• You are currently viewing Tiesitkö, että koulua tai opintolinjaa voi vaihtaa kesken lukuvuoden?
    photo: Jeswin Thomas

    Tiesitkö, että koulua tai opintolinjaa voi vaihtaa kesken lukuvuoden?

    Kesälomat ovat pian täällä ja koululaiset kirmaavat kesälaitumille. Päivä on erityisen jännä niille jotka päättävät peruskoulun ja odottelevat nyt tietoa siitä minne matka jatkuu peruskoulun jälkeen opiskelemaan. Jos lapsellesi käy niin köpelösti, että hän ei pääse minne haluaa ja joutuu jatkamaan opintoja koulussa tai linjalla mikä häntä ei kiinnosta, niin ei hätää. Opintolinjaa ja koulua voi kätevästi vaihtaa vaikka kesken lukuvuoden.

    Nuori voi siis huoletta aloittaa opinnot siellä minne pääsi ja selvitellä sitten kesken opintojen mihin suuntaan lähtee siirtymään.

    Miten vaihdot onnistuvat?

    Lukiolainen haluaa vaihtaa ammattikouluun

    Lukiolainen voi hakea ammattiopintoihin sekä jatkuvassa haussa että seuraavan kevään yhteishaussa. Ensin pitää olla yhteydessä lukion ja ammattioppilaitoksen opinto-ohjaajaan sekä tehdä heidän kanssaan suunnitelma vaihdoksesta. Lukiota jatketaan siihen asti kun opinnot alkavat ammattioppilaitoksessa. Uusi oppilaitos päättää, miten se hyväksilukee ne opinnot, jotka on jo suoritettu aikaisemmassa oppilaitoksessa.

    Lukiolainen haluaa vaihtaa toiseen lukioon

    Lukiolainen voi vaihtaa kesken lukuvuoden toiseen lukioon. Tällaisessa tapauksessa lukiolaisen tulee olla yhteydessä siihen lukioon johon haluaa mennä.

     Ammattikoululainen haluaa vaihtaa lukioon

    Ammattikoulusta voi siirtyä myös lukioon. Jos lukiossa on vapaita paikkoja voi niitä hakea jatkuvassa haussa. Tiedot vapaista paikoista löytyy Opintopolku.fi sivuilta. Vapaita paikkoja voi kysyä myös suoraan oppilaitoksesta minne haluaa siirtyä. Jos vapaita paikkoja ei ole, voi lukioon hakea seuraavan kevään yhteishaussa. Apuja hakemiseen saa omasta oppilaitoksesta.

    Ammattikoululainen haluaa vaihtaa toiselle linjalle

    Opintolinjaa voi vaihtaa myös ammattioppilaitoksen sisällä. Ensin tulee olla yhteydessä oppilaitoksen opinto-ohjaajaan. Mikäli haluamallasi linjalla on tilaa voi linjaa päästä vaihtamaan jopa kesken vuoden. Niihin osaamisaloihin, joihin on halukkaita enemmän kuin paikkoja, pitää yleensä pyrkiä erikseen. Voi kuitenkin olla, että alkuperäiset opinnot mahdollistavat vaihdon ilman uutta hakua.

    Lähde: Suomi.fi

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa