You are currently viewing Varmat merkit joista tunnistat työn ylikuormituksen
Kuva: Pexels/ Anna Tarazevich

Varmat merkit joista tunnistat työn ylikuormituksen

Nykyään työelämässä vaaditaan tehokkuutta ja ylisuorittamista. Siitä aiheutuu työn ylikuormitusta. Mutta mistä tunnistat työn ylikuormituksen? 

Jatkuvasta työn ylikuormituksesta seuraa työuupumusta. Siitä toipuminen on hidasta. Tässä artikkelissa pureudutaan nimenomaan työn ylikuormitukseen, jotta työuupumus voitaisiin välttää.

Miten työn ylikuormituksen tunnistaa?

Työn ylikuormitus syntyy siitä, että kehon ja mielen kuorma sekä palautuminen ovat pidemmän aikaa epätasapainossa. Tuolloin palautuminen on riittämätöntä kuormitukseen nähden. Tilanteesta voidaan käyttää myös termiä alipalautuminen.  

Silloin kun sinulla on paljon velvollisuuksia ja tehtäviä, (etkä selviydy niistä työpäivän aikana), tapahtuu työn ylikuormitusta. Se aiheuttaa tunnetta siitä, että tehtävälistasi on loputon ja aikaa ei ole riittävästi.

Jatkuva ylityö voi johtaa virheiden lisääntymiseen, koska sinulla on vähemmän aikaa yksityiskohtiin. Pitkällä aikavälillä työn ylikuormitus voi heikentää työn suorituskykyä ja tiimin moraalia, sekä aiheuttaa työuupumusta.

Työn ylikuormituksesta seuraa hälytysmerkkejä, kuten mielen ja kehon oireilua. Jos noita merkkejä ei noteerata ja palautumista ei tapahdu, johtaa se lopulta työuupumukseen. Siitä onkin jo sitten paljon pidempi matka toipua takaisin työelämään.

Erilaiset oireet kielivät ylikuormituksesta, kuten poikkeuksellisen kova väsymys, univaikeudet, ärtymys, keskittymisvaikeudet ja heikentynyt vastustuskyky. Lisäksi liikunta ei tunnukaan enää hyvältä, koska sykkeet nousee kovin korkealle tai sitten vastaavasti eivät nouse juuri ollenkaan.

Ylikuormituksen jatkuessa pitkään voi mukaan tulla uupumista ja masennusta. Tutkimusten mukaan ylikuormitus pahentaa myös jo olemassa olevia terveyshaasteita ja voi lisäksi altistaa esimerkiksi mielenterveysongelmille sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Ylikuormituksessa elimistö on jatkuvassa stressitilassa

On olemassa positiivista ja negatiivista stressiä. Päivän aikana kohtaamme asioita, jolloin sympaattinen hermosto aktivoituu, vireystila nousee ja käynnistyy fysiologinen stressireaktio eli taistele-pakene-tila. Sitä tarvitaan, jotta saamme asioita aikaan, ollaksemme tehokkaita ja innostuaksemme asioista. Hermoston toimiessa ihanteellisesti stressitilan jälkeen aktivoituu parasympaattinen hermosto, jolloin elimistön vireystila laskee ja palaamme lepotilaan.

Stressireaktio on tarkoitettu olemaan väliaikaisia, joten pitkittyessään se muuttuu haitalliseksi. Elimistömme ja mielemme ollessa pitkään selviytymistilassa, ajaudumme ylivireyteen, jolloin alkaa ilmetä erilaisia merkkejä kehon, mielen ja vuorovaikutuksen tasolla.

Esimerkiksi työelämässä kova tahti, jatkuva kiire, muutokset ja muut kuormitustekijät nostavat vireystilaa ja pitävät sitä koholla. Tuolloin stressireaktio saattaa pitkittyä. Kaiken tämän keskellä älylaitteiden läsnäolo ei auta asiaa. Jatkuva varuillaan olo, viestien tuijottaminen ja niihin vastaaminen pitävät stressitilaa yllä. Ylikuormituksessa elimistö on jatkuvassa stressitilassa.

Vinkkejä ylikuormituksen estämiseksi

1. Opi sanomaan ei

On tärkeää osata kieltäytyä asioista ja sanoa tarvittaessa “ei” tietyille tehtäville. Jos haluat huolehtia omasta itsestäsi tulet huomaamaan, että monet työt voivat odottaa seuraavaan päivään. Näin on varsinkin, jos sinusta tuntuu, että olet lähellä murtumispistettä työn ylikuormituksen takia. 

2. Priorisoi oma mielenterveytesi ja terveytesi

Aseta elämän tärkeysjärjestys oikein. Oma hyvinvointisi, sekä terveytesi on oltava numero ykkönen. Mikään työ ei saa olla niin tärkeää, että uuvut taakan alla. 

3. Tiimityössä on voimaa

Sinun ei tarvitse selvitä kaikesta yksin. Delegoi työtehtäviä ja kokeile tiimityötä asioiden loppuun saattamiseksi. 

4. Huolehdi palautumisesta vapaa-ajalla

Tee vapaa-aikana sellaisia asioita, jotka palauttavat sinua töistä tehokkaasti. Nuku hyvin, harrasta mieluista liikuntaa ja tee asioita, jotka eroavat työstäsi. Sen avulla saat aivosi ajattelemaan muuta kuin työtä ja näkemään asioita eri tavalla. Jos esimerkiksi työ on sisällä istumista, pyri ulkoilemaan luonnossa. Jos työsi on puolestaan raskasta fyysistä työtä ulkoilmassa, nauti leffasta viltin alla hyvällä omalla tunnolla. 

5. Huolehdi ihmissuhteistasi

Kun noudatat edellisiä kohtia, jää sinulle aikaa huolehtia myös ihmissuhteistasi. Ne ovat hyvää vastapainoa työelämälle. Lisäksi toisten kanssa puhuminen voi helpottaa oloasi. Käytä tarvittaessa myös ammattiapua. 

-Poikien Äidit toimitus-

Lähteet: Better up, Gadde, Ilta-sanomat, Uupuneet 

Vastaa