Voiko lapseni sairastua todennäköisemmin alkoholismiin jos suvussamme on alkoholiriippuvuutta?
Kyllä voi, sillä perinnöllisten tekijöiden osuus alkoholiriippuvuudessa on arvioitu olevan 50 %.
Koko väestöstä 28% ylittää alkoholiongelmia seulovan AUDIT-testin alimman riskirajan, eli näiden ihmisten tulisi vähentää alkoholinkäyttöä ja saada siihen apua. Noin 5% väestöstä oli kokenut alkoholin käytöstään johtuvia terveysongelmia. (Lähde: THL)
Mikä on alkoholismi?
Alkoholismissa eli alkoholiriippuvuus on lyhyesti sitä, että mieli ja elimistö tulevat riippuvaiseksi alkoholista.
Alkoholismissa juominen on jatkuvaa, usein toistuvaa ja pakonomaista, riippumatta alkoholinkäytön mahdollisesti aiheuttamista terveydellisiä tai sosiaalisista haitoista. Alkoholismi on yleisempää miehillä kuin naisilla. Noin 10–15 % miehistä kärsii alkoholismista jossakin vaiheessa elämää. Myös naisten alkoholismi on yleistynyt viime vuosien aikana. (Lähde: Alko)
Geenit vaikuttavat, mutta ei yksin geenit
On tutkimusten valossa selvää, että geenit vaikuttavat alkoholiriippuvuuden syntymiseen, mutta ei ole olemassa yksittäistä alkoholiriippuvuuden geeniä joka tuottaisi sairauden ympäristötekijöistä riippumatta.
Altistavat olosuhteet ovat aina mukana alkoholismin syntymisessä. Alkoholiriippuvuuteen sairastuminen on siis yhdistelmä perintö- ja ympäristötekijöitä. (Ympäristön riskitekijöitä voivat olla esimerkiksi varhaislapsuuden traumaattiset kokemukset.)
Lue myös: Milloin alkoholi on ongelma? Tee testi
Alkoholisti tarvitsee läheisten apua
Mikäli lapsesi tai joku muu läheisesi sairastuu alkoholismiin, hän tarvitsee apua, juuri sinulta! Pahimmillaan alkoholismi voi johtaa kuolemaan.
Ensimmäisenä tulee ymmärtää, että alkoholismi ei ole heikkoutta, se on sairaus mitä tulee hoitaa. Alkoholismiin liittyvät haitat koskevat myös läheisiä, joten kun alkoholismia hoidetaan samalla apua saavat myös alkoholistin läheiset.
Alkoholiongelmat pahenevat usein siksi, että ympärillä olevat ihmiset eivät puutu niihin.
Mitä pitäisi tehdä jos epäilet läheiselläsi alkoholiriippuvuutta?
- Kerro läheisellesi, että olet huolissasi hänen alkoholin käytöstään. Muista myös kertoa, että hän on sinulle tärkeä ihminen.
- Yritä keskustella asiasta läheisen kanssa vain silloin kun hän on selvinpäin.
- Pyydä läheistäsi selvittämään juomisen taso ammattilaisen kanssa (terveyskeskus, A-klinikka) Hän voi tehdä myös internetissä testin (esimerkiksi Contral Clinik)
Lähteet: A-klinikka, Päihdelinkki, Seura
“Alkoholiongelmat pahenevat usein siksi, että ympärillä olevat ihmiset eivät puutu niihin.”
“Mikäli lapsesi tai joku muu läheisesi sairastuu alkoholismiin, hän tarvitsee apua, juuri sinulta! Pahimmillaan alkoholismi voi johtaa kuolemaan.”
Tämä teksti tuskin on alkoholistin läheisen kirjoittama? Kukaan, joka on kokenut alkoholismia lähipiirissään ei kirjoittaisi noin. Tuo on todella syyllistävää, sillä päihderiippuvaisen auttaminen on tuulimyllyjä vastaan taistelua ja läheinen uhraa usein asialle aivan liikaa omasta elämästään. Juominen ei todellakaan lopu sormia napsauttamalla ja hyysääminen usein vain mahdollistaa riippuvuuden jatkumisen siihen pisteeseen, että mitään ei ole enää tehtävissä.
Hei artikkelin kirjoittaneen henkilön oma isä on kuollut alkoholiin. Suvussa myös muita alkoholismiin sairastuneita henkilöitä. Toki tämä oli toimitettu teksti, joten sinänsä tuo tosiasia on tähän tekstiin täysin kuulumaton asia. Lähteet löytyvät teksin lopusta, jos lähteistä löydetyissä materiaaleissa on mielestäsi jotain korjattavaa, kannattaa suunnata palaute suoraan alkuperäiseen lähteeseen.