You are currently viewing Virvon varvon -loru ja kaikki virpomisesta

Virvon varvon -loru ja kaikki virpomisesta

Virvon varvon -loru kuullaan taas monella ovella viikonloppuna, sillä palmusunnuntai on pian täällä. Virpominen on vanha itäsuomalainen palmusunnuntaiperinne. Virpoja heiluttaa virpomisvitsoja ja lausuu lorun. Tämän jälkeen virpoja antaa vitsan virvottavalle ja saa vastineeksi palkan. Noidaksi pukeutuminen liittyy taas länsisuomalaiseen perinteeseen, joten nykyinen virpominen on sekoitus eri perinteitä.

Kysyimme äideiltä ajatuksia virpomisesta IG stooreissamme. Äitien ajatuksista lisää tässä artikkelissa. On myös hyvä kerrata kaikki palmusunnuntain yksityiskohdat vielä ennen h-hetkeä.

Palmusunnuntain jutut

Vaatteet virpojalle

Pieni osa äideistä uskoo, että virpominen pitäisi tapahtua nimenomaan noidan asussa. Suurin osa äideistä (52%) on sitä mieltä, että virpojan vaatteeksi sopii mikä tahansa pääsiäisaiheinen. Kun taas 31% kokee, että asu voi olla mikä tahansa naamiaisasu ja 17% kokee, että pukeutua ei tarvitse lainkaan.

Vitsat  tehdään pääosin yhdessä

Lähes kaikki lapset saavat vitsojen keräämiseen ja tekoon apuja vanhemmiltaan (70%). Virpomisvitsaan tulisikin nähdä vaivaa, pelkkä yksi sulka oksassa ei riitä. Vitsan tekeminen ei vaadi suuria rahoja, koristeluun voi käyttää esimerkiksi lahjanauhaa ja servieteistä tehtyjä “kukkia”.

Ikäraja virpomiseen

Yli 60% äideistä on sitä mieltä, että virpomisessa ei ole ikärajaa. 30% mielestä virpomisen voisi lopettaa ennen 10 vuoden ikää. Loput 10% kokivat, että virpominen sopii vain pienille lapsille.

Lue myös: Parhaat piilopaikat pääsiäismunille

Virvon varvon -loru

Perinteisin loru menee näin: “Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.”

Muitakin virvontaloruja on olemassa. Loruja löydät esimerkiksi Iltasanomien artikkelista. 

Kun virvotaan

Suurinosa haluaa kysyä ennen virpomisen aloitusta, saako virpoa (79%). Osa taas arvioi, että koska ovi avataan virpojille, niin virpominen on sallittua. Tähän ei varmastikaan ole yhtä oikeaa tapaa. Suurin osa perheistä virpoo vain tutuille (40%) kuten naapureille, sukulaisille ja ystäville.

Mitä palkkioksi virpojalle?

Virpojalle voi antaa palkkioksi mitä tahansa, mutta erityisen suosittuja palkkioita ovat herkut sekä kolikot. Suklaamuna on yleinen pääsiäiseen liittyvä herkku virpojan koriin, mutta jos haluaa huomioida myös maitoallergiset voi heitä varten varautua toisenlaisillakin herkuilla.

-Poikien Äidit toimitus-

Vastaa