You are currently viewing Sekundäärinen lapsettomuus – syitä voi olla monia
Kuva: Febe Vanermen

Sekundäärinen lapsettomuus – syitä voi olla monia

mainos: Ovumia

Sekundäärinen lapsettomuus koskettaa pareja, joilla on jo lapsi ja he ovat saaneet kokea vanhemmuuden, mutta kokevat vaikeuksia tulla raskaaksi uudelleen. Kun raskaus ei alakaan uudelleen ja toivotusti, tilanne saattaa turhauttaa ja herättää monenlaisia tunteita.

SEKUNDÄÄRINEN LAPSETTOMUUS – TUKEA OVUMIA HEDELMÖITYSKLINIKALTA

Syitä siihen, että raskaus ei ala, voi johtua monista eri tekijöistä. Se saattaa johtua aiemmista raskauksista, synnytyksestä tai terveysmuutoksista. Myös erilaiset hormonaaliset muutokset ja ikä saattavat vaikeuttaa raskaaksi tuloa.

Lue alta Ovumia klinikoiden naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari – Pirisen vastaukset hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Hakeudutaanko sekundäärisestä lapsettomuudesta herkästi lääkärinvastaanotolle vai onko se enemmän niin, että ”tyydytään kohtaloon”?

Lapsettomuuslääkärin vastaanotolla käy myös paljon pareja/naisia, joilla on jo lapsi tai useampia lapsia. Aikaisemmasta onnistuneesta raskaudesta voi olla vuosia aikaa, ja halutaan tarkistaa, että raskaus on edelleen mahdollista. Käynnin syynä voi olla esimerkiksi sairaus ja siihen liittyvä lääkitys, jotka eivät olleet vielä esikoista yrittäessä. Tai synnytys tapahtui sektiolla, ja nainen haluaa varmistaa, että kohtu on edelleen hyvä vastaanottamaan raskauden.

Miten sekundääristä lapsettomuutta voi hoitaa?

Kysymys on varsin laaja, mutta yleisesti sanottuna sekundääristä lapsettomuuta selvitetään ja hoidetaan samalla tavalla kuin ensimmäistä lasta yrittäviä. Lapsettomuuslääkärin vastaanotolla käydään läpi hedelmällisyyteen liittyvät asiat niin naisen kuin miehenkin puolelta, kuten kuukautiskierto, elintavat, paino, sairaudet ja lääkitys, yhdyntäongelmat. Hoito perustuu havaittuihin löydöksiin. Hyvin usein lapsettomuuslääkärin tehtävänä on valaa uskoa siihen, että uusi raskaus voi alkaa aivan omin keinoin.

Onko ikä esteenä hakeutua hoitoihin?

Julkisella puolella hedelmöityshoitoihin yläikäraja naisella on 40 vuotta. Yksityisillä klinikoilla voidaan tehdä hoitoja iäkkäämmillekin naisille, jos arvioidaan olevan onnistumismahdollisuuksia. On huomioitavaa, että naisen ollessa > 41–43 vuotta, on mahdollisuus lapsen saamiseen omilla munasoluilla <10 % hedelmöityshoitojenkaan avulla. Sen sijaan käytettäessä lahjoitettuja munasoluja, onnistumistodennäköisyys kasvaa merkittävästi. Hedelmöityshoitolaki ei määrittele naisen yläikärajaa lahjamunasoluhoitoihin, Ovumialla hoitoja tarjotaan 46-vuotiaaksi asti. Silloinkin naisen terveyden täytyy olla riittävän hyvä kestämään raskaus.

Vapaa sana – lääkäri Paulan terveiset:

Jos oma hedelmällisyys huolettaa, on hyvä tulla asiantuntijan luokse keskustelemaan aiheesta. Samalla tehdään arvio hedelmällisyydestä ja kuinka sitä kenties voisi parantaa. Sekin voi jo helpottaa, kun kuulee, että kaikki on hyvin ja raskaus voi alkaa hyvinkin pian.

Lue myös: Lahjoittamalla munasoluja voit mahdollistaa jollekin äitiyden

Jos sekundäärinen lapsettomuus koskettaa sinua tai läheistäsi, muista että vaihtoehtoja ja apua on saatavilla. Ovumia hedelmöitysklinikat ovat sitoutuneet auttamaan pareja matkalla kohti vanhemmuutta, tarjoten sekä lääketieteellistä että henkistä tukea. Otathan herkästi heihin yhteyttä.

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa