Unen määrällinen tarve on yksilöllinen ja pitkälti perintötekijöiden säätelemä. Meillä aikuisilla riittävän yöunen määrä on yleisimmin 7–9 tuntia ja noin 65 ikävuoden jälkeen 7–8 tuntia. Vuorokaudessa nukuttu aika ei merkittävästi lyhene aikuisiällä, mutta unen laatu heikkenee ihmisen vanhetessa.
Lue myös: Näillä vinkeillä voit vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin
Osa aikuisista kärsii myös erilaisista unettomuushäiriöistä, jotka voivat ilmetä nukahtamisvaikeutena, vaikeutena pysyä unessa tai unen virkistävyyden heikentymisenä tai näiden oireiden erilaisina yhdistelminä.
Univelkaa kertyy toistuvista univajeista ja jatkuva pienikin univaje ylläpitää univelkaa. Univelan voi onneksi kuitata pois nukkumalla tarpeeksi pitkään. Erityisesti pikkulapsiperheessä univajetta kertyy herkästi, joten toisinaan iltaisin kannattaakin unohtaa pyykit, tiskit ja muut kotityöt ja mennä ajoissa nukkumaan.
VIISI KEINOA PARANTAA UNEN LAATUA
- Pyri pitämään säännöllisestä nukkumaanmenoajastasi kiinni. Valitse itsellesi sellainen nukkumaanmenoaika, jota pystyt noudattamaan.
- Syö säännöllisesti ja vältä iltapalalla raskaita aterioita.
- Nauti valosta. Tähän aikaan vuodesta meillä täällä Suomessa auringonvalo on vähäistä. 10 minuutin oleskelu aamuauringossa rytmittää sisäistä kelloa. Tässä vaiheessa vuotta kirkasvalolampusta voi olla apua
- Rauhoita makuuhuone unelle. Uni tulee helpommin, kun makuuhuoneessa ei ole ylimääräisiä häiriötekijöitä. Pimeä, hiljainen ja viileä huone toimii parhaiten.
- Harrasta liikuntaa. Liikunta on luonteva keino parantaa unta, sillä säännöllinen liikunta lisää unen kestoa ja kohentaa sen laatua.
Lähde: terveyskirjasto
– Poikien äidit toimitus –