Miten tunnistaa lapsen lämpöhalvaus ajoissa?
Auringonpistos ja Lämpöhalvaus johtuvat molemmat elimistön liiallista lämpiämistä, lämpöhalvaus on näistä vakavampi.
Auringonpistoksen aiheuttaa suojaamattomaan päähän kohdistuva lämpörasitus. Lämpöhalvauksen voi saada, jos rasittaa itseään voimakkaasti kuumassa ympäristössä. Lämpöhalvauksen voi kuitenkin saada myös pelkästään oleilemalla liian kauan kuumassa ympäristössä, esimerkiksi suorassa auringonpaisteessa tai saunassa.
Nestehukan oireet lapsella
Ensimmäisiä lämmön aiheuttamia oireita on nestehukka. Lapsen nestehukka voi ilmetä janona, väsymyksenä, ärtyisyytenä, suun kuivuutena ja kuumana olona.
Jos lapsesi valittaa janoa, kuumaa oloa tai näyttää ahdistuneelta, hänellä saattaa olla varhaisen nestehukan oireita. Tässä vaiheessa on hyvä viedä lapsi heti sisään viileään ja mukavaan paikkaan ja juottaa lapselle paljon vettä.
Kun tilanne on päässyt jo pahemmaksi lapsi voi saada lämpökourustuksia, hän voi pyörtyä tai uupua ja pahimpana kaikista, saada lämpöhalvauksen.
Yli 39-40 asteen lämpö aiheuttaa ihmisessä heikotusta, lämpöhalvauksen oireet alkavat, kun elimistön lämpö on yli 39 astetta. Jos lämpötila nousee yli 45 asteen, kuolemanvaara on erittäin suuri.
Lämpöhalvauksen oireina ovat heikotus, pahoinvointi, sekavuus, pyörtyminen, ripuli, verenpaineen lasku ja sykkeen nopeutuminen. Fyysiseen rasitukseen liittyvässä lämpöhalvauksessa hikoiluttaa aluksi runsaasti. Myöhemmin hikoilu lakkaa, iho nousee kananlihalle ja alkaa palelu.
Miten estää lämpöhalvaus?
Lämpöhalvauksen estämiseen pätevät samat keinot kuin auringonpistoksen estämiseen.
Kuumalla ja lämpimällä ilmalla kannattaa pitää päähinettä ja aurinkolaseja, juoda riittävästi vettä. Pitkää auringossa oleilua tulee välttää ja jos joutuu tekemään fyysistä rasitusta auringonpaisteessa, on muistettava pitää riittävästi taukoja.
Lämpöhalvaus vaatii nopeita toimia
Lämpöhalvaus on välitöntä ensiapua vaativa sairaus. Lämpöhalvaus voi tulla yllättäen, ilman minkäänlaisia lämpöuupumuksen oireita.
Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee välittömästi soittaa hätänumeroon. Lämpöhalvauksen saanut lapsi tulee saada sairaalaan välittömästi.
Ambulanssia odottaessa toimi seuraavasti:
-Siirrä lapsi viileään, riisu vaatteet ja viilennä kehoa tuulettamalla lasta ja suihkuttamalla viileää vettä lapsen päälle. (Niskaan, kainaloihin ja nivusiin voi asetella kylmäkääreitä tai kylmäpakkauksia.)
-Jos lapsi on tajuissaan, niin juota hänelle vettä ja aseta puoli-istuvaan asentoon. Tajuton kylkiasentoon.
-Älä anna lapselle kuumeen alentamiseen käytettäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai aspiriinia.
Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Iltasanomat, THL