• You are currently viewing Pisa -tutkimus: Suomessa suurin ero sukupuolten välillä

    Pisa -tutkimus: Suomessa suurin ero sukupuolten välillä

    Pisa 2022 -tutkimustulokset julkaistiin. Suomi on perinteisesti pärjännyt hyvin Pisa- tutkimuksissa joissa mitataan OECD-maiden nuorten osaamista. Trendi on valitettavasti myös se, että Suomessa osaamisen ero sukupuolten välillä (tytöt ja pojat) on korkeampi kuin missään muussa tutkimukseen osallistuvassa maassa. Näin tälläkin kertaa.

    • PISA -tutkimus tuottaa tietoa koulutuksen tilasta ja tuloksista kansainvälisessä vertailukehyksessä, mutta sen lisäksi myös tietoa koulun ulkopuolella tapahtuvaan oppimiseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusmaita on mukana 64. Tutkimuksen pääpaino oli matematiikassa.

    Ero sukupuolten välillä on iso

    Tytöt ovat eri arviointitutkimuksissa suoriutuneet poikia paremmin lukutaidossa, matematiikassa, luonnontieteessä ja luovassa ajattelussa.

    Hurraa tytöt, mutta entäs pojat?

    Suomen edustajana toimiva opetusneuvos Tommi Karjalainen kuittaa poikien huonot tulokset sillä, että poikien lukutaito on heikompi. (IltaSanomat).

    Vuodesta toiseen vaikuttaa siltä, että asia ohitetaan vastaavanlaisella toteamuksella, sen sijaan, että mietittäisiin mitä sille voitasiin tehdä. Emme kai halua, että pojat jäävät jälkeen?

    Opetusministeri Anna-Maija Henriksson iloitsee tuloksista, joiden mukaan Suomen 15 -vuotiaat ovat luovan ajattelun osaamisen kansainvälistä huippua (Opetushallitus tiedote)

    Totuus on kuitenkin se, että luovan ajattelun huippuosaajia ovat Suomen tytöt. Pojat ovat OECS-maiden keskitasoa.

    Suomen nuoret pärjäsivät erityisen hyvin sosiaalisessa, yhteistoimintaan perustuvassa ongelmaratkaisussa, mikä on myös opetussuunnitelman toimintakulttuurin kehittämisen periaatteisiin kirjattu tavoite. Yli puolet oppilaista olikin sitä mieltä, että heitä rohkaistaan koulussa omaperäisiin ratkaisuihin. (Opetushallitus)

    Voisiko se olla se tyttöjen puolikas?

    Lähteet: Opetushallitus, IltaSanomat

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa