Loppiaisena aloittaa 12 000 uutta alokasta palveluksen ympäri Suomea. Heinäkuussa 2025 aloittaa toinen saapumiserä. Varusmiehille annetaan usein kattavasti tietoa siitä, mitä heillä on luvassa ja millaisia varusteita he tarvitsevat aloittaessaan intin. Mutta myös äitejä kiinnostaa moni asia koskien oman pojan armeijan alkamista: Milloin on ensimmäinen loma? Voinko käydä katsomassa poikaani? Muun muassa edellisiin kysymyksiin tämä intin tietopaketti äideille antaa vastaukset.
Intti alkaa alokaskaudella, jonka aikana asevelvollinen suorittaa sotilaan perustutkinnon. Siinä mitataan henkilön taitoja ja tietoja liikuntakoulutuksessa, ase- ja ampumakoulutuksessa sekä marssi- ja taistelukoulutuksessa. Alokaskauden aikana tehdään varusmiesten koulutushaaravalinnat. Tuolloin erikoistutaan siihen tehtävään, joka varusmiehellä on mahdollisen sodan alettua.
Alokasjaksolla varusmiehen on mahdollista hakeutua omaa siviilikoulutustaan ja osaamistaan vastaaviin erityistehtäviin. Niistä tiedotetaan ja niihin haetaan erikseen. Tällaisia erityistehtäviä voivat olla esimerkiksi toimittajan ja ICT-tukihenkilön tehtävät.
ÄITIEN KYSYTYIMMÄT KYSYMYKSET
Miten olla yhteydessä omaan lapseensa?
Omaisten kannattaa varautua siihen, että omaa poikaa voi olla vaikeaa tavoittaa armeijasta ensimmäisten päivien aikana. Varsinkin ensimmäinen viikko on alokkaalle kiireistä aikaa, jolloin häntä voi olla vaikea tavoittaa. Puhelinta voi käyttää iltavapaiden aikana, jolloin alokkaan on mahdollista olla yhteydessä kotiväkeen tai muihin läheisiin.
Kuinka usein pääsee lomille?
Lomalle tai iltavapaille pääseminen intistä vaihtelee paljon eri varuskuntien välillä. Ensimmäinen loma koittaa alokkaille eri aikoina. Kahden ensimmäisen viikon aikana on niin sanottu orientaatiojakso, jonka jälkeen suurin osa varusmiehistä pääsee lomille. Lähes kaikki pääsevät kotilomille kolmen viikon sisään. Pidempiä koronasta johtuvia palvelus-vapaajaksoja ei lähtökohtaisesti enää ole. Koronatilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti.
Milloin voin nähdä poikaani?
Oman palveluksessa olevan lapsen näkeminen onnistuu iltavapaiden aikaan.
Mitä, jos läheinen sairastuu tai omainen kuolee pojan ollessa intissä?
Jos omainen sairastuu tai kuolee intin aikana, voi varusmies hakea lomaa.
Kauanko intti kestää?
Palvelusajan pituus selviää pian alokasjakson jälkeen. Intti kestää miehistön tehtäviin koulutettavilla 165 päivää. Miehistön erityistaitoa vaativiin tehtäviin koulutettavien ja aseetonta palvelusta suorittavien palvelusaika on 255 päivää. Miehistön vaativimpiin erityistehtäviin eli upseereiksi ja aliupseereiksi koulutettavat palvelevat pisimpään eli 347 päivää.
Kuinka poikani pääsee haluamaansa palvelustehtävään?
Haluamiinsa tehtäviin pääseminen riippuu alokkaan omista toiveista, hakuprosessista ja testeistä. Alokas voidaan myös määrätä johonkin tehtävään.
Miksi tänä vuonna läheistenpäivää sekä vala- ja vakuutuspäivää vietetään poikkeusoloissa?
Loppuvuodesta 2024 puolustusvoimissa on riehunut useita voimakkaita hengitystieinfektio-oireita aiheuttavia tauteja. Liikkeellä on ollut muun muassa mykoplasmaa, koronaa, adenovirusta ja hinkuyskää. Jotkut varusmiehistä ovat joutuneet sairaalahoitoon. Tautitilanteen vuoksi puolustusvoimat ovat varautuneet poikkeusjärjestelyihin tartuntojen minimoimiseksi varuskunnissa. Käyttöön on otettu korona-ajalta tuttuja keinoja, kuten kasvomaskin käyttöä ja käsienpesun lisäämistä. Sen lisäksi varusmiesten vapaita ja lomia rajoitetaan tarvittaessa.
Sen takia perinteistä läheistenpäivää ei tänä vuonna vietetä, mutta vala- ja vakuutustilaisuudet ovat 7.-8. helmikuuta. Palveluspaikasta riippuen vala- ja vakuutustilasuuksien ajankohta voi vaihdella. Esimerkiksi merivoimien tilaisuus on 13. helmikuuta 2025 Upinniemessä. Alokkaat jaetaan eri yksiköihin vasta ennen palveluksen aloittamista, joten heidän oma vala- ja vakuutuspäivä selviää vasta palveluksen alkuvaiheessa.
Yleensä valapäivä näytetään myös netissä livelähetyksenä. Varusmies saa lisäinfoa omasta yksiköstä ja omaiset voivat seurata puolustusvoimien eri yksiköiden nettisivuja ja sosiaalisen median tilejä tarkemman tiedotuksen osalta.
Mikäli alokkaan omaisia on tulossa vala- ja vakuutustilaisuuteen, täytyy hänen ilmoittaa vierailijoiden lukumäärä viikkoa ennen sen alkamista (suositus max 4 läheistä). Jos joku vierailijoista tulee ulkomailta asti, kyseisen henkilön passi- ja henkilötiedot tulee ilmoittaa varusmiehen omaan yksikköön kaksi viikkoa ennen sotilasvala ja -vakuutustilaisuutta.
Yleensä sotilasvala vannotaan peruskoulutus- eli alokaskauden päättyessä alokkaan palveltua noin seitsemän viikkoa. Läheisten tulee tarkistaa alokkaalta itseltään hänen valitsemansa tilaisuus eli sotilasvala tai sotilasvakuutus, sekä joukkoyksikkö, jossa hän palvelee.
Miten poikani pärjää taloudellisesti intin aikana?
Puolustusvoimat maksavat palveluksen ajalta päivärahaa varusmiehelle. Kelalta voi myös tietyssä tapauksessa anoa sotilasavustusta varusmiehelle itselleen tai hänen omaiselleen. Sotilasavustukseen kuuluu eri avustuksia, mutta niitä voi hakea samalla hakemuksella. Osa avustuksesta maksetaan vain omaiselle. Palveluksessa olevalle voidaan maksaa sotilasavustuksena esimerkiksi asumisavustusta ja opintolainojen korkoja. Omaiselle puolestaan voidaan maksaa asumisavustusta, elatusavustusta, erityisavustusta ja opintolainojen korkoja. Avustuksista saa lisää tietoa Kelan sivuilta.
Valtio maksaa varusmiehen vuokran, sähkön ja veden täysimääräisesti, mikäli hänellä on ollut oma vuokra-asunto vähintään kolme kuukautta ennen palvelukseen astumista. Jos varusmiehellä on kumppani tai kämppäkaveri, niin valtio korvaa puolet kyseisten menojen määrästä.
Jos poikani sairastuu, niin pääseekö hän kotiin sairastamaan?
Sairastaminen varuskunnassa tai kotona riippuu aina sairaudesta. Tiettyjen sairauksien kohdalla varusmies voidaan vapauttaa esimerkiksi ulkopalveluksesta tai marssista, hänen osallistuessa muuten normaalisti varuskunnan toimintaan. Jos varusmies on pahasti sairas, toimitetaan hänet ensin sairaalaan ja määrätään vuodelepoa. Sen jälkeen hän voi päästä kotiin toipumislomalle. Varusmiehelle tarjotaan ilmainen terveydenhuolto palveluksen aikana.
Mitä jos poikaani simputetaan tai kiusataan muulla tavoin?
Armeijassakin voi tapahtua kiusaamista. Omaiset voivat olla huolissaan siitä, joutuuko oma lapsi kiusaamisen tai simputuksen uhriksi. Jos tällaisia epäilyjä ilmenee, alokas itse tai hänen omaisensa voivat olla yhteydessä alokkaan oman yksikön henkilökuntaan, sotilaspappiin, sosiaalikuraattoriin tai varusmiestoimikuntaan.
Mitä jos poikani ei pärjää intissä?
Alokkaan aloitettua armeijan, tehdään hänelle tulotarkastus kahden viikon sisällä. Siinä selvitetään hänen terveydentilansa ja kelpoisuutensa inttiin uudelleen. Lähtökohtaisesti kaikki pärjäävät armeijassa, koska heitä ei laiteta tekemään asioita, joihin he eivät kykene. Mutta tilanteet voivat muuttua ja alokkaalle tulla esimerkiksi terveydellisiä haasteita, jolloin asia tutkitaan ja hänet voidaan siirtää mahdollisesti helpompiin tehtäviin. Joskus eteen tulee tilanne, että A- tai B-luokasta siirretään C-luokkaan, jolloin henkilö lääkärintarkastuksen jälkeen vapautetaan rauhanajan palveluksesta.
Miten käy, jos sota alkaa?
Omaintti on uusi sähköinen palvelu asevelvollisille, josta selviää muun muassa varusmiehen sodanaikainen sijoitus. Alokkaan sijoittamiseen sodan syttyessä vaikuttaa ensisijaisesti hänen saamansa koulutus puolustusvoimissa.
Sijoituspaikka riippuu siitä, onko A-, B-, B2- vai C- luokassa. Käytetyimmät palveluskelpoisuusluokat ovat nykyään A ja B. B2- luokka tarkoittaa, että sotilaalla on jokin terveydellinen haitta, joka estää osallistumisen esimerkiksi taistelutehtäviin. A- luokassa rajoitteita ei ole.
Muutama vuosi sitten tullut uusi B2- luokka asettuu A- ja B- luokkien väliin, eli käytännössä se tarkoittaa B-luokan laajentamista. Sen avulla saadaan yhä useammat nuoret hakeutumaan varusmiespalvelukseen. Toinen syy muutokseen on, että nykypäivänä kriiseissä ei välttämättä ole aina perinteistä etulinjaa lainkaan. Sota tarkoittaa myös kyberhyökkäyksiä ja informaatiovaikuttamista.
”Kartoitamme tällä hetkellä niitä asevelvollisten tehtäviä, joissa voi vähemmällä fyysisellä kunnolla mutta hyvällä päällä täyttää tehtävänsä A-luokan sotilaana mutta terveyskategoriassa B,” sanoo Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko.
Kuitenkin myös C-luokan miehet, jotka ovat saaneet vapautuksen asepalveluksesta, määrätään sodan syttyessä esimerkiksi huoltotehtäviin tai heille sopiviin kevyempiin tehtäviin.
Intin alkaminen jännittää monia nuoria ja heidän vanhempiaan, mutta hyvällä asenteella ja varusteilla nuori pärjää pitkälle. Lue tarpeellisesta inttiyspakkaukesta: Varusteleka
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Ilmavoimat, Intti, Inttiin, Kela, Mtv, Maavoimat, Ruotuväki, Yle
Vastaan poikien äideille kysymykseen: ”Miten käy, jos sota alkaa?”
Monet tuhannet poikanne palaavat kaatuneena/vakavasti vammautuneena kotiin sodasta jo ensimmäisen viikon aikana, se on jäätävän kylmä ja realistinen totuus mikäli Suomi ajautuu sotaan Venäjää vastaan.
Mutta on toinenkin vaihtoehto, ero suomen puolustusvoimien reservistä.
Siviilipalveluslaki: ”Reservinkieltäytyjiä ei voida missään tilanteessa asettaa sotilasviranomaisten määräysvallan alaisiksi. Toukokuussa 2019 voimaan astuneen siviilipalveluslain muutoksen jälkeen kaikki täydennyspalvelukseen rauhan aikana hakeneet ja hyväksytyt on vapautettu armeijasta myös sodan aikana.”
–
KUOLEMAN ÄÄNI: Katoa maan alle tai kaadu, varoitellaan alokkaita ja reservin sotilaita tiedotusvälineissä!
Julkaisut eri medioissa kertovat droneista joita ei pääse rintamalla pakoon ja jos kuulee sellaisen äänen taivaalla, tietää se lähes varmaa kuolemaa sodanaikana.
Miltä kuulostaa elämän ääni? Sellaisen voi kuulla omalta lapselta vain mies joka tulee isäksi, ja se on helvetin hyvä syy erota tässä ja nyt puolustusvoimien reservistä, koska sota on jo ovella.
Kumpaa todella haluat? Kuolemaa rintamalla tykin ammuksen tai taistelukärjellä varustetun FPV- dronen maalitauluna, vai varman tulevaisuuden elossa ja isänä lapsi sylissä jatkamassa omaa sukulinjaa.
Elämäsi ja tulevaisuutesi on turvattu kun eroat puolustusvoimien reservistä, josta on eronnut sinua ennen jo noin 50 000 viisasta miestä ja isää.
Ohjeet reservistä eroamiseen löytyy:
1) https://eroa-armeijasta.fi/
2) https://www.siviilipalveluskeskus.fi/
Kuka on niin ajattelematon typerys, että ensin rakentaa vuosikausia elämäänsä, opiskelee ja suunnittelee tulevaisuutta vain kuollakseen jonkun itäsuomalaisen perunapellon ojanreunalle sodassa jonka valtion johdossa olevat juntit eskaloi aikaiseksi.
Olet oikeasti itsenäinen ihminen vasta sinä päivänä, kun eroat puolustusvoimien reservistä. Muussa tapauksessa olet valtio-omisteinen hyödyke, joka käskytetään pakon edessä suojelemaan omalla hengellään asepalveluksesta vapautettuja valtionhallinnon viranomaisia ja heidän perheiden jäseniä.
Jos puolustusvoimien reserviläisten keskuudessa on elämänhalua, halua tulla isäksi, halua katsoa mitä elämä tarjoaa vanhempana ihmisenä > eroa puolustusvoimien reservistä nyt heti, vielä kun se on mahdollista.
Elämä on loppuun saakka katsomisen arvoinen matka, olemme sen velkaa omille lapsille ja vanhemmillemme sekä sukupuumme esi-isille ja äideille.
Eroamalla puolustusvoimien reservistä pääset kokemaan aikamatkan omaan tulevaisuuteesi, aina vanhuutesi vaivalloisiin mutta elämän arvoisiin vuosiin asti.
Voit myös tapattaa itsesi, mikäli Suomen valtion juntit eskaloi sodan Venäjää vastaan. – sinä päätät omasta kohtalostasi…
Ihmiset ovat eksyneet elämänsä päätarkoituksesta, joka on välttää toinen kuolema, joka onnistuu pelastautumalla elinaikanaan ymmärryksellä totuudesta.
Jokaisen tulee arvioida arvonsa totuudellisesti, jonka jälkeen tulee suoriutua totuudessa jotta eksyttyään ymmärtämättömyyttään totuudesta tavoittaisi totuuden alun eli elämänsä päätarkoituksen alun uudelleen.
Tämä pelastava alue mahdollistaa totuutta lähentymisen ja aluetta kutsutaan jhanaksi maaksi/pelastuksen maaaksi ym. kuvauksilla ja se maa on myös isänmaa jonka edestä voidaan kohta alkaa taistellakin ja se taistelu käydään suunmiekalla eli totuuden sanalla.
Lähimmäisen vihaaminen/tappaminen sodassa tai muutoin kertoo eksyneisyydestä.
Jos esim. suomea eksyneen asemasta puolustaa / tai eksyneenä jopa hyökkää yli omien maarajojen niin se osoittaa ymmärtämättömyyttä totuudesta.
Vähintääkin tulee ymmärtää hyökkäävän tahon ymmärtämättömyys oikein, että voisi saavuttaa ymmärryksellään henkilökohtaisen menestyksen ja edelleen porukassa menestyä.
Nyt koska ymmärrystä totuudesta ei selvästikkään ole niin ei oma suoriutuminen voi perustua toisten ymmärtämättömien käskytykseen, joka edennyt valhe on käytännössä sairautta ja hulluutta.
Tilanteessa jossa olisi ymmärrys – tulisi ymmärtämätöntä eli lähimmäistä ohjata totuuteen, jolloin ymmärrys alkaisi lisääntyä.
Nyt väitän että ymmärtämättömyys on puolin ja toisin tavoittanut maksimin ja maailmanmeno on sen mukaista… että pitäisikö kaikkien alkaa miettimään totuudellista vaihtoehstoa ja se selvittää että siinä osoisi alkaa suoriutua?