You are currently viewing ADHD-diagnoosi on pojilla jo niin yleinen, että mukana voi olla virhediagnostiikkaa

ADHD-diagnoosi on pojilla jo niin yleinen, että mukana voi olla virhediagnostiikkaa

Vuoden 2023 tilastoissa jopa 11 prosentilla alakouluikäisistä, 7–12-vuotiasta pojista, oli ADHD-diagnoosi, osoittaa THL:n tuorein ADHD-tilasto. ADHD-lääkehoidon aloitus 6–8-vuotiailla pojilla yli kaksinkertaistui vuosina 2017–2024.  ADHD:n diagnosointi ja lääkityksen aloitus painottuvat Suomessa hyvin herkässä kehitysvaiheessa oleviin pieniin poikiin. (Yle Uutiset)

Miten ihmeessä tähän on päädytty?

Kyse ei välttämättä ole ADHD:n lisääntymisestä, eikä sen aikaisempaa paremmasta tunnistamisesta, vaan tarkkaavaisuusongelmien taustalla voivat olla myös suuri ruutuaika tai koulun liian kovat vaatimukset. Tästä kielii myös alueelliset erot. Erot ovat niin suuria, että oikean ja ihan paikallaan olevan diagnostiikan ohella on myös ylidiagnostiikkaa ja mahdollisesti virhediagnostiikkaakin. (Yle Uutiset)

Kouluihin tultava muutos

Poikien Äidit tiimissä ja yhteisössä on jo useita vuosia esitetty huolta siitä, että peruskoulu ei enää sovellu pojille. Liian itseohjautuva opiskelu ei palvele myöhemmin kehittyviä poikia. Jos pojalla on vilkkautta on pyyntö koulun suunnalta vanhemmille liian usein lääkitys.

Todellisuudessa 10% pojista ei ole vääränlaisia, vaan koulu on heille vääränlainen. Eikä lääkitys ole ensimmäinen ratkaisu. Koulujen pitäisi sopia paremmin erilaisille lapsille ja tukea ihan jokaisen lapsen koulunkäyntiä.

Vanhemmat voivat katsoa peiliin

Vanhemmatkin voivat katsoa peiliin. Onko lapsella millaiset ruutuajat? Onko vanhemmat läsnä lapselle?

Lue myös: ADHD lapsi voi pärjätä myös ilman lääkkeitä -meidän kokemus

ADHD tyyppiseen käytökseen saa apua myös kotona lääkkeettömällä hoidolla. Sen pitäisikin olla ensisijainen hoitomuoto.

  • Uni. Lapsen tulee nukkua yössä tarpeeksi, tämä tarve korostuu nepsylapsilla.
  • Liikunta. Liikunta tuottaa hyvänolon hormooneja ja lisää fyysistä, sekä henkistä hyvinvointia. Se myös kuluttaa ADHD lapsen ylitsepursuavaa energiaa.
  • Ravinto. On erittäin tärkeää huolehtia lapsen ravinnosta. Sokeri ja väriaineet voivat lisätä ADHD oireilua. Säännöllinen ja terveellinen ruokavalio taas vähentää.
  • Myönteiset vuorovaikutussuhteet. ADHD lapsi saa usein huonoa palautetta, siksi on äärimmäisen tärkeää, että hän saa myös hyviä kokemuksia.

Vanhemmille on usein myös tarjolla valmennusta ja tukea ADHD lapsen vanhemmuuteen, esimerkiksi oman kunnan perheneuvolasta.

Lähteet: Yle Uutiset, Duodecim

-Poikien Äidit toimitus-

Vastaa