Lasten ollessa pieniä on hankalaa löytää aikaa liikunnalle. Niin ainakin moni ajattelee, mutta onko asia oikeasti niin? Kun käyttää mielikuvitusta ja näkee vähän vaivaa, löytää aikaa myös liikunnalle pikkulapsivaiheessa, päättömän puhelimella surffailun sijaan. Artikkeliin on koottu 12 keinoa järjestää aikaa liikunnalle lasten ollessa pieniä.
Liikkumisesta on paljon erilaista hyötyä. Se auttaa muun muassa jaksamaan pienten lasten kanssa, kohentaa kuntoa, tekee hyvää mielialalle ja pienentää monien sairauksien riskiä, kuten vaikkapa syövän.
Kotiäideille sopiva liikunta
1. Hyötyliikunta ja kotiäideille sopivat liikuntatottumukset
Hyötyliikunta ja lapsen kanssa liikkuminen kannattaa ottaa tavaksi. Liikunnan tulisi tuntua hyvältä ja vaikka aina ei tuntuisikaan heti liikuntahetken alussa, niin olo varmasti kohenee, kun olet saanut treenin tehtyä. Yritä löytää sinulle ja elämäntilanteellesi sopivat liikuntalajit, sekä liikuntatottumukset. Pienten lasten kotiäideille käyvät parhaiten yksilölajit, joita voi harrastaa mieluiten kotona ja juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii.
Kotiäidin on helppo löytää hyötyliikuntaa. Hän voi liikkua silloin, kun lapsikin liikkuu, esimerkiksi ulkona osallistumalla lapsen peleihin ja leikkeihin tai tekemällä omaa treeniä sillä aikaa, kun lapsi leikkii hiekkalaatikolla. Kotityöt käyvät myös hyötyliikunnasta. Kauppaan tai asioille voi mennä välillä kävellen auton sijaan.
2. Tehokas “minitreeni”
Jos sinusta tuntuu pikkulapsiarjen keskellä, ettei aikaa ole riittävästi liikkumiseen, niin ota käyttöösi tehokkaat “minitreenit”. Todellisuudessa liikuntaan ei tarvitse varata aikaa kuin pienen hetken, niin siitä saa jo hyötyjä. Joidenkin tutkimuksien mukaan jopa muutamien minuuttien kestävästä liikuntahetkestä on havaittu olevan etuja liikkujalle.
10-20 minuutin treeni voi puolestaa kohentaa hyvinvointia, joten periaatteessa liikkuminen ei ole kiinni ajankäytöstä. Mieti, kuinka paljon vietät aikaa älypuhelimellasi päivän aikana. Voisitko käyttää osan siitä ajasta omaa hyvinvointiasi tukevaan liikkumiseen?
3. Liikunta yhdessä lapsen kanssa
Työnnä vauvaa vaunuissa tai rattaissa ja kävele reippaasti vähintään 20 minuuttia. Kävely on hyvä ajoittaa siihen hetkeen, kun vauva on väsynyt. Isomman lapsen kanssa voitte pelata pallopelejä, lähteä luontoon tai pyöräretkelle.
4. Vuorottele lapsen hoidossa
Vuorottele lapsen hoidossa kumppanisi kanssa löytääksesi aikaa liikunnalle. Voit myös tehdä “vaihtarit” ystäväperheesi kanssa hoitamalla hänen lastaan ja pyytämällä häntä vastavuoroisesti hoitamaan sinun lastasi. Näin lapset saavat samalla ikäistään leikkiseuraa, joten kaikki hyötyvät tästä järjestelystä.
5. Vähennä älylaitteiden käyttöä
Sosiaalinen media ja netissä surffailu ovat melkoisia aikasyöppöjä. Omaa ajankäyttöä kannattaa seurata siihen tarkoitetulla sovelluksella. Tulet takuusti yllättymään, kuinka paljon vietät aikaa älylaitteesi parissa siitä huolimatta, että lapset ovat pieniä. Samalla tavalla voit löytää aikaa liikunnalle älylaitteiden sijaan. Harrasta liikuntaa pienissä erissä (katso kohta 6.)
6. Jaksota liikunta pieniin eriin
Liikunnalle löytyy paremmin aikaa, kun sen jaksottaa pieniin eriin. Jo 5-10 minuutin liikuntahetki riittää.
7. Liikuntamotivaation kasvattaminen
Liikunnalle löytää paremmin aikaa, kun siihen on motivoitunut. Motivaatiota voi kasvattaa lukemalla liikkumiseen liittyviä artikkeleita, katsomalla Youtube-videoita ja asettamalla itselleen tavoitteita.
8. Hyödynnä kuntosalien lastenhoitopalvelu
Lapset viihtyvät yleensä uusien kavereiden ja lelujen parissa sillä aikaa, kun vanhemmat hankkivat hien pintaan kuntosalilla tai tanssitunnilla.
9. Järjestäkää leikkimielinen kilpailu
Järjestäkää lapsen kanssa liikuntaolympialaiset tai pitäkää kisa, kuinka monta vatsalihasliikettä kumpikin saa. Painota lapselle, että kisa on leikkimielinen ja tarkoitus on pitää hauskaa, eikä katsoa kumpi on parempi. Valitkaa myös sellaisia lajeja, joissa lapsi pärjää, kuten yhdellä jalalla pomppiminen tai temppurata.
10. Ilmoittautukaa vanhempi-lapsi ryhmiin
Vanhempi-lapsi-ryhmät ovat hyvä liikuntamuoto kiireiselle kotiäidille, jonka on vaikea saada lastenhoitajaa. Ryhmät ovat myös oiva tapa viettää yhteistä laatuaikaa lapsen kanssa. Niissä on esimerkiksi vauvajumppaa, jossa vauva toimii painona. Isompien lasten kanssa voi osallistua vanhempi-lapsi temppukerhoon.
Lue myös: Vinkit pimeästä vuodenajasta selviämiseen
11. Tanssihetki taaperon kanssa
Tanssiminen on lapsilla verissä ja tekee aikuisille hyvää. Se on monipuolinen liikuntamuoto ja helppo toteuttaa. Musiikki innostaa liikkumaan kuin huomaamatta. Laita siis stereot kaakkoon ja tanssi taaperosi kanssa.
12. Hanki kotiin urheiluvälineitä
Hanki kotiin inspiroivia ja tarpeellisia urheiluvälineitä, jotka motivoivat sinua treenihetkeen esimerkiksi vauvan nukkuessa.
13. Muista olla itsellesi armollinen
Liikunta on tärkeää, mutta jos on kovin univelkainen ja kokeillut kaikki keinot, eikä sille tunnu löytyvän aikaa, täytyy muistaa olla itselleen armollinen. Se hetki tulee varmasti myöhemmin, kun yöunet eivät ole niin katkonaisia ja lapset kasvavat, sekä heistä tulee itsenäisempiä. Keskity sillä välin hyötyliikuntaan.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Babycenter,Bright horizone, Iltalehti, Terve