Kukapa meistä vanhemmista ei haluaisi jälkikasvulleen rautaista itsetuntoa! Hyvä itsetunto voi tarkoittaa monille eri asioita, monelle se tarkoittaa sitä, että lapsi (tai aikuinen) tuntee ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on.
Näin voit vanhempana auttaa lastasi rakentamaan vahvan itsetunnon
1. Vauva-ajan vuorovaikutus
Vanhempien ja vauvan vuorovaikutus vaikuttaa vahvasti lapsen itsetunnon kehittymiseen. Lapsen mielikuvat omasta itsestään ovat vahvasti yhteydessä hänen vanhemmiltaan saamaansa hoivan kokemukseen. Vanhemman katsekontakti, ilmeet, kosketus ja äänenpainot viestivät lapselle, että tämä on arvokas ja rakastettu. Itsetunto kehittyy koko ihmisen elämän ajan, vielä aikuisenakin. Tärkeitä kehitysvaiheita ovat ainakin lapsen varhaisvaiheet, 2–3 vuoden ikään ajoittuva tahtomisen harjoitteluvaihe ja nuoruus. (MLL)
2. Älä ole Curling-vanhempi
Curling-vanhemmuus tarkoittaa sitä, että vanhemmat haluavat tasoittaa jokaisen pettymyksen lapsensa tieltä, mutta tekevät samalla tälle karhunpalveluksen. Lapsi ei voi tietää, miten pitää käyttäytyä, jos sitä ei hänelle opeteta. Lapsi tarvitsee rajoja ja aikuisen pitää olla niitä antamassa. Lasta ei voi, eikä tarvitse suojella kaikilta pettymyksiltä, sillä kyky sietää ristiriitoja ja luottaa omaan pärjäämiseen kehittyy kokemuksista. Toisaalta pettymyksiä ja pulmia tarjoaa maailma runsaasti jo itsestään, niitä ei missään nimessä saa järjestää lapselleen liikaa. Vanhemman on hyvä olla myös tukena isojen kysymysten äärellä. ( Duodecim terveyskirjasto)
3. Vanhemman itsetunto kuntoon
Jotta voit auttaa lastasi saavuttamaan vahvan itsetunnon, on sinun saatava oma itsetuntosi kuntoon ensin. Teennäinen hymy ei auta ja huonolla itsetunnolla varustetun vanhemman on aika vaikea tukea lapsensa itsetunnon kehittymistä. Erityisesti masentuneen vanhemman viestintä vauvan tai lapsen kanssa voi mennä metsään. Hae siis itsellesi apua omiin ongelmiisi, jotta voit kasvattaa lapsesi itsetuntoa oikeaan suuntaan.
4. Anna aikaasi lapselle
Lapset eivät ole tyhmiä. Lapsi kyllä aavistaa haluaako vanhempi viettää hänen kanssaan lainkaan aikaa. Mikäli omat menot menevät aina lapsen edelle, se varmasti nakertaa lapsen itsetuntoa pidemmän päälle. Lapselle olisi tärkeä tuntea olevansa vanhempiensa ajan arvoinen. Nykyinen elämäntyyli on sinänsä vahingollista, sillä vaikka vanhempi olisikin paikalla, voi huomion varastaa helposti mobiililaitteet lapsen sijaan. Tässä olisi varmasti hyvin monella meillä parannettavaa.
5. Vahvista lapsesi lahjakkuutta sekä mielenkiinnonkohteita
Sehän on selvää, että jos on jossain hyvä, se kohottaa itsetuntoa. Tässä asiassa on vanhempien helppo vaikuttaa lapsensa itsetunnon kehittymiseen. Etsi lapsesi vahvuudet ja vahvista niitä. Jos lapsi on liikunnallisesti lahjakas, niin motivoi lasta käyttämään lahjakkuuttaan hyväksi. Musiikki, kädentaidot, matemaattiset lahjat, mitkä tahansa. Myös lapsen mielenkiinnonkohteita voi olla hyvä vahvistaa tai ainakin arvostaa. Ne ei välttämättä ole samoja asioita, kuin missä lapsi on lahjakas.
6. Arvosta erilaisuutta
Tämä on yksi tärkeimmistä. Me kaikki ihmiset olemme erilaisia, eikä meistä täysin samanlaisia saakaan, vaikka kuinka yrittäisimme. Tärkeää olisi opettaa lapsi arvostamaan erilaisuuttaan. Jos lapsella on vaikkapa iso nenä, voit opettaa lapsen rakastamaan sitä, sen sijaan, että hän haluaisi muuttaa sen samanlaiseksi muiden lasten kanssa. Kun lapsi osaa arvostaa erilaisuuttaan, ei häntä myöskään satuta yhtä paljon mahdolliset kommentit ulkopuolelta.
7. Anna lapselle mahdollisuus ottaa riskejä ja valita itse
Vahvan itsetunnon kehittymiseen vaikuttaa myös lapsen kyky tehdä valintoja, ottaa riskejä ja kantaa niistä myös vastuunsa. Lapselle pitää antaa tilaa tehdä omia valintojaan, muuten hän ei voi oppia. Valitse ne asiat, joissa lapsesi voi harjoitella näitä taitoja. Esimerkiksi koululaisen pukeutuminen. Anna lapsen lähteä halutessaan vähemmällä vaatetuksella ulos, kyllä hän oppii virheistään ja pukeutuu jatkossa lämpimämmin. Kaikkea ei tarvitse sanella lapsen puolesta. Lapsen itsetunto kasvaa, kun hän pääsee tekemään valintoja itse. Anna lapselle myös tilaa valita omat mielenkiinnonkohteensa, sekä vastuuta osallistua perheen yhteisiin tehtäviin.
8. Arvosta ja kehu lastasi
Ihan tavallinen arki sisältää paljon sellaisia hetkiä, joissa voit lasta huoletta kehua. Hyvää käytöstä kannattaa aina kehua, se ei varmastikkaan mene hukkaan. Lapsen taidonnäytteiden kehuminen on arvatenkin myös itsetuntoa nostattava asia. Lasta pitää myös arvostaa ihmisenä. Lapset eivät ole mitään kalusteita, jotka sysätään sivulle kun siltä tuntuu. Kuuntele mitä lapsella on sanottavaa. Älä oleta aina tietäväsi lasta paremmin asioita, joskus lapsi voi yllättää ja sinä opitkin jotain uutta.
9. Opeta arvostamaan muita
Vahvalla itsetunnolla varustettu ihminen arvostaa myös muita ihmisiä ympärillään. Jos ihmisellä on hyvä itsetunto, ei hänen tarvitse lytätä muita tai hehkuttaa omaa erinomaisuuttaan. Tätäkin taitoa voi opettaa jo lapselle. Toisten arvostelu, haukkuminen ja lyttääminen ei tee lapsesta itsestään yhtään parempaa, päinvastoin. Toisten huomioon ottaminen kertoo itsevarmuudesta ja tekee mielestäni kuilun terveesti itsevarman ja narsistisen ihmisen välille.
10. Tee selväksi, että rakkautesi on ehdotonta
Pidä huolta, että lapsesi tietää sinun rakastavan häntä aina ja kaikesta huolimatta. Vaikka lapsi tekisikin huonoja valintoja tai mokaisi, niin sinä silti rakastat häntä. Vaikka lapsi ei onnistuisi ja vaikka hän tuottaisi sinulle pettymyksen, niin se ei koskaan vähennä sinun rakkauttasi lastasi kohtaan.
-Poikien Äidit toimitus-
http://www.vauva.fi/artikkeli/sina/vanhemmuus/lastenpsykiatri_jari_sinkkonen_hyva_itsetunto_ei_rakennu_vain_kehuista
Sinkkonen on fiksu mies!