Askel kohti fiksumpaa ja terveellisempää ruokavaliota

Syksy on monelle askel kohti uutta ja yksi hyvä tapa remontoida positiivisesti omaa elämäänsä on miettiä miten ruokavaliotaan voisi kääntää kohti terveellisempää ja toimivampaa suuntaa.

Fiksuilla valinnoilla saat ruokavaliosta toimivan. Se, mitä suuhusi laitat, on jopa liikuntaa tärkeämpää. Jos ruokavalio on epäterveellinen ja epäsäännöllinen, ei treenikään tuo yleensä tuloksia.

Lue myös: Helpot sämpylät aamulapalalle

terveellisempi ruokavalio

Näin pistät ruokavalion kuntoon

Mitä kaikkea ruokavaliossa on hyvä ottaa huomioon, jos haluaa syödä terveellisesti mutta hyvin. Näin otat askeleen kohti terveellisempää ruokavaliota.

Selvitä mitä syöt

Voit aloittaa ruokapäiväkirjan teosta. Ruokapäiväkirja auttaa hahmottamaan, mitä suuhusi pistät esimerkiksi viikon aikana. Kun näet asiat kirjoitettuna, saatata huomata yllättäviäkin asioita ruokavaliostasi. Tuleeko naposteltua liikaa herkkuja tai jättääkö jopa kokonaisia aterioita välistä?

Lue myös: Päänsärkyä vai migreeni? Näistä merkeistä tunnistat

Selvitä kuinka usein syöt

Ruokapäiväkirjaan on hyvä merkitä myös, mihin kellonaikaan syöt. Selvittämällä ruokarytmiäsi sinulle selviää myös se, että jakaantuuko ruokailusi tasaisesti pitkin päivää, vai syötkö esimerkiksi liian iltapainotteisesti. Hyvä olisi syödä noin kolmen tunnin välein, ainakin viisi kertaa päivässä. Näin verensokeri pysyy tasaisena ja vältyt turhilta herkutteluilta.

Monipuolinen ravinto

Erityisesti kiire voi aiheuttaa sen, ettet syö tarpeeksi monipuolisesti. Joka päivä olisi hyvä syödä kaikkia ruokaympyrän tuotteita. Lautanen olisi hyvä täyttää kasviksilla, hyvillä hiilihydraateilla ja proteiineilla. Jos treenaat säännöllisesti, olisi joka aterialla hyvä olla jotakin  proteiinipitoista. Kasviksia olisi myös hyvä syödä mahdollisimman monipuolisesti ja värikkäästi.

Tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet

Kannattaa syödä monipuolisesti eikä jumittua tiettyihin ruoka-aineisiin. Jos syöt monipuolisesti, saat todennäköisesti myös kaikkia tarvittavia vitamiineja sekä ravintoaineita. Jos ruokavaliosi on suppea (syöt esimerkiksi aina kanaa, riisiä ja kasviksia) niin saatat huomaamattasi jäädä vaille tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Voit myös lisätä vitamiineja tarvittaessa purkista.

Juotko sopivasti?

Ruuan lisäksi on erittäin tärkeää nauttia päivän aikana riittävästi nesteitä. Veden juomisesta puhutaan paljon, mutta pitää myös huomioida ettei sitä juo liikaa. Pahimmillaan liiallinen vedenjuonti voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, mutta lievempänäkin se voi laimentaa kehon omia nesteitä sekä suoloja ja sen myötä tehdä olosta väsyneen ja saamattoman.

Kehosta erittyy nestettä noin 1,5 litraa vuorokaudessa ihon, keuhkojen, hien ja virtsan kautta. Aikuinen ihminen tarvitsee siis vettä keskimäärin noin 1,5–2 litraa (eli 8-10 lasillista vuorokaudessa).

Lähteet: Forever, Terve.fi, Ruokavirasto

-Poikien Äidit toimitus- 

Vastaa