You are currently viewing Opas synnytykseen mukaan lähtevälle isälle tai tukihenkilölle

Opas synnytykseen mukaan lähtevälle isälle tai tukihenkilölle

Etsitkö ohjeita synnytykseen? Mutta isälle? -lue tämä

Kautta aikojen äideillä on ollut mukana synnytyksessä tukihenkilöitä. Aikoinaan tukihenkilönä eli doulana saattoi toimia suvun naiset. Synnytysten siirryttyä sairaaloihin ja isien alettua osallistua mukaan synnytyksiin, on varsinaisia doulia ollut mukana vähemmän synnytyksissä. Kaikki synnyttäjät eivät voi saada kuitenkaan mukaan lapsen toista vanhempaa syystä tai toisesta, joten silloin doulan hankkiminen mukaan synnytykseen on ensiarvoisen tärkeää. Tämä artikkeli on opas synnytykseen mukaan lähteville isille ja tukihenkilöille. Kuinka synnytykseen osallistuva henkilö voi parhaiten tukea synnyttäjää? Mitä tulee ottaa huomioon?

Terveydenhuollon henkilökunnan aika menee pääasiassa laitteiden tulosten analysointiin sekä lapsen voinnin seuraamiseen, jolloin äidin tukeminen voi jäädä liian vähäiseksi. Lapsen isän tai doulan tehtävänä sen sijaan on keskittyä tukemaan synnyttäjää itseään.

Läheisen ihmisen läsnäolo lisää synnyttäjän turvallisuuden tunnetta ja ylläpitää parempaa mielialaa. Isä tai doula voi esimerkiksi huolehtia synnyttäjän nesteytyksestä, hieroa kipeää selkää, pyyhkiä pois hikeä otsalta, sekä auttaa ennen kaikkea rentoutumaan. Jotkut naiset tykkäävät, että synnytyksessäkään ei unohdeta hauskaa huumoria supistusten välissä.

Tilanne voi olla synnytykseen mukaan lähtevälle isälle tai tukihenkilölle jännittävä. Toivottavasti tämä opas auttaa.

Kuinka auttaa äitiä synnytyksessä?

Ohjeet synnytykseen isälle ja tukihenkilölle

1. Etsi tietoa

Synnytykseen mukaan lähtevän tukihenkilön on tärkeää hankkia etukäteen tietoa synnytyksestä ja sen kulusta. Hänen kannattaa selvittää esimerkiksi joitakin perusasioita, kuten mitä synnyttäjän kehossa tapahtuu synnytyksen aikana ja kauanko synnytys yleensä kestää?

Tukihenkilön on hyvä varautua etukäteen kaikkeen mahdolliseen, koska synnytyksen etenemisestä ei voi tietää ennakkoon. Esimerkiksi, synnyttääkö nainen loppuun asti alakautta vai joutuuko hän hätäsektioon? Samoin kivunlievitykset selviävät vasta synnytyksessä: mitä voidaan antaa ja, mitä synnyttäjä itse haluaa?

2. Ymmärrä roolisi

Isän tai doulan on hyvä ymmärtää roolinsa ja merkityksensä synnyttäjälle. Hän on synnytyssalissa ainoa henkilö, joka keskittyy pelkästään äidin vointiin ja auttamaan tätä.

Muista, että synnyttäjä on valinnut sinut tukihenkilökseen mukaan synnytykseen tietyistä syistä. Tukihenkilön tehtävä synnytyksessä on arvostettava ja kunnioitettava. Synnyttäjä luottaa sinuun ja läsnäolosi tuo hänelle turvaa. Hän uskoo, että sinä olet paras henkilö kannustamaan häntä synnytyksessä ja auttamaan käytännön asioissa. Siksi on tärkeää, että pysyt itse rauhallisena koko synnytyksen ajan heti sen alkumetreiltä lähtien.

Läsnäolosi tarkoitus on rauhoittaa äidin mieltä.  Hän todennäköisesti jännittää tai pelkää tulevaa synnytystä, varsinkin jos se on hänen ensimmäinen synnytyskokemuksensa. Mutta, vaikka nainen olisi synnyttänyt jo aikaisemmin, on jokainen synnytys uudenlainen kokemus.  Edellisen synnytyksen negatiiviset tai positiiviset kokemukset vaikuttavat siihen, millä mielin synnyttäjä lähtee jälleen synnyttämään.

3. Älä ota negatiivisia asioita henkilökohtaisesti

Tämä koskee erityisesti isiä: älä ota henkilökohtaisesti sitä, jos synnyttäjä huutaa tai haukkuu sinua. Hän synnyttää uuden ihmisen tähän maailmaan ja se on todellakin kovaa työtä. Synnytys on tilanne, jossa kaikkien tunteiden tulisi olla sallittuja ja niille täytyisi olla sijaa. Jos synnyttäjä joutuu murehtimaan isän herkkää hipiää, ei hänen läsnäolostaan ole täyttä hyötyä synnytyksessä.

4. Ole oma itsesi, mutta mieti milloin kannattaa vitsailla

Isän tai doulan on tärkeää olla oma itsensä ja tuoda siten turvaa synnyttäjälle. Tukihenkilön on kyettävä olemaan empaattinen, sopivan jämäkkä ja rauhallinen aikuinen, joka on mukana synnyttäjää varten. Jos synnyttäjän ja tukihenkilön väliseen suhteeseen on kuulunut omanlaisensa vitsailu, voi sitä harkiten käyttää supistusten välissä oikealla hetkellä. Tässä asiassa on kuitenkin oltava herkkä havannoimaan synnyttäjän toiveita. Tarvittaessa voi kysyä suoraan siitä, että onko vitsailu ok.

5. Huolehdi käytännön asioista

Jos synnyttäjällä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, on niille etsittävä valmiustilassa oleva hoitaja jo ennen synnytyksen alkua. Se ei voi olla synnytykseen mukaan lähtevä henkilö.

Isän/ doulan tehtävä on huolehtia kaikista muista käytännön asioista, mitä liittyy synnyttämään lähtemiseen, synnytykseen ja sen jälkeisiin tehtäviin. Tukihenkilön on esimerkiksi huolehdittava mukaan sairaalakassi, juomista ja syömistä, mukavaa pientä puuhastelua, kuten pelikortit tai ristisanatehtävät.

Itse synnytyksessä tukihenkilön tehtävänä on huolehtia omasta ja äidin nesteytyksestä sekä ravinnonsaannista, auttaa äitiä vaihtamaan asentoa, hieroa synnyttäjää hänen niin halutessaan, pyyhkiä otsalta hikikarpaloita, pitää kädestä ja niin edelleen. Mikä tärkeintä, tukihenkilön tulee jatkuvasti kannustaa äitiä jatkamaan.

Lue myös: Äitien vinkit ensisynnyttäjille

6. Tsemppaaminen ja kannustaminen

Tukihenkilön tärkein tehtävä on tsempata ja kannustaa äitiä koko synnytyksen ajan. Se on todella vaativa tehtävä, mutta tärkein rooli koko synnytyksessä. Jotta tukihenkilö pystyy siihen, on hänen huolehdittava ensisijaisesti omista tarpeistaan. Näin hän jaksaa kannustaa äitiä koko pitkän synnytyksen ajan. Synnytys voi pahimmillaan kestää tuntikausia.

7. Älä jätä synnyttäjää missään vaiheessa yksin

Älä jätä synnyttäjää missään vaiheessa yksin, ellei asiasta ole sovittu. Jos tarvitset taukoja pyri huolehtimaan, että paikalla on hoitohenkilökuntaa sillä välin. Muista, että synnyttäjäkään ei pääse tauolle, vaan hänen on synnytettävä koko tuo aika. Lisäksi hän kärsii kaikki ne kivut ja tuntee elimistönsä hyvin voimattomaksi ja väsyneeksi.

-Poikien Äidit toimitus-

Lähteet: Babynest birthsevices ja Terveyskirjasto

Vastaa