Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin! Se voi aiheuttaa tukkeumia tai pahimmassa tapauksessa rasvatukos pakottaa jäteveden purkautumaan viemäristä paineella ja sitä kukaan ei kotiinsa halua. Mitä sille sitten voi tehdä?
KINKUN PAISTORASVA – NÄIN HÄVITÄT SEN OIKEAOPPISESTI
Joulukinkun paistosta tulleen rasvan voi käyttää hyödyksi ruoanlaitossa. Siitä voi tehdä vaikkapa kinkulle kastikkeen. Reseptejä löytyy netistä useampia.
Mikäli pystyt kierrättämään biojätteitä, tämän paistorasvan voi laittaa biojätteiden sekaan siinä vaiheessa kun se on jähmettynyt.
Mikäli taloudessanne ei ole mahdollista kierrättää biojätteitä, kinkun paistorasvan voi myös hävittää sekajätteiden joukossa. Valuta kuitenkin ensin kinkunrasva esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai johonkin muuhun, jonka saat tiiviisti suljettua.
Lue myös: Viinivinkit amatööreille
Vinkki vitonen – näin paistat täydellisen joulukinkun:
On tärkeää, että ennen kypsentämistä kinkku on hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Uuniin laitettaessa sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta. Ennen paistoon ryhtymistä varmista paistomittarin toimivuus! Laita mittari hetkeksi kiehuvaan veteen. Jos lämpö nousee 98–100 asteeseen, mittari toimii moitteettomasta. Kinkun paistoaika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan, mutta mehevän saat, kun paistomittari näyttää 75 astetta. Mureampi kinkku syntyy puolestaan hivenen pidemmällä paistoajalla ja kun paistomittarin lukema näyttää 80-astetta. Jos kotoanne löytyy leivinuuni, kinkun voi paistaa myös siellä. Kinkku kannattaa laittaa uuniin vasta selvästi hiilloksen hiipumisen jälkeen, jottei uuni olisi liian kuuma.
– Poikien äidit toimitus –