• You are currently viewing Poikani valitti alavatsa ja kiveskipua -tilanne oli vakava
    Photo: Gabriel Meinert

    Poikani valitti alavatsa ja kiveskipua -tilanne oli vakava

    Tämä tuli meille ihan “puskista”, en ollut ikinä edes kuullut moisesta. Haluan varoittaa muitakin äitejä tilanteesta missä poika valittaa alavatsa ja kiveskipua.

    Aamu alkoi kesäloma arkisesti. Vanhin pojista 16v. kaverillaan yötä, keskinmäinen 14v. kotona ja “nukkui” vielä klo 11 aikoihin lähtiessäni asioilleni. Huutelin kotona olevaa poikaani aikaisemmin jo aamupalalle, kuulinkin hänen jotain örähtelevän takaisin. Ajattelin kuitenkin kesäloman aluksi jättää hänet nukkumaan vaikkakin kello oli jo mielestäni paljon. En siis käynyt huoneessa katsomassa…

    Klo 15.45 sain pojaltani viestin :
    “Äiti, missä olet ? Eilen kun mua sattui yöllä alavatsaan enkä saanut unta niin nyt se kipu onkin mun vasemmassa kiveksessä ja kun oksensin eilen yöllä niin katoin netistä että mulla saattaa olla joku kiveskiertymä joka vaatii leikkausta nopeesti koska muuten se voi mennä kuolioon ja se on kuullema yleistä murrosiässä joidenkin hormonimuutosten takia”

    Soitin välittömästi pojalleni ja kerroin tulevani 5min. päästä kotiin, katsotaan asiaa…
    Kotiin päästyäni näin jo ovelta kuinka kivulias poikani oli ja lähdimme samantein sairaalaan.

    Syynä kiveskiertymä

    MIKÄ kiveskiertymä ? En ollut koskaan kuullutkaan asiasta.

    Sairaalassa ilmoittautuessa päivystykseen poikani kertoi epäilyksensä ja pääsimme hoitajan luokse samantein, sitten tulikin lääkäri, laborantti ottikin jonkokeita ja meidät ohjattiin ultraan samantein. Vieläkään en tiennyt mistä kyse ja poikani kaksinkerroin valitti vatsaansa.

    Lue myös: Olin tietämättäni raskaana ja jouduin suoraan synnyttämään

    Ensinmäiseksi tuli mieleen tulehtunut umpisuoli. 40min siitä, kun olimme saapuneet sairaalan lastenpäivystykseen olimme käyneet jo esihoidon läpi ja lääkäri selitti minulle kiveskiertymästä. Kiveksen kiertyminen eli testistorsio on kiireellistä leikkaushoitoa vaativa sairaustila, jossa kivekseen verta johtava siemennuora on kiertynyt mutkalle. Tämä aiheuttaa kiveksen verenkierron pysähtymisen. Hoitamattomana tila johtaa kiveksen pysyvään vaurioitumiseen ja lopulta kuolioon. Oireena on voimakas kipu kivespussissa. Lisäksi kives vetäytyy kivespussissa ylemmäs ja on kosketusarka. Kivespussi voi olla toispuolisesti turvonnut.

    Poikani 14v. kiidätettiin kiireellisesti lastensairaalaan , jossa hänet myös kiireellisenä leikattiin. Kuitenkin aikaa oli kulunut jo niin kauan, että toinen kives kerkesi “kuolla”.

    Ottakaa kipu tosissaan

    Miksi kerroin tämän ? Mitä MINÄ tästä opin ?

    Ottakaa hyvät äidit tosissaan pienikin kipu poikien kiveksissä, alavatsassa tai vatsan alueella. Minulle selvisi tänään, että tämä kiveskiertymä on hyvinkin yleistä murrosikäisillä 13-17 vuotiailla pojilla.

    Itseäni suunnattomasti harmittaa etten käynyt poikani huoneessa…vaan jatkoin kiireellä omaa menoani…JOS olisin käynyt poikani huoneessa, olisin varmaan huomannut hänen tuskansa. PYYTÄKÄÄ, opettakaa poikianne ujostelematta kertomaan nivusalueen, kivesalueen kivuista niin apu saadaan ajoissa. Jos kyseessä on kiveskiertymä on VAIN 12 tuntia aikaa saada pelastavaa hoitoa.

    Kiveskiertymä, sana jota en ollut aikaisemmin kuullutkaan.
    T. Kahden teinaripojan äiti

    -Sana on vapaa-

    Sana on vapaa kirjoituksia voi lähettää julkaistavaksi anonyyminä tämän sivun alalaidasta.

    Vastaa