You are currently viewing Kesälomien siirtäminen – hyvä idea vai turhaa säätöä?

Kesälomien siirtäminen – hyvä idea vai turhaa säätöä?

Viime aikoina on keskusteltu koulujen kesälomien siirtämisestä myöhäisemmäksi. Ajatuksen taustalla on muun muassa matkailualan toive jakaa lomasesonkia pidemmälle kesään. Mutta mitä mieltä opettajat ja perheet ovat asiasta? Tuoreen kyselyn tulokset kertovat, että enemmistö vastustaa muutosta – ja syyt ovat painavia.

Opettajien mielipide: Ei kiitos!

Kyselyn mukaan 78 % opettajista ei kannata kesäloman siirtoa. Suurin huoli liittyy sekä opettajien että oppilaiden jaksamiseen. 73 % arvioi, että muutos heikentäisi työssä jaksamista, ja jopa 83 % uskoo sen vaikuttavan oppilaiden hyvinvointiin negatiivisesti.

Moni opettaja pelkää, että lukuvuoden venyttäminen pitkälle kesäkuuhun tarkoittaisi raskaampaa työtahtia kevätlukukauden lopussa, mikä lisäisi uupumusta. Lisäksi lämpimät kesäkuukaudet luokassa voisivat tehdä oppimisesta entistä raskaampaa – 82 % arvioi, että työrauha kärsisi muutoksen seurauksena.

Mitä muutos tarkoittaisi perheille?

Perheiden kannalta kesälomien siirtäminen vaikuttaisi moniin asioihin. Esimerkiksi monet vanhemmat ajoittavat kesälomansa lasten lomien mukaan. Jos koululaiset lomailisivat vasta heinä-elokuussa, perheen yhteinen loma-aika voisi lyhentyä, koska monilla työpaikoilla lomakausi keskittyy kesä-heinäkuulle.

Toinen iso kysymys on harrastukset ja leirit. Monille lapsille kesä on täynnä leirejä ja kerhoja, joita järjestetään nykyisten koulujen lomien mukaan. Jos lomia siirrettäisiin, mikä olisi vaikutus kesätoimintaan? Saisiko lapsille enää yhtä paljon mielekästä tekemistä?

Lue myös: Kouluoppiminen laskee Suomessa -lapset kertovat miksi

Heikentääkö muutos oppimistuloksia?

Oppilaiden hyvinvointi ja oppiminen kulkevat käsi kädessä, ja kyselyn mukaan 63 % vastaajista uskoo, että kesäloman siirtäminen heikentäisi oppimistuloksia. Yksi syy tähän on väsymys: jos kevätlukukausi venyy liian pitkälle, opiskeluun keskittyminen voi vaikeutua. Toisaalta koulujen alku siirtyisi myöhemmäksi syksyllä, mutta olisiko sillä todellista hyötyä oppimiseen?

Kannattaisiko lomia siirtää?

Vaikka matkailuala voisi hyötyä pidemmästä kesäkaudesta, kyselyn tulokset osoittavat, että opettajat ja oppilaat näkevät asiassa enemmän haittoja kuin hyötyjä. Jaksaminen, työrauha ja oppimistulokset ovat tärkeitä tekijöitä, joita ei voi ohittaa.

Mitä mieltä sinä olet? Olisiko lomien siirto hyvä ratkaisu, vai pitäisikö koululaisten kesälomarytmi pitää ennallaan?

Lähde: OAJ 

Vastaa