Erotilanteessa rahallinen tuki tuo jossain määrin helpotusta uudenlaisen arjen luomiseen. Perheellä on mahdollisuus saada rahallista tukea Kelasta. Kela voi maksaa elatustukea, jos lapsi ei saa elatusta elatusvelvolliselta vanhemmaltaan tai jos vahvistettu kiinteä elatusapu on pienempi kuin elatustuki. Elatustukea voidaan maksaa myös, jos elatusvelvollista vanhempaa ei ole. Avioerosta Kela saa tiedon suoraan väestötietojärjestelmästä, mutta avoliiton loppumisesta sinun pitää itse ilmoittaa Kelaan.
Lue myös: Pika-opas Kelan perhe-etuuksiin
RAHALLINEN TUKI – YHTEINEN VAI ERILLINEN TALOUS?
Kela katsoo aviopuolisot eronneiksi, jos he asuvat parisuhteen päättymisen takia jatkuvasti erillään, eikä heillä ole yhteistä taloutta. Jos puolisot asuvat avioeron harkinta-aikana tai erottuaan edelleen yhdessä, kyseessä on yhteinen talous.
Jos aviopuolisoiden erillään asuminen johtuu muusta syystä kuin parisuhteen päättymisestä, esimerkiksi työstä tai opiskelusta toisella paikkakunnalla, Kela pitää heitä yhteistaloudessa asuvina.
Vanhemmat voivat sopia erotilanteessa elatusavusta hyvinvointialueen sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella, jonka tekee yleensä lastenvalvoja. Jos vanhemmat eivät pysty sopimaan elatusavusta, asia ratkaistaan tuomioistuimessa. Tuomioistuin vahvistaa tällöin elatusavun määrän.
Vanhemmat voivat sopia elatusavusta vapaamuotoisesti keskenäänkin, mutta elatustuen saaminen edellyttää, että heillä on vahvistettu elatussopimus tai tuomioistuimen päätös elatusavusta.
Sinulla on mahdollisuus Kelan maksamaan tukeen, jos
- elatusvelvollinen vanhempi ei ole maksanut elatusapua eräpäivään mennessä ja vähintään yhden kokonaisen kuukauden elatusapu on maksamatta
- elatusapu on vahvistettu elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen vanhemman taloudellisen tilanteen vuoksi
- elatusapua ei ole vahvistettu lainkaan maksettavaksi elatusvelvollisen taloudellisen tilanteen vuoksi
- olet adoptoinut lapsen ilman kumppania
- avioliiton ulkopuolella syntyneellä lapsella ei ole vahvistettua isää tai kahta elatusvelvollista vanhempaa
- lapsi on syntynyt äidin ja hänen naispuolisen kumppaninsa avioliittoon, mutta lapsella ei ole vahvistettua toista vanhempaa eikä äidin kumppani ole adoptoinut lasta
- elatusavun vahvistaminen samanaikaisesti isyyden tai äitiyden kanssa on ollut oikeudellisesti mahdotonta. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun useampaa kuin yhtä henkilöä on yritetty vahvistaa vanhemmaksi samanaikaisesti
lähde: kela.fi
– Poikien äidit toimitus –