You are currently viewing Mikä ihmeen syyhy?
Kuva: Liv Bruce

Mikä ihmeen syyhy?

Syyhy leviää nyt räjähdysmäisesti. Mikäli perheessä on todettu oireileva henkilö tai useampia, tulee syyhy aina hoitaa asianmukaisesti. Myös päivähoitoon tai kouluun olisi hyvä ilmoittaa tartunnasta ja pysytellä eristettynä kunnes hoito on annettu.

SYYHY

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, joka leviää läheisen ihokosketuksen kautta. 3–6 viikon kuluttua tartunnasta alkaa iltaan painottuva ihon kutina, jota seuraa punkin käytävien ilmaantuminen erityisesti sormiväleihin ja ranteisiin sekä ihon punoitus ja vesirakkulat.

Syyhyn pääoire on kova siis kova iltaisin esiintyvä kutina. Alkuvaiheessa ihossa ei juuri mitään näy, mutta kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisesta päästä punkin voi jopa erottaa pienenä tummana pisteenä.

Ennen hoitoa syyhypunkki pyritään tunnistamaan ennen mikroskoopilla, suurennuslasilla tai dermatoskoopilla diagnoosin varmistamiseksi.

Lue myös: Mitä pitää tehdä jos on peräpukamia

Syyhyn hoitona käytetään apteekista ilman reseptiä ostettavaa lääkehoitovoidetta (5% permetriini) Jos alle kaksivuotias on perheessä ainoa, jolla epäillään syyhyä, tulee ennen hoitoa olla yhteydessä lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi. Toki jos muutoinkin vähänkin epäilyttää onko kyseessä syyhy tai jokin muu, kannattaa olla yhteydessä oman paikkakunnan terveydenhuoltoon, jossa ammattilaiset antavat ohjeet jatkoa varten.

Oireettomat perheenjäsenet ja muut läheisessä kosketuksessa olevat hoidetaan samanaikaisesti permetriini-voiteella. Sekä oireiset syyhytartunnan saaneet että oireettomat lähikontaktit hoidetaan samalla ohjeella. Hoito uusitaan 7–10 päivän kuluttua.

lähde: terveyskirjasto

Vastaa