Matkustaminen raskausaikana ja siihen liittyvät mahdolliset ongelmat ovat hyvin pitkälti samanlaisia kuin muidenkin matkustajien. Ne liittyvät tapaturmien ja tartuntatautien vaaraan sekä hyvän terveydenhuollon saatavuuteen. Pitkät lentomatkat, mahdollisesti tarvittavat rokotukset, lääkitykset sekä esimerkiksi yhtäkkiä ilmaantuva turistiripuli ja aikaerorasitus voivat raskauden aikana aiheuttaa ongelmia tai ainakin raskaus tulee ottaa huomioon niitä hoidettaessa.
MATKUSTAMINEN RASKAUSAIKANA – HUOMIOI NÄMÄ SEIKAT
Mikäli matkustat lentokoneella – synnytyksen käynnistymisen todennäköisyys suurenee loppuraskautta kohden. Lentoyhtiöt ovat asettaneet rajoituksia odottavien äitien matkustamiselle lasketun ajan lähestyessä. Ajankohtaiset ohjeet kannattaakin aina selvittää lentoyhtiöltä. Useimmiten kansainvälisille lennoille vaaditaan 28. raskausviikolta lähtien lääkärintodistus, joka todistaa, että raskaus on edennyt normaalisti ja lentäminen sallitaan yleensä 36. raskausviikolle asti.
Lentämistä tulee kuitenkin välttää mikäli raskaana olevalla on:
- verenvuodon uhka tai äskettäin esiintynyt verinen vuoto
- ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuus etenkin silloin, kun kohdunkaulan vahvistamiseksi on jo asetettu tukiommel
- vaikea anemia (hemoglobiini alle 90)
- sikiön kasvun hidastuma istukan huonon toiminnan seurauksena
- ei tasapainossa oleva diabetes
Pitkä paikallaan olo esimerkiksi junassa, autossa, lentokoneessa – pitkäaikaista, yhtäjaksoista istumista tulisi välttää. Raskauden ajan normaalien muutosten takia laskimotukoksen riski on erityisesti suurentunut raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Pitkällä lentomatkalla tai esimerkiksi autoillessa kannattaakin juoda riittävästi nesteitä (lasillinen vettä 1–2 tunnin välein). Mikäli matkustat lentokoneella tai junassa, kannattaa käytävillä kävellä 1–2 tunnin välein sekä voimisteluttaa jalkoja. Pitkillä automatkoilla riittävästi pysähdyksiä, jotta pääset jaloittelemaan. Monet raskaana olevat myös hyötyvät tukisukkien käyttämisestä.
Lue myös: Näitä vitamiineja tarvitset kun olet raskaana
lähde: terveyskirjasto
– Poikien äidit toimitus –