Naisen tullessa raskaaksi, kehossa tapahtuu paljon. Raskauteen liittyy monia fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, joiden tarkoituksena on varmistaa sikiön kasvu ja kehitys, auttaa äidin elimistöä kestämään raskauden aiheuttama rasitus sekä turvata äidin terveys synnytyksessä.
RASKAUDEN VAIKUTUKSIA NAISEN KEHOON
KOHTU – Kohdun kasvuun iittyvät muutokset heti raskauden alettua ovat niitä ensimmäisiä raskausoireita pahoinvoinnin lisäksi. Alkuraskaudessa kohdun seinämä on hyvin paksu suhteessa sikiöpussiin, mutta myöhemmin raskauden edetessä ja sikiön kasvaessa seinämä venyy ja on enää vain noin puolen senttimetrin paksuinen.
TUKI – JA LIIKUNTAELIMISTÖ – Raskaus aiheuttaa muutoksia erityisesti selässä ja lantion alueella. Kasvava kohtu siirtää vartalon painopisteen eteenpäin ja tämän korjaamiseksi lannerangan notko korostuu ja hartiat työntyvät eteenpäin. Raskaushormonit puolestaan aiheuttavat nivelsiteiden löystymisen.
RUOANSULATUS – muutokset ruoansulatuksessa johtuvat sekä hormonaalisista että mekaanisista syistä. Kasvava kohtu työntää mahalaukkua ylöspäin ja ruokatorven sulkijalihaksen veltostuessa mahalaukun hapanta sisältöä pääsee virtaamaan erityisesti makuulla ruokatorven alaosaan, mikä aiheuttaa närästystä. Paksusuolen hidastunut liike puolestaan johtaa ummetukseen jo alkuraskaudesta lähtien. Loppuraskaudessa sikiön pään laskeuduttua lantioon voi suolen tyhjeneminen vaikeutua ihan vaivaksi asti.
Lue myös: Raskaana ja ekaa kertaa neuvolaan
AINEENVAIHDUNTA – perusaineenvaihdunta kiihtyy noin 15–20 % ja ravinnon tarve lisääntyy sikiön kasvun turvaamiseksi.
RINNAT – rintojen koon kasvu johtuu aluksi verenkierron lisääntymisestä ja myöhemmin rauhaskudoksen kasvusta ja rasvan kertymisestä.
Lähde: terveyskirjasto
– Poikien äidit toimitus –