Vastasyntyneen vauvan uni etenee noin tunnin pituisina jaksoina, välillä syvempänä, välillä kevyempänä. Vauvatkin ovat pienestä pitäen yksilöitä, joten jo sisarusten välillä voi olla suuria eroja nukkumisessa.
VASTASYNTYNEEN UNI
Vuorokaudenajasta riippuen, vastasyntynyt nukkuu paljon. Vanhemmat voivat kyllä koittaa ohjailla vauvaa kohti perheen yhteistä päivärytmiä, mutta liikaa paineita ei pienen vauvan unesta kannata ottaa. Vuorokausirytmi kehittyy yksilöllisesti, mutta näillä vinkeillä voit kokeilla ohjailla vauvaa kohti perheen mieluista unirytmiä siinä vaiheessa kun lapsi on 3 – 4 kuukauden ikäinen.
- Tarjoa vauvalle runsaasti hellyyttä ja sopivasti puuhaa päiväsaikaan.
- Iltaa kohden mentäessä. vähennä toimintaa. Rauhoita hetket ennen nukkumaanmenoa.
- Luo säännölliset ja mukavat iltarutiinit, jotka sisältävät myös läheisyyttä ja yhdessäoloa. Iltatoimiin voi kuulua esimerkiksi kylpy, vaipanvaihto ja iltasyöttö sekä rauhallinen loru tai laulu.
- Hoida yölliset syötöt ja vaipanvaihto hämärässä: älä jutustele vauvan kanssa turhaan öisin, jottei vauva piristy.
- Huolehdi, että päivällä on valoisaa ja että makuuhuone on öisin pimeä.
- Vältä nukuttamista – anna vauvalle mahdollisuus oppia nukahtamaan itsekseen.
- Huolehdi, että vauvalla on turvallinen olo. Reagoi itkuun samalla tavalla päivällä ja yöllä.
Lue myös: Poikien suosituimmat nimet vuonna 2023
Vauva-arki saattaa kuormittaa ja tuntua raskaalta. Pyrithän huolehtimaan myös omasta hyvinvoinnista. Pyri nukkumaan silloin kun vauvakin nukkuu jos vain suinkin mahdollista. Muista syödä riittävästi ja ulkoilla säännöllisesti.
– Poikien äidit toimitus –