• You are currently viewing Poikien murrosikä tulee yhä aikaisemmin ja keskipituus nousee
    aspirations

    Poikien murrosikä tulee yhä aikaisemmin ja keskipituus nousee

    Tutkimukset osoittavat, että poikien murrosikä tulee yhä aikaisemmin ja keskipituus nousee. Sama kehitys on havaittu myös tytöillä.

    Keskipituus on noussut miehillä 5cm viimeisen 30 vuoden aikana

    Suomalaismiesten keskipituus on arviolta noin 177,5cm (FinnTerveys -väestötutkimus 2021). Suomalaismiesten keskipituudesta on monta eri tutkimusta, mutta Poikien Äidit toimituksen laajan tarkastelun mukaan keskipituus on nimenomaan kyselytutkimuksissa hieman korkeampi. Se johtunee siitä, että tarkkaa pituutta ei tiedetä tai se arvioidaan tahallaan yläkanttiin.

    Poikien murrosikä tulee yhä aikaisemmin, kasvupyrähdys ajoittuu aikaisemmaksi ja keskipituus nousee. Suomalaiset miehet ovat venyneet pituutta jopa 5 cm 30 viime vuoden aikana. Jos sama kasvu jatkuisi, niin suomalaismiehen keskipituus olisi vuonna 2051 jo 182,5cm. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että maksimipituus on jo saavutettu, sillä hyvinvoivilla alueilla pituuskasvu on jo pikkuhiljaa pysähtynyt.

    Lue myös: Lapsen tuleva pituus? -laske se tällä helpolla kaavalla

    Ravinto ja ympäristötekijät vaikuttavat ihmisten pituuteen. Hyvinravitut ja paremmissa olosuhteissa elävät ovat yleensä keskimäärin pidempiä.

    Murrosikä alkaa yhä aikaisemmin

    Ruotsalaisten tutkimuksen mukaan poikien murrosikä on aikaistunut runsaalla kuukaudella per vuosikymmen. Tutkimuksessa murrosikä pääteltiin poikien kasvupyrähdyksen ajankohdasta.

    Lue myös: Murrosiän alkaminen pojille -näistä merkeistä tunnistat

    Syytä murrosiän aikaistumiselle ei pystytty täysin selvittämään, mutta yhdeksi syyksi epäiltiin lihavuuden yleistymistä. Lihavuus on yhdistetty murrosiän aikaistumiseen myös tytöillä.

    Murrosikä alkaa pojilla noin 9–14 ikävuoden iässä.

    Lähteet:Yle, Jamanetwork, elife, Mielenterveystalo

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa