Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten yksinäisyys on jo pitkään lisääntynyt. Yksinäisyyttä on niin pojilla, tytöillä kuin muillakin lapsilla ja nuorilla, mutta se näyttäytyy sukupuolesta riippuen hieman erilailla. Poikien yksinäisyys on esimerkiksi pysyvämpää, sillä alakoulussa alkanut yksinäisyys jää pysyväksi herkimmin juuri pojilla.
Yksinäisyys vaikuttaa hieman eri tavoin tyttöihin ja poikiin. Tytöillä merkkejä ovat sisäänpäinkääntyneisyys, heikko itsetunto, ahdistus ja masennus kun taas pojilla yksinäisyys purkautuu useammin aggressiivisuutena.
Lue myös: Yksinäisyys vaikuttaa poikiin ja tyttöihin erilailla
Yksinäisyys ei ole yhden ihmisen ongelma. Yksinäisyydestä kumpuaa ahdistuneisuutta, masennusta, aggressiivisuutta ja muita mielenterveyden ongelmia, näiden hoitaminen käy jossain vaiheessa yhteiskunnalle kalliiksi. Yksinäisyydellä on niin inhimillisiä kuin taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Lasten ja nuorten yksinäisyyden pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia!
Pojilta voi puuttua se henkilö kenelle puhua
Noin 5% 10-11-vuotiaista pojista kokee vakavaa ja ahdistavaa yksinäisyyttä. Ystävän puute on terveydelle vaarallista erityisesti silloin kun ei ole ketään kenelle puhua.
Pojat saattavat korvata ystävän nettipeleillä ja keskustelupalstoilla.
Pelaaminen voi vähentää yksinäisyyden tunnetta, mutta se heikentää samalla läheisten ystävyyssuhteiden solmimisen mahdollisuuksia.
Lue myös: Mitä tehdä jos lapsi on nähnyt pornoa?
Netissä saatetaan pitää roolia, eikä vuorovaikutus välttämättä ole puolin ja toisin aitoa. Yksinäisyyden riskiryhmään kuuluvat ne lapset/nuoret jotka ovat vähintään 4h tietokoneruudun ja telkkarin ääressä vuorokauden aikana.
Miten lasten ja nuorten yksinäisyyttä voisi ehkäistä?
Yksinäisyyttä voidaan ehkäistä. Meidän vanhempien vastuulla on olla kartalla siitä onko lapsella kavereita koulussa ja vapaa-aikana. Lapselta on hyvä kysyä tunteeko hän yksinäisyyttä ja jutella ystävyyssuhteista. Perheiden tuki vähentää lapsen ahdistusta koulussa ja harrastuksissa.
Vanhemmat eivät kuitenkaan ole ainoita joille vastuu kuuluu. Koulussa ja harrastuksissa aikuisten tehtävä on huolehtia siitä, että lapset ja nuoret eivät jää yksin. Isoissa ryhmissä lapsen yksinäisyys voi olla vaikeampaa huomata, mutta samalla isoissa ryhmässä on enemmän vaihtoehtoja löytää ystävä.
Yksinäisyys saattaa heikentää lapsen ja nuoren motivaatiota opiskella sekä osallistua koulussa. Koulussa aikuisten tulisi kiinnittää huomiota niihin oppilaisiin joille koulu ei maistu. Sairaspoissaolot ja jatkuvat kiputilat ovat myös yksi mahdollinen merkki yksinäisyydestä joihin tulee kiinnittää huomiota.
Lue myös: Kuinka perillä olet nuorten jutuista? -TEE TESTI
-Poikien Äidit toimitus-