Kouluterveyskysely on surullista luettavaa, vuoden 2019 ja 2021 välillä on lasten ja erityisesti nuorten yksinäisyys selvästi lisääntynyt ja nyt jo yli 15% nuorista on yksinäisiä. Vuonna 2021 tehdyn kyselyn mukaan 4.-5. luokkalaisista yksinäisyyttä usein kokee 4%, mutta 8.-9. luokkalaisista jo yli 15%.
Mitä yhteiskunnassamme tapahtuu, kun lapset ja erityisesti nuoret voivat yhä huonommin ja ovat yhä yksinäisempiä? Mitä me aikuiset teemme väärin? Voimmeko tukea lapsia ja nuoria ystävyyssuhteissaan paremmin?
Me Poikien Äidit uskomme, että voimme!
Vaikutukset poikiin ja tyttöihin erilaiset -tunnista piirteet
Yksinäisyyden vaikutukset ovat pitkiä. Lasten ja nuorten yksinäisyyteen liittyviä ongelmia ovat esimerkiksi sosioemotionaalisten taitojen heikko kehitys, heikko itsetunto, heikko motivaatio oppimiseen ja yhteiseen osallistumiseen. Fyysisiä suoria oireita ovat nukahtamisvaikeudet, päänsärky ja selkä- sekä vatsakipu.
Yksinäisten lasten ja nuorten kipu- ja nukahtamislääkkeiden käyttö on suurempaa kuin muiden lasten ja nuorten.
Vaikutus ei lopu lapsuuteen tai nuoruuteen vaan se voi näkyä pitkälle aikuisuuteen asti. Esimerkiksi opiskelu- ja työuralta tippuminen ja yhteiskunnasta syrjäytyminen ovat riskinä. Nuoruuden yksinäisyyden pitkittyessä vaikutukset laajenevat psyykkisiin oireiluihin.
Sukupuolellakin on merkitystä. Yksinäisyys vaikuttaa keskimäärin hieman eri tavoin tyttöihin ja poikiin. Tytöillä yksinäisyys näkyy herkemmin heikkona omanarvontunteena, ahdistuneisuutena ja masentuneisuutena. Poikien yksinäisyys näkyy puolestaan useammin aggressiivisuutena, kiusaamisena tai muuna häiriökäyttäytymisenä. (Lähde: MustRead)
Poikien Äideille teetetyn kyselyn mukaan:
62% äideistä kertoo, että oma poika on välillä tai usein yksinäinen.
82% äideistä on sitä mieltä, että aikuiset kuuluu tukea lasten ystävyyssuhteita.
60% äideistä myöntää nettipelaamisen vähentävän poikansa yksinäisyyttä.
Lapselle ja nuorelle yksinäisyys on tuhoavaa
Jokainen aikuinen tietää, että erityisesti nuorena sosiaaliset suhteet ovat korostetun tärkeitä. Nuorten käsitys itsestään suhteessa muihin muotoutuu vielä silloin.
Nuoruuden yksinäisyyden pitkittyessä vaikutukset laajenevat vaikeampaan psyykkiseen oireiluun kuten eristäytyneisyyteen, ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen sekä itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin.
Meidän aikuisten toimilla on yhtälailla pitkät yhteiskunnalliset vaikutukset, se miten me saamme lapsemme ja nuoremme voimaan vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.
Poikien Äidit mukana ehkäisemässä lasten ja nuorten syrjäytymistä
Miksi niin moni lapsista ja nuorista on yksinäisiä? Yhtä syytä tuskin on, mutta jotain voimme asialle tehdä.
Muistatteko MunSynttärit? Synttärit mitkä Poikien Äidit järjesti yhteistyökumppaneiden kanssa yksinäisille lapsille. Juhlien lisäksi sinne hankittiin paljon kavereita. 🙂 Tämä oli menestys-konsepti, jolle olemme suunnitelleet pitkään jatkoa niin, että voisimme auttaa lapsia ympäri Suomen, myös heitä jotka eivät halua näkyä somessa.
Nyt se toteutuu!
Ratkaisu on löytynyt ja kerromme siitä lisää Suomi Areenassa 15. heinäkuuta Porissa. Keskustelu kuvataan ja sen voi katsoa myös etänä. Olisi kiva saada kaikki teidät mukaan keskustelemaan ja kehittämään MunSynttärit konseptia eteenpäin yhdessä meidän kanssamme. Esiintymispaikkamme on Kauppakeskus Puuvilla klo 11:00. Olisi kiva nähdä teitä myös paikan päällä.
MunSynttärit -Kaverit kuuluu kaikille suljettuun Facebookryhmään voi osallistua jo nyt kuka vain. Sen kautta voi pyytää synttärikortteja tai vieraita yksinäiselle lapselleen syntymäpäivien kunniaksi. Mukaan kannattaa tulla vaikka lapsesi ei olisi yksinäinen, sillä kavereita ja kortteja tarvitaan kaikilta lapsilta.
Kun toiminta saadaan kunnolla käyntiin, on MunSynttärit saamassa omat nettisivut ja ilmoittatuminen sekä auttaminen helpottuu entisestään.
Mahtavaa päästä yhdessä ehkäisemään lasten ja nuorten yksinäisyyttä!
Kaikki mukaan!
Lähteet: THL Kouluterveyskysely, MustRead,
-Poikien Äidit toimitus-