltä vaikuttaa? Tai jos tyytyväisyys on aitoa, niin onko tyytyväisyyden rima alempana kuin muilla?

Poikien yksinäisyys jää vaille huomiota

Helsingin Yliopiston artikkelissa haastateltiin sosiaalityön yliopistonlehtoria poikatutkija Harry Lunabbaa, joka summaa nykypojista kasvavan rentoja, sallivia ja solidaarisia aikuisia.

Artikkelissa mainittiin, että pojilla on kansainvälisessä vertailussa todella hyvät suhteet vanhempiinsa.

Lunabbaa listaa kuitenkin myös huolensa nykypoikiin liittyen. Poikien yksinäisyys jää Lunabbaan mukaan vaille huomiota ja yksi iso huoli on se, että miehet eivät enää hae yliopistoihin.

Lunabba kokee hienoksi puolestaan sen, että nykypoika ei ole enää kahleissa, vaan pojille sallitaan enemmän erilaisuutta kuin ennen.

On mahdotonta sanoa varmuutta siihen miksi Suomen poikien tyytyväisyys on niin korkeaa, johtuuko se aidosta tyytyväisyydestä vai tyytyväisyyden kokemuksen eroista?

Pojilla saattaa olla esimerkiksi käsitys, että joistain asioista puhuminen tai niiden kokeminen häiritseväksi on epämiehekästä ja heikkoa. Miesten maailmassa avun pyytäminen voidaan leimata heikkoudeksi. (MTV3)

Lue myös: THL, Helsingin Yliopisto, MTV3

-Poikien Äidit toimitus-

Vastaa