Millaista on olla nuori äiti ja bonusäiti?
Kurikasta kotoisin oleva Ronja Hanka ryhtyi parisuhteeseen itseään kymmenen vuotta vanhemman miehen, Arttu Perän kanssa, ollessaan 18-vuotias. Miehellä on aiemmasta suhteesta eskari-ikäinen poika. Poika asuu pääsääntöisesti Ronjan ja Artun luona eskarin takia. Pariskunnan yhteinen lapsi syntyi 18.10.2024 ja on siten viiden kuukauden ikäinen. Ronjan nuori ikä ja roolit äitinä sekä bonusäitinä ovat herättäneet ihmetystä ja jopa negatiivista palautetta sosiaalisessa mediassa.
Ronja ei kuitenkaan anonyymien huutelusta välitä, vaan on aina tiennyt haluavansa äidiksi, jolla on monta lasta: hän on jo 5-vuotiaana leikkinyt teiniäitiä.
– Olen pienenä leikkinyt, että minulla on paljon lapsia. Vähän isompana leikittiin perhettä sisarusteni kanssa ja siinä he olivat minun lapsiani.
Nuoren naisen äidiksi tuleminen on herättänyt ihmisissä monenlaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Ronjan lähipiiri kuitenkin suhtautui raskausuutisiin todella hyvin. Hänellä onkin iso tukiverkosto, johon kuuluu ihmisiä jo viidessä polvessa. Ronjan suku on laajasti tekemisissä toistensa kanssa. Esimerkiksi isotädit ja pikkuserkutkin ovat nuoren perheen elämässä mukana. Myös miehen puolen suku on Ronjan sanojen mukaan tosi hyvin läsnä.
– Jos on jotakin menoja, niin ei kauheasti tarvitse miettiä, että ottaako joku poikia, kun ihan varmasti joku noista miljoonasta haluaa.
Kun Ronjalta kysytään, onko hyvä tukiverkosto ollut yhtenä syynä uskaltautua perustamaan nuorena perhettä, vastaa hän.
– En oikein tiedä, ehkä. Tietyllälailla on tuonut uskaltamista, mutta olen aina tiennyt, että me pärjätään kahdestaankin. Aika harvoin meillä pojat on hoidossa. Hugo ei ole ollut vielä kertaakaan yökylässä. Muutaman kerran hän on ollut vain parin tunnin pätkiä hoidossa.
Bekyk hierdie plasing op Instagram
Nuori äiti on saanut osakseen sosiaalisessa mediassa anonyymien negatiivista huutelua
Sosiaalisessa mediassa Ronja on saanut osakseen negatiivista palautetta, kuten “Meni pilaamaan elämänsä, kun tekee nuorena lapsia” ja “Mies on 10 vuotta vanhempi ja käyttää hyväksi”.
Ronja arvelee, että jos hän olisi ollut esimerkiksi 30-vuotias, niin mitään huutelua ei olisi kuulunut edes anonyymeiltä. Mutta, koska hän on vasta 20-vuotias äiti ja bonusäiti, niin sosiaalisesta mediasta tuli enimmäkseen negatiivista palautetta, varsinkin Tiktokin puolelta. Ronja uskoo tällaisen olevan tyypillistä etenkin nuorille äideille.
Ronjan mielestä sen sijaan neuvolapalveluissa on otettu nuori äiti hyvin vastaan. Hänellä on ollut mukava terveydenhoitaja niin raskausaikana kuin nyt Hugon ollessa vauva. Ronja on saanut neuvolasta oikeanlaista tukea raskauteen, synnytykseen ja vauvan hoitamiseen. Kaikkiin kysymyksiin on tullut vastaus. Neuvolassa ei ole myöskään ihmetelty Ronjan ikää.
Terveydenhuollon puolella on kuitenkin ollut haasteita.
-Jos olen käynyt Harrin kanssa lääkärissä, hänen ollessa kipeä, on sanottu, että minä ylireagoin ja “Tuollaisia te nuoret äidit olette”. Ei he ole tienneet, etten ole Harrin biologinen äiti. Usein on kuitenkin paljastunut, että minun reagointi ja hoidon vaatimus eivät ole olleet ylireagoimista, vaan lapsi on ollut sairas ja tarvinnut hoitoa.
Nuoren äidin suhtautuminen uusperhe-elämään on ihailtavaa
Nykyään Ronjan suhtautuminen uusperhe-elämään on positiivista, mutta aluksi asia ei ollut niin. Kun Ronja kuuli mieheltään Artulta hänen pojasta, oli Ronjan ensimmäinen ajatus, -Hell no!
Hänellä oli ennestään huono kokemus vastaavasta tilanteesta, joten se jarrutti Ronjan intoa lähteä mukaan uusperhe-elämään. Lisäksi hän mietti asioita kypsästi pitkällä tähtäimellä, ennen kaikkea lapsen kannalta. Miltä lapsesta tuntuisi, jos uusperhe ei toimisikaan myöhemmässä vaiheessa ja pariskunnalle tulisi ero?
Omalta kohdaltaan Ronja pohti, että ei kestäisi sekä miehen, että lapsen menetystä mahdollisen eron tullessa. Hän keskusteli pohdinnoistaan ystäviensä kanssa ja he saivat ylipuhuttua Ronjan testaamaan uusperhe-elämää. Ystävät sanoivat “Ethän sinä tiedä, jos et kokeile”.
Tänä päivänä nuoren äidin suhtautuminen uusperhe-elämään on suorastaan ihailtavaa. Ronjan mielestä uusperheestä ajatellaan usein liian negatiivisesti ja spekuloidaan asioita turhaan.
-Tottakai siellä on omat haasteensa, mutta en minä silti vaihtaisi sitä mihinkään. On niitä samantyyppisiä ongelmia ydinperheessäkin.
Ronja arvelee hyvän asenteensa johtuvan siitä, että hän ei mieti liikaa. Ronja ei esimerkiksi näe ongelmana sitä, että lapsella on äiti ja, että hän on itse bonusäiti. Hänelle roolit ovat selvät ja hän on löytänyt paikkansa miehensä pojan elämässä. Ensireaktionsa jälkeen, hänellä on ollut kunnioitettava asenne uusperhe-elämää kohtaan ilman ennakkoluuloja.
Ronjalla on hyvät välit bonuslapseensa. Ne muodostuivat läheiseksi melko nopeasti, koska poika on helposti lähestyttävä ja sosiaalinen lapsi, sekä mukautuu muuttuviin tilanteisiin. Läheiset välit näkyvät Ronjan mukaan monin tavoin,kuten esimerkiksi siten, että lapsi ei pyydä apua automaattisesti isältään, vaan lähestyy ongelmatilanteissa myös bonusäitiään.
-Jos miehen esikoiselle tulee pipi tai hän kaatuu, niin lapsi ei välttämättä aina ensimmäisenä mene isänsä luokse, vaan saattaa tulla minun luokse.
Poika myös pyytää Ronjaa lukemaan esimerkiksi iltasatua tai haluaa lähteä ulkoilemaan bonusäitinsä kanssa. Pojan ollessa äidillään, hän joskus ikävöi Ronjaa ja soittelee tälle.
Ronja on tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa
Ronja kokee pikkulapsivaiheen ajoittain raskaaksi, mutta myönteisellä pohjavireellä: enemmän on positiivista kuin negatiivista. Nuori äiti ja bonusäiti kuvaa elämäntilannettaan lauseella
-Kyllä minä olen nyt siinä missä pitääkin.
Ronja tuntee jaksavansa pikkulapsiperhearkea kohtalaisen hyvin ikänsä takia, mutta toisaalta ihailee sukunsa mummoja, joita kuvailee “teräsmummoiksi”. Ronja touhuaa paljon lasten kanssa, kuten ulkoilee ja käy perhetapahtumissa. Hän kokee sen auttavan myös omaan jaksamiseen, ettei jää sohvan nurkkaan.
Ronjan ja hänen perheensä elämää voit seurata täältä @ronjakatariinaaa_
-Poikien Äidit toimitus-