• You are currently viewing Teinipojat ovat yhä kiinnostuneempia kristinuskosta
    Photo: Lesli Whitecotton

    Teinipojat ovat yhä kiinnostuneempia kristinuskosta

    Tyttöjen ja poikien kehityskulut uskonnollisuudessa ovat viime vuosina eriytyneet. Kyselytutkimukset osoittavat, että tyttöjen uskonnollisuus on etääntynyt kun taas teinipojat ovat yhä kiinnostuneempia kristinuskosta.

    Asetelma on kiinnostava, sillä lähes kaikissa muissa maissa, ja meillä Suomessakin muissa ikäluokissa, naiset ovat uskonnollisempia kuin miehet.

    Teinipojat kokevat nykyään esimerkiksi rippikoulun tyttöjä useammin hengellisesti vahvistavana, ennen tämä oli toisinpäin.

    Mitä on tapahtunut ja pitäisikö tämän muutoksen huolettaa vanhempia jotka eivät itse ole uskossa?

    Lue myös: Yli 15% nuorista on yksinäisiä -yksinäisyys vaikuttaa poikiin ja tyttöihin erilailla

    Jokainen nuori hakee omaa polkuaan

    Tilanteesta ei tule olla sen huolestuneempi kuin mistään muustakaan mitä nuori kokeilee etsiessään omaa identiteettiään. Niin kauan kun kiinnostus ei aiheuta nuorelle itselleen pahaa mieltä tai vaaraa, pitäisi kaikki olla sallittua. Vanhempien pitää huolestua ja puuttua sellaisiin tilanteisiin, joissa nuori on tekemässä vahinkoa itselleen tai muille.

    Voitko käsi sydämellä sanoa olevasi suvaitsevainen jos et suvaitse sitä, että lapsesi on kiinnostunut uskosta?

    Jos usko askarruttaa, ehkä turvaa tuo se tieto, että tutkimusten mukaan uskonnolliset nuoret ovat onnellisempia kuin ei-uskonnolliset nuoret.

    Tutkimusten mukaan uskonnollisuuden eriytymisen lisäksi myös tyttöjen ja poikien hyvinvointi on eriytynyt. Pojat voivat hyvin, tytöt huonommin. Liittyykö uskonto tähän kuvioon, sitä on vaikea sanoa varmaksi, mutta tieto on kiinnostava.

    Kristinusko puhuttaa nuoria somessa

    Yksi syy innostuksen nousuun on todennäköisesti nuorten suosimat somekanavat. Niissä on paljon videoita joissa muut uskossa olevat nuoret kertovat suhteestaan uskoon ja vaikuttavat niissä hyvin onnellisilta.

    Muuttuva maailma on tuonut nuorille pojille paljon epävarmuutta mukanaan, millainen miehen pitäisi olla. Poikien ongelmista puhutaan myös edelleen hyvin vähän. Ehkä usko tuo jotain varmuutta tähän kaikkeen, Jumala kun ei tuomitse.

    Jos perheessä ei ole muita uskovaisia voi tilanne olla vanhemmista hämmentävä. Vanhemman voisi olla hyvä tutustua videoihin mitä poika internetissä katsoo ja ehkä puhua myös hieman uskonnon kaikista kulmista, rakentavalla tavalla ei syyllistäen.

    Kuten moni muukin nuorena koettu innostus ja suuntaus, myös tämä saattaa mennä myöhemmin ohitse. Anna nuorelle tilaa tutustua itseensä niillä tavoilla jotka ovat hänelle tärkeitä.

    Lähteet: Uef, HS

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa