You are currently viewing D-vitamiinia – purkista vai auringosta?
Photo by Melisa Popanicic

D-vitamiinia – purkista vai auringosta?

D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta vain kesästä alkusyksyyn. Aurinko alkaa jo ihanasti lämmittää ulkoilijoiden poskipäitä, mutta ihon D-vitamiinin tuotantoa se ei kuitenkaan vielä käynnistä. Näin kevätauringon ensimmäisten säteiden lämmittäessä moni jo ajattelee, että nyt ihon D-vitamiinin tuotanto on alkanut, mutta todellisuudessa kehon D-vitamiinivarastot alkavat täyttyä vasta kesällä.

D-VITAMIINIA ALKAA SYNTYÄ IHOSSA RIITTÄVÄSTI VASTA ALKUKESÄSTÄ

Vasta silloin aurinko paistaa riittävän korkealta. Kevättalvella aurinko paistaa edelleen matalalta ja UV-säteet osuvat iholle niin viistosti, ettei D-vitamiinisynteesi ole vielä tehokasta.

Lue myös: Tiedätkö missä järjestyksessä kasvojen ihonhoituotteet laitetaan?

Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saadaan ravinnosta. Parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kala sekä D-vitaminoidut maitotuotteet ja rasvalevitteet. Hyviä D-vitamiinipitoisuuksia löytyy kaloissa esimerkiksi silakasta, muikusta ja ahvenesta.

D-vitamiinia tarvitaan mm. luuston terveyteen ja immuunipuolustukseen. D-vitamiinin puutos on yhteydessä useisiin sairauksiin.

D-vitamiinia saa ruoasta riittävästi, jos syö kalaa pari, kolme kertaa viikossa ja käyttää D-vitaminoituja maitotuotteita sekä levitteitä päivittäin. Mikäli kala tai maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon, suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisää syksystä alkukevääseen. Alle 75 – vuotiaille suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Lähde: itsehoitoapteekki

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa