Aurinkoihottuma on yleinen ja harmittavaisesti todella kutiseva ihottuma, joka ilmestyy esimerkiksi rintakehälle kun iho pitkän talvikauden jälkeen altistuu auringolle. Toisinaan se saattaa johtua pelkästään auringon UV-säteilystä mutta joskus syypää voi myös löytyä UV-säteilyn ja jonkin lääkkeen tai kemikaalin yhteisvaikutuksesta. Kutisevaan kohtaan saattaa nousta punoittavaa, näppyläistä ihottumaa ja joskus myös hyvin pieniä, kirkkaita rakkuloita.
AURINKOIHOTTUMA – SEN EHKÄISY JA HOITO
Aurinkoihottuman syntymistä voi ehkäistä pysyttelemällä varjossa paahtavalta keskipäivän auringolta. Isolierisellä päähineellä pystyt myös suojata herkkää kasvojen ihoa ja käytä aurinkorasvaa niillä ihoalueilla, joita et ole suojannut vaatteilla. Korkean suojakertoimen lisäksi aurinkovoiteen käytössä kannattaa muistaa, että sitä levittää riittävästi.
Jos kuitenkin ihottumaa pääsee syntymään, kannattaa ihottuma kohta suojata vaatteilla ja välttää sen altistumista auringolle. Useimmiten kutina ja oireet lievenevät ja häviävät kokonaan parissa parissa päivässä. Antihistamiinitabletit hillitsevät jonkin verran ihottumasta aiheutunutta kutinaa ja kutiavalle ihoalueelle voi käyttää muutaman päivän ajan kortisonivoidetta, mutta jos oireet ovat todella pahat tai oireet ei tunnu lieventyvän, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Myös jos sinulla on jokin lääkitys, kannattaa varmistaa onko käyttämäsi lääke sellainen, että sinun kannattaa varoa aurinkoa.
Lue myös: Mitä eroa on UVA -JA UVB -säteillä? Näin tulkitset aurinkorasvan tuoteselostusta
Lähde: terveyskirjasto, Yliopiston apteekki