Saako lasten aikana nauttia alkoholia? Mitään lakia puolesta tai vastaan ei ole olemassa, mutta on tietysti selvää, että lapsen hoidosta on huolehdittava aina asianmukaisella tavalla. Tämä alleviivaa sitä, että humalassa lasten aikana ei tule olla ja ainakin yhden aikuisen tulisi aina pystyä huolehtimaan lasten hoidosta.
Suomessa keskustelu alkoholista on haastavaa. Kun puhutaan alkoholin nauttimisesta niin joillekin se tarkoittaa armotonta ryyppäämistä ja toisille yhtä viinilasia ruuan kanssa. On tietysti selvää, että jos keskustelijat puhuvat näin eri asioista niin näkemykset alkoholin nauttimisesta lasten aikana eroavat hurjasti toisistaan.
Keskustelu on tyystin erilainen kun mennään esimerkiksi Etelä-Eurooppaan missä alkoholi on enemmän osana ihmisten tavallista arkea, eikä sen nauttiminen ole humalahakuista.
Enemmistö äideistä kokee, että alkoholia saa nauttia lasten aikana
Äideistä 91% vastasi. että lasten aikana saa nauttia alkoholia, 2/3 heistä oli sitä mieltä, että humaltua ei kuitenkaan saa jos paikalla on lapsia. Vastanneista äideistä 9% ei hyväksy edes lasillista alkoholia jos paikalla on lapsia.
Mannerheimin lastensuojeluliitto painottaa, että lapset ja nuoret omaksuvat suhtautumisen alkoholiin ja sen käyttötottumukset omasta lähipiiristään. Siksi on hyvä miettiä millaisen mallin alkoholin käyttöön lapselleen antaa.
- Kuinka usein alkoholia käytetään arkisin erilaisissa pienissä tilanteissa? Vaikka vähänkin?
- Miten alkoholi on vaikuttanut perheen juhliin? Liittyykö alkoholi joka jouluun ja juhannukseen?
- Onko alkoholi muuttanut kodin rooleja, esimerkiksi vanhempien yhteistyötä kodinhoidossa, lasten kasvatuksessa ja rahankäytössä?
- Unohtuuko juomisen takia päivittäisiä rutiineja, kuten lapsen iltapala, peseytyminen tai läksyjen tarkistaminen?
- Onko juominen vaikuttanut perheen sosiaaliseen elämään?
- Uskaltaako lapsi tuoda kavereitaan kotiin, vai pitääkö hänen jännittää, onko vanhempi humalassa?
- Tunteeko joku perheessä häpeää tilanteesta?
- Saako lapsi käsityksen, että alkoholi kuuluu aina asiaan, kun aikuinen on väsynyt tai stressaantunut, tai haluaa rentoutua?(MLL)
Alkoholista ei tule tehdä mörköä
Moni äideistä on sitä mieltä, että jos alkoholi ei ikinä näy perheen elämässä (esim ruokajuomana tai saunajuomana) voi alkoholista tulla helposti lapselle ja nuorelle tabu. Lapsille olisi hyvä näyttää tervettä suhtautumista alkoholiin. Alkoholin piilottelu voi kääntyä itseään vastaan ja aihe alkaa kiinnostaa lasta myöhemmin entistä enemmän.
Kesäkuun 10 päivänä 2024 alkoholilaki muuttui Suomessa siten, että ruokakaupoissa saa myydä enintään 8 % alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia. Kysyimme mitä äidit olivat mieltä tästä muutoksesta. Pääosin äidit kokivat (71%), että muutos oli heille yhdentekevä. Äideistä 19% koki muutoksen huonona ja 10% koki sen hyvänä.
Tilastot kertovat, että säännöllinen eli vähintään viikoittainen alkoholinkäyttö on vähentynyt Suomessa sekä miehillä että naisilla vuosien 2016 ja 2023 välillä. (THL)
Lähteet: Tilastokeskus, Mannerheiminlastensuojeluliitto, Poikien Äidit kysely
-Poikien Äidit toimitus-