• You are currently viewing Vaikuttaako täysikuu lapsen uneen?
    Kuva: Ganapathy Kumar

    Vaikuttaako täysikuu lapsen uneen?

    Täysikuu sotkee yöunet – onko näin? Tätä yhteyttä ja täydenkuun vaikutuksia uneen on pohdittu jo vuosien ajan. Monet meistä kokee, että täysikuun aikana nukahtaminen ja unessa pysyminen olisi jotenkin hankalampaa ja nähdyt unet myös saattavat olla hyvinkin kummallisia. Myös joidenkin perheiden lapset saattavat täydenkuun aikana nukkua huonosti.

    VAIKUTTAAKO TÄYSIKUU LAPSEN UNEEN

    Sveitsiläistutkijoiden mukaan täydenkuun aikaan uni voi häiriintyä erityisesti siksi, että kuutamon kirkkaus sotkee elimistön vuorokausirytmiä ja vaikeuttaa nukahtamista.

    Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessa sen sijaan tarkasteltiin nimenomaan sitä, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin liki 6 000 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

    Lue myös: Painajaiset piinaavat lasta – mikä avuksi

    Jos teidän perheessä nukutaan täydenkuun aikana levottomasti, huomioi ainakin nämä seikat:

    – Pimennä makuuhuone kunnolla
    – Laita älylaitteet sivuun hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa
    – Rauhoita ilta

    Seuraavat täysikuut vuonna 2024:

    21.07.2024

    19.08.2024 (superkuu)

    18.09.2024 (superkuu)

    17.10.2024 (superkuu)

    15.11.2024 (superkuu)

    15.12.2024

    Mikä ihmeen superkuu?

    Superkuu on ilmiö, joka perustuu Kuun liikkeisiin Maan kiertoradalla. Kuu kiertää Maata elliptisellä radalla, joka tekee sen etäisyydestä Maasta vaihtelevan. Superkuu tapahtuu silloin, kun Kuu on lähimmillään Maata täydenkuun aikaan. Ilmilönä Superkuu ei ole erityisen harvinainen, sillä niitä on vuoden aikana usempia.

    Superkuu on kuitenkin ilmiönä upea, sillä silloin kuu näyttää suuremmalta ja kirkkaammalta kuin tavallisena kuun vaiheena. Erityisen upealta Superkuu näyttää horisontin läheisyydessä, sillä silloin ilmakehän taittuminen ja ihmisen aivojen optiset illuusiot voivat korostaa sen vaikuttavaa ulkonäköä.

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa