Hyvää monikkoperheiden viikkoa! Kaksosia syntyy vuosittain (sisältää identtiset ja ei-identtiset) noin 600-700 perheeseen ja kolmosia 5-10 perheeseen. Neloset syntyi viimeksi Suomeen vuonna 2016.
Kaksoset voivat tulla mihin perheeseen tahansa.
Taipumus erimunaisiin kaksosiin on perinnöllistä. Kaksosuus kulkee perheissä niin isän kuin äidin kautta tyttärelle, joka voi saada kaksoset. Identtisten kaksosten periytyminen on vähäistä.
Monikkoperheiden viikko -Tsygositeetti ja korionisiteetti ovat tärkeitä
Monikkoperheiden viikon teeman avulla halutaan tuoda esiin tietoisuutta siitä, että monikkolapset voivat olla identtisiä tai ei-identtisiä. Tähän liittyy sanat tsygositeetti ja korionisiteetti.
Tsygositeetti kertoo siitä, onko munasolu jakautunut hedelmöittymisvaiheessa kahtia vai ei. Sen mukaan määräytyy monikkolapsen identtisyys tai ei-identtisyys.
Korionisiteetillä tarkoitetaan raskaudenaikaista sikiöiden suonikalvojen yhteisyyden tai erillisyyden määritystä.
Aihe ei välttämättä avaudu kaikille, sillä joskus ihmiset kysyvät mitä hassuimpia kysymyksiä. Kuten tapaus missä tyttö ja poika kaksosen äidiltä kysyttiin “Ovatko ne identtiset?”
Lapset eivät tietenkään voineet olla identtiset, koska he olivat eri sukupuolta keskenään. Identtiset kaksoset ovat aina samaa sukupuolta. Samamunaiset kaksoset syntyvät, kun jo hedelmöittynyt munasolu (eli tsygootti) alkaa jakautua muodostaakseen alkion. Tuloksena on kaksi samanlaista yksilöä.
Ei-identtiset kaksoset syntyvät puolestaan niin, että samassa kierrossa kypsyy kaksi munasolua, jotka molemmat hedelmöittyvät.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Vertaistukea monikkoperheille
Monikkoperheiden tärkeä arjen voimavara on vertaistuki. Vertaistukea löytyy esimerkiksi Monikkoperheet ry:n kautta tai esimerkiksi perhevalmennuksen kautta. Useat monikkovanhemmat kokevat, että vertaistuki, kokemukset, emotionaalinen tuki sekä vinkit auttavat jaksamaan monikkoperheen arkea paremmin.
Lähteet: Tiekku, LAB University of Applied Sciences, Monikkoperheet ry
-Poikien Äidit toimitus-