Vastapaistetut, tuoreet vappumunkit ovat vastustamaton klassikko! Munkkien paisto on oma taitolajinsa, mutta hyvällä tekniikalla ja harjoittelemalla onnistuu! Kuuluuko sinun vappu perinteisiin munkkien paisto vai ostatko mieluummin valmiina?
VAPPUMUNKIT
Tästä taikinasta annoksia tulee noin 20 -25
TAIKINA:
rypsiöljyä
sokeria
Reseptin lähde: Myllyn Paras
LEIVONTAOHJE:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Seuraavaksi sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia ja kohota taas kaksinkertaisiksi. Jos haluat pyöreiden, reiättömien munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä.
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa ja kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit siis heti kuumana sokerissa.
– Poikien äidit toimitus –