Pitäisikö sinun opettaa lastasi polkupyöräilemään? Olet oikeassa osoitteessa.
Polkupyörällä ajamisen opettaminen omalle jälkipolvelle on merkittävä virstanpylväs, niin vanhemmalle kuin lapselle itselleen. Se lisää lapsen mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja tutkia ympäristöä. Polkupyörällä ajamisen opettelu vaatii kuitenkin paljon taitoja, jotta se olisi turvallista. Lapsen täytyy osata muun muassa liikennesäännöt, ympäristön havainnoiminen ja itse polkupyöräily teknillisesti. Lisäksi hänen täytyy ymmärtää rajat kuten, että missä hän saa polkea.
Vanhempien tulee muistaa, että lapset ovat yksilöitä ja kehittyvät eri tahtiin. Omaa lasta ei kannata siis verrata naapurin Maijaan tai Mattiin, joka oppi polkemaan jo 2-vuotiaana. Lasta kannattaa rohkaista opettelemaan uusia taitoja, kuten polkupyöräilyä, mutta edetä lapsen kehitykselle ja persoonalle sopivalla tahdilla.
Polkupyöräily lähtee siitä, että lapselle hankitaan sopivan kokoinen pyörä. Lapsen ensimmäisen pyörän ei tarvitse olla uusi ja kallis polkupyörä, vaan sen voi ostaa käytettynä (kunhan tarkistaa, että se on hyväkuntoinen ja turvallinen). Polkupyörää tulee muistaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Näin polkupyöräily on hauskaa ja turvallista.
Lasta itseään kannattaa myös opettaa tarkkailemaan pyöräänsä ja kertomaan havainnoistaan aikuiselle. Hänelle tulee myös neuvoa miten toimia, jos esimerkiksi kaatuu pyörän kanssa yksin ajaessa tai siitä irtoavat ketjut.
Näin opetat lasta polkupyöräilemään?
Polkupyöräilyn opetteluun on erilaisia tekniikoita, joista muutamaa kannattaa kokeilla oman lapsensa kanssa.
1. Potkupyöräily
Potkupyöräily on yksi keino opettaa lasta pyöräilemään ja se helpottaakin oppimista. Lapsi voi aloittaa potkupyöräilyn sen jälkeen, kun hän osaa kävellä, juosta ja hän yltää potkupyörän satulaan. Yleensä se onnistuu 1,5-3 vuotiaana.
Potkupyöräily pidentää lapsen kulkemia matkoja ja helpottaa siten perheen arkea. Potkupyöräilyssä tulee ottaa huomioon ala- ja ylämäet. Ylämäessä vanhempi voi kevyesti työntää lasta selästä ja auttaa siten pientä potkuttelijaa. Turvallista alamäkipotkuttelua tulee harjoitella. Lasta on hyvä neuvoa, miten vauhdin saa hiljentymään tai pysäytettyä potkupyörän alamäessä.
Lapsen kanssa kannattaa potkupyöräillä erilaisissa maastoissa, jotta hän oppii pyörän käsittelyä ja tasapainottelua. Tasapainoa voi harjoitella myös potkulaudan avulla.
2. Apupyörät
Yksi keino opettaa lasta ajamaan pyörällä, on käyttää apupyöriä. Niitä nostetaan pikkuhiljaa, lapsen taitojen karttuessa ja lopuksi ne jätetään kokonaan pois. Apupyöristä ollaan kuitenkin kahta mieltä. Toisten mielestä ne jouduttavat pyöräilyn opettamista, kun taas jotkut ajattelevat niiden hidastavan sitä. Edellä mainitusta potkupyöräilystä on myös erilaisia kokemuksia. Joidenkin lasten on hankalampaa opetella varsinaisesti polkemaan pyörää, harrastettuaan ensin potkupyöräilyä.
3. Työntötanko
Polkupyörien takatarakalle voi kiinnittää opetusvälineeksi työntötangon. Siitä vanhempi voi ohjata pyörää ja auttaa lasta pysymään tasapainossa. Sen avulla vanhempi voi myös antaa vauhtia esimerkiksi ylämäessä. Vanhemman on hyvä pikkuhiljaa päästää irti ja käyttää vähemmän työntötankoa.
4. Pyöräilyn opettelu ilman apuvälineitä
Aloita laskemalla polkupyörän satula alas ja irrota polkimet. Kun lapsi on valmis, kannusta häntä liikkumaan eteenpäin jättiläismäisin askelin muutaman metrin matkoja kerrallaan. Seuraavaksi rohkaise lasta kulkemaan eteenpäin ponnistaen tasajalkaa.
Kun tätä on harjoiteltu tarpeeksi, aseta yksi poljin takaisin paikoilleen. Pyydä lasta nostamaan toinen jalka polkimelle ja ottamaan toisella jalalla vauhtia. Opeta häntä alusta lähtien keskittymään ympäristöön ja liikenteeseen oman pyöräilyn sijaan.
Tämän jälkeen, laita molemmat polkimet takaisin pyörään kiinni ja näytä lapselle, että se on vakaa. Pidä kiinni lapsen olkapäästä tai kädestä, kehoittaen häntä katsomaan eteenpäin ja päästämään irti jarruista. Ota muutama askel ja anna hieman vauhtia. Päästä irti lapsesta hiljalleen noin 3-5 metrin jälkeen.
Pidä lasta samalla tavalla kuin aikaisemmin ja pyydä häntä laittamaan molemmat jalat polkimille. Jos tie on selvä, laske kolmeen ja kannusta lasta päästämään jarruista irti sekä polkemaan eteenpäin. Päästä lapsesta irti muutaman askeleen jälkeen. Näytä lapselle, kuinka pitkälle hän on päässyt. Tee sama uudestaan, mutta tällä kertaa vähennä fyysistä tukea.
Lue myös: Polkupyörä vai potkupyörä? -kumpi kannattaa?
Yleisiä ohjeita pyöräilyn opettamiseksi lapselle
Pyörän tulee olla sopivan kokoinen, eikä varsinkaan liian iso. Sen on hyvä olla myös mahdollisimman kevyt. Satulan pitäisi olla riittävän matalalla eli istuessa lapsen jalkapohjien tulee yltää kokonaan maahan. Sitä nostetaan pikkuhiljaa.
Polkupyöräilyn opettelu vaatii kärsivällisyyttä, niin vanhemmalta kuin lapselta. Ketterältä ja urheilulliselta lapselta polkupyöräilyn opettelu saattaa tapahtua kymmenessä minuutissa, kun taas aralla, kömpelöllä ja epävarmalla lapsella, se saattaa kestää viikkoja tai jopa kuukausia.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Pyöräliitto, Sustrans ja Two wheeling tots
Tosi hyvä ja kattava juttu pyöräilyn opettelusta. Erityisesti tykkäsin muistutuksesta, että jokainen lapsi oppii omassa tahdissaan.