You are currently viewing Näin suojaudut punkeilta

Näin suojaudut punkeilta

Kaupallinen yhteistyö: rokotepalvelu.fi

Punkeilta kannattaa pyrkiä suojautumaan, sillä iholle kiinnittyessä ne saattavat levittää tauteja, joita et riesaksesi itselle saatika lapsillesi halua.

NÄIN SUOJAUDUT PUNKEILTA

Luonnossa ja pitkässä heinikossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.
Vinkki: vaaleista vaatteista erotat punkin paremmin.

Tee joka ilta punkkitarkastus. Lapsilla punkki hakeutuu usein hiusrajaan, mutta myös erityisesti nivuset, niska ja taivekohdat, kuten kainalot ja polvitaipeet ovat punkeille yleisiä kiinnittymiskohtia.

Jos löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi. Punkin poisto onnistuu parhaiten ohutkärkisillä pinseteillä tai punkkilastalla, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa.

  • Jos käytät pinsettejä, tartu punkkia pinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa. Vedä punkki irti hitaasti ja varovasti ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Älä kierrä tai purista punkkia.
  • Jos käytät punkkilastaa, aseta lasta ihon myötäisesti punkin eteen. Liu’uta punkkilastaa niin, että punkki asettuu lastan kapeaan osaan. Sen jälkeen liu’uta hitaasti punkkilastaa eteenpäin, kunnes tunnet, että punkki irrottaa otteensa.
  • Mikäli punkin jäänteitä jää ihoon, ne poistuvat yleensä ajan myötä itsestään. Voit myös poistaa jäänteet muutaman päivän kuluttua pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
  • Puhdista puremiskohta desinfioivalla aineella vähentääksesi ihon tulehtumisen riskiä. Seuraa puremakohtaa muutaman viikon ajan.

Jos puremakohdan ympärille kehittyy ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita, flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin.

Punkit kantavat kahta ihmiselle vaarallista tautia, joita ovat bakteerin aiheuttama borrelioosi ja viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus eli TBE (tick-borne encephalitis), joka tunnetaan myös nimellä puutiaisaivokuume.

Borrelioosi on hoidettavissa antibiooteilla.

Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua ainoastaan rokottamalla. Puhekielessä käytetty “punkkirokote” sopii aikuisten lisäksi lapsille 1-v iästä alkaen ja pienikin lapsi kannattaa rokottaa, jos liikkuu tai asuu riskialueella. Lapset ovat punkeille hyviä saaliita pienen kokonsa vuoksi ja usein myös tykkäävät rymytä heinikossa taaperosta kouluikäisiin.

Lue myös: Mikä avuksi, kun rokottaminen jännittää lasta

Punkkirokote koostuu rokotesarjasta, sillä ensimmäinen rokote ei vielä anna tarpeeksi hyvää suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Toinen annos otetaan 1–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta ja tästä kolmas annos otetaan 5–12 kuukauden (tai toisella rokotevalmisteella 9–12 kuukauden) kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kaikille kolmen vuoden kuluttua perussarjan kolmannesta annoksesta riippumatta rokotettavan iästä.

Seuraavat tehosteannokset annetaan ikään perustuen seuraavasti:

Alle 50-vuotiaille tehoste 10 vuoden välein
50–60-vuotiaille tehoste 5 vuoden välein
yli 60-vuotiaille tehoste 3 vuoden välein
henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Rokotepalvelun rokoteklinikat ja rokotebussi mahdollistavat rokotukset aina ilman ajanvarausta.

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa