Virtsankarkailusta ei välttämättä puhuta lähimpienkään ystävien kesken, vaikka oire satunnaisena koskee puolta kaikista naisista. Säännöllisesti toistuva, haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen: 40–60-vuotiaista suomalaisnaisista siitä kärsii 20 % ja yli 70-vuotiaista jopa puolet.
VIRTSANKARKAILUSTA EI VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE HUOLESTUA, MUTTA OIREIDEN SYY ON HYVÄ SELVITTÄÄ
Satunnainen virtsankarkailu ei vielä vaadi toimenpiteitä ja joskus oire voi myös johtua virtsatietulehduksesta. Mikäli virtsankarkailu on toistuvaa, on syy kuitenkin hyvä selvittää. Karkaako virtsa ilman ponnistusta, vähäisessä ponnistuksessa (esimerkiksi seisomaan noustessa) tai vain yhtäkkisessä voimakkaassa ponnistuksessa (esimerkiksi aivastaessa, hyppiessä)?
Lääkärin tai gynelogin vastaanotolle kannattaa hakeutua tilanteissa, kun oire on jatkuva ja haittaa päivittäistä elämää tai aiheuttaa sosiaalista tai hygieenistä haittaa. Perusselvityksiin kuuluu gynekologinen tutkimus, lantionpohjan lihasten voiman selvittely sekä virtsanäytteen tutkimus.
Lue myös: Viisi erilaista karvanpoistomenetelmää
MISSÄ KUNNOSSA LANTIONPOHJANLIHAKSESI OVAT?
Lantionpohjan lihasten kuntoa kannattaa ylläpitää lihasharjoituksilla Erityisesti synnytyksen jälkeen kannattaa harjoittelua tehostaa. Suositeltavia liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, pilates, jooga ja pyöräily sekä vatsatanssi tai muu tanssi, jossa lantionpohjan lihaksia voi supistaa. Painonhallinta, tupakoimattomuus, ummetuksen hoito ja yleinen fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua. Virtsankarkailusta kärsivän kannattaa välttää lantionpohjaa kuormittavia raskaita liikuntalajeja, esimerkkinä aerobic, juoksu, kori- ja lentopallo sekä squash.
lähde: terveyskirjasto
– Poikien äidit toimitus –